Dampscherm plaatsen badkamer dakkapel

ronvl

  • #1
Beste allen,

Na veel gebruik te maken van de tips/uitleg op dit forum kom ik nu met een eigen vraag. Bij een verbouwen op onze zolder verdieping hebben wij een dakkapel laten plaatsen. In deze dakkapel komt een kleine badkamer (douche, toilet en wastafel). De douche komt in de hoek van de dakkapel (zie foto). De dakconstructie van de kapel is een warm dak en de zijkanten zijn bekleed met PIR platen. Over de overgang van het dak naar de dakkapel is aan de bovenzijde over de gehele lengte een dampscherm geplaatst op aanraden van de dakkapel installateur. De wanden wil ik afwerken met metal studs, cementgebonden wandplaten, waterdichte coating en dan tegels en plafond wordt afgewerkt met groene gipsplaten.
Er is ook 3-standen mechanische afzuiging aanwezig in de ruimte. (let niet op de watertoevoer op de foto, deze zit tijdelijk zo)

De vraag is nu of het verstandig is om een dampdichte folie of klimaat folie te plaatsen over alle overgangen van dak naar kapel, wanden en plafond. Ik neem aan dat de dakplaten en wand isolatie dampdicht zijn, alleen zijn er nogal wat naden die potentieel niet 100% dampdicht zijn. Ikzelf neig naar wel echter is het laatste wat ik wil dat er vocht opgesloten wordt.

Alvast bedankt voor de reacties!

dakkapel (1).jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zijn de isolatieplaten voorzien van een aluminiumfolie dan zijn deze dampdicht. Van invloed is dan wat voor materiaal is er voorbij de buitenste gecacheerde laag van het isolatie materiaal geplaatst. Ideaal zou zijn een spouw en vervolgens de afwerking.
Op de wangen van de dakkapel zie ik aan de buitenkant isolatie materiaal de kieren had je voor de metalstud met een damprem kunnen afdichten.
 

ronvl

  • #3
Bedankt voor de reactie.

Hoe de afwerking aan de buitenkant is gedaan weet ik helaas niet. Isolatieplaten lijken voorzien van folie. Er kan nog wel een folie achter de metal studs worden geplaatst. Is dit aan te raden of zal het met genoeg ventilatie in de badkamer prima zijn zo?

Als het wel aan te raden is, is het dan beter om klimaatfolie te gebruiken? En dan ook gelijk het plafond en de overgang van dak naar dakkapel onder het raam etc mee te pakken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Klimaatfolie heeft niet zoveel zin. De laatste laag in de constructie van binnen naar buiten zou dampdicht moeten zijn en dat verwacht ik niet. Er is toch wel achter te komen waarmee de buitenkant van de dakkapel is afgewerkt. Op jouw dak zullen pannen liggen en die laag is dampopen.
Er voor zorgen dat de badkamer in de winterdag rond de 20 gr is of hoger is ook een goede zaak.
 

ronvl

  • #5
Het is niet goed te zien of een spouw achter de afwerking zit. Er zitten geen roosters oid in de afwerking waaruit ik dat kan afleiden. Op het schuine dak liggen iid dakpannen. De naden tussen het schuine dak en dakkapel en tussen de isolatie en houten frame zijn gepurd en daar zitten delen bij waar dit niet aansluit. Dus ik kan voorstellen dat dit niet dampdicht is en dat damp in de isolatie/hout kan condenseren? Als dit kan weer kan drogen zal het niet erg zijn maar ik voorkom het liever aangezien het een vochtige ruimte wordt.

Ik voer het graag wat meer "overkill" uit. Voor zo'n kleine ruimte zijn dat de kosten niet maar het moet geen negatief effect geven. Klimaatfolie leek me veiliger omdat het kan reguleren (toch? )

Het (prefab) schuine dak lijkt trouwens vanuit binnen gezien opgebouwd als plaatmateriaal->isolatie->rode folie->plaatmateriaal->pannen. Er zit geen folie aan de binnenkant. Zou deze rode folie dan dampopen of dampdicht zijn?

Alvast bedankt voor de reacties.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het pannendak. De warmtestroom gaat van warm naar koud en daar zit een hoeveelheid vocht in. Vocht gaat van de warme door de lagen in de constructie naar buiten. Wordt deze geremd door een laag die dampdichter is zal het vocht zich verzamelen tegen die laag. Bijvoorbeeld een deel wat in de constructie is gepurd. Daar gaat de vocht in en weer uit. Niets aan de hand. Zit het schuim tegen bijvoorbeeld multiplex aan en deze is dampdichter dan het schuim kan er te weinig vocht door de multiplex en dat gaat zich voor de multiplex verzamelen. Dit proces is van Oktober tot Mei, vocht bouwt zich op en van Mei tot Oktober moet het weer drogen. Droogt het beter dan dat het vochtig wordt is er niets aan de hand.

Is dit zeker, geen type fout " plaatmateriaal->isolatie->rode folie->plaatmateriaal->pannen." Moet het niet zijn plaatmateriaal->isolatie->plaatmateriaal-> rode folie->pannen. Waarschijnlijk is het plaatmateriaal aan de binnenzijde bekleed en daardoor dampdichter gemaakt dan de laag plaatmateriaal aan de buitenkant. De rode folie moet dampopen zijn.
 

ronvl

  • #7
Als ik het goed begrijp, komt er dan toch op neer of er een spouw zit. Als deze er niet zit zou er vocht kunnen verzamelen tegen de buiten afwerking? Ideeen om dit uit te zoeken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Is het een idee om mijn vragen of opmerkingen te beantwoorden.
 

ronvl

  • #9
Ik probeer een conclusie te trekken uit het hele verhaal. De vraag is nog steeds of het verstandig is om een damprem te plaatsen en/of dit kwaad kan ipv opsluiten van vocht.

De rode folie is zit tussen de isolatiemateriaal en plaatmateriaal zover ik kan zien. Aan de binnenkant zit geen folie. Het pannendak heeft trouwens met de hele verhaal toch niet veel mee te maken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik probeer wat te leren van bijzondere omstandigheden zo helpen we elkaar.

Er hoeft geen folie te zitten aan de binnenkant. Ik schrijf, " Waarschijnlijk is het plaatmateriaal aan de binnenzijde bekleed en daardoor dampdichter gemaakt dan de laag plaatmateriaal aan de buitenkant. De rode folie moet dampopen zijn. "
Hier meer duidelijker en uitgebreider geschreven.
 

Dann.

  • #11
Interessante vraag.
Topic gaat ik volgen, zit met hetzelfde probleem. Badkamer/zolder/dakkapel afwerken/isolatie/dampremmende of dampwerende folie en waar te plaatsen. Volledige ruimte of alleen op de constructie van het dakkapel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu