Dampremmende folie? rockwool rockflex

Robennathalia

  • #1
Ik wil mijn zolder isoleren met rockwool rockflex van 160 mm dik

Is het dan ook nog nodig om dampremmende folie te plaatsen of is dit eigenlijk overbodig?

Bij de bouwmarkt zeggen ze van wel maar die willen natuurlijk graag e.e.a. verkopen.

Is het zonder die dampremmende folie nog wel geschikt om zowel de warmte binnen te houden en om de kou buiten te houden?

Alvast bedankt voor de moeite.


Groetjes Rob en Nathalia
 

Chathanky

  • #2
Ga eens op de site van rockwool snuffelen, daar staat precies in hoe je de klus moet klaren.
Let wel op deze verkopen je ook graag wat. :mrgreen:
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Die dampremmende folie is normaal gesproken wel nodig om het vocht in de warme binnenlucht uit je koude dakconstructie te houden. Deze moet dus goed gesloten, aan de warme binnenzijde van de isolatie worden aangebracht. Voorwaarde is wel dat aan de koude buitenzijde (onder de dakpannen dus) geen dampdichte laag aanwezig is.
 

Robennathalia

  • #4
Ik denk dat ik het snap.
Maar dan heb ik alsnog de vraag:
Zorg de dampremmende folie voor extra isolatie?

Op dit moment is de zolder afgewerkt met gipsplaten zonder dat daaronder isolatie zit. Aan de binnenkant van het dakbeschot zit op dit moment krantenpapier en behang geplakt. Dit is nu allemaal kurkdroog. Mij lijkt dan dat het overbodig is om de dampremmende folie te plaatsen. Want waarom
zou het nu wel droog blijven en straks met de rockwool isolatie niet?

Kan de isolatie zorgen voor extra vocht???
 

StefanD

  • #5
Isolatie op zich zorgt niet voor vocht, maar het kan wel zo zijn dat het vocht dat door het gips dringt nu goed weg kan door het krantenpapier en behang, en dat dat zometeen niet meer zo goed weg kan.
De dampremmende folie zorgt niet merkbaar voor isolatie.
Het is belangrijk dat vocht niet in je dakconstructie kan komen. Hiervoor moet je achter het gips een dampremmende laag aanbrengen. Als er op de isolatie geen dampremmende laag zit (bijvoorbeeld alumium folie), dan zou ik zeker een extra folie aanbrengen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Het blijft nu droog omdat het ongeïsoleerde dakbeschot, met name in de winter, meer de warme binnentemperatuur aanneemt. Wanneer je nu gaat isoleren zal het dakbeschot in de winter, meer de koude buitentemperatuur aannemen, waardoor er een groter risico op condensatie van het vocht van binnenuit ontstaat.
Om dat te voorkomen moet aan de warme binnenzijde een dampdichte folie worden aangebracht. Tevens draagt dit bij tot een winddichte constructie, wat de isolatiewaarde ten goede komt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Er wordt hierboven gesproken over dampremmende en dampdichte folie.

Dampremmende hoort aan de koude kant, dampdichte aan de warme kant van de isolatie/constructie, dus net achter het gips.
 

Tiho

  • #8
Dampopen aan de buitenkant toch?
 

StefanD

  • #9
IJkenhout schreef:
Er wordt hierboven gesproken over dampremmende en dampdichte folie.

Dampremmende hoort aan de koude kant, dampdichte aan de warme kant van de isolatie/constructie, dus net achter het gips.
Dat dacht ik ook, maar als je even Googlet blijkt dampremmend de term te zijn waarmee een folie voor de warme zijde wordt aangeduid.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Sterk dampremmend dus dampdicht.
Heb net zelf laatst een rol besteld, en er moest inderdaad bij de spec's gekeken worden of hij echt wel dampdicht is. Goed opletten dus!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu