Dampremmende folie toepassen bij afwerking dakkapel?

Fritso

  • #1
Bij ons is een dakkapel geplaatst, maar deze is niet afgewerkt. Zie onderstaande foto bovenkant dakkapel op schuine dak:
IMG_20221225_132244[4101].jpg


Als het buiten vriest hebben we last van druppel vorming tussen het plastiek en piepschuim. Volgens de dakdekker komt dit door vochtige lucht uit huis die door deze gleuf naar buiten kan, condenseert op het EPDM van het dakkapel en vervolgens naar beneden druppelt.

Nu wil ik deze dakkapel zelf gaan afwerken. Is het verstandig om eerst dampremmende folie aan te brengen over de scheiding dak en dakkapel? Dus van de dakrand huis naar houten balk van dakkapel over het piepschuim en laagje PUR? Het nieuwe plafond van het dakkapel zal doorlopen tot de schuine balk, dus dit is dan mooi weggewerkt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als daar lucht kan condenseren, zou daar ook de isolatie ontbreken. Hoe sluit de isolatie van de warmdak constructie (van de dakkapel) aan op het schuine dak?
 

Fritso

  • #3
Het plastiek wat je nu ziet op de bovenkant rand van het dakkapel, daar zit steenwol onder. Dit geheel rust op het piepschuim van het schuine dak. De PUR die je ziet is slechts een streep en loopt niet ver onder het dakkapel door.
 

Charel

  • #4
Volgens mij heeft uw dakdekker gelijk en is dit eigenlijk een tijdelijk probleem voor zolang je alles niet hebt afgewerkt.
Dus er komt nog een plafond onder het plat dakje ?
Dan zou ik tussen dat plafond en de huidige dakvloer eerst isolatie aanbrengen die aansluit bij de isolatie van het sarkingdak (het piepschuim).
Hieronder een damprem die je dampdicht laat aansluiten aan de onderkant van het sarkingdak.
Ik veronderstel dat die onderkant bestaat uit een multiplexplaat die tevens dienst doet als damprem. Je zou dus onder de bijkomende isolatie van de vals plafonnetje ook een dergelijk plaatmateriaal kunnen aanbrengen dat je laat aansluiten aan de multiplexplaat van het hellende dak. De aansluiting goed afkleven . Op die manier maak je een aaneensluitende damprem overgaande van hellend naar plat dak en is ook de isolatie doorlopend.
 

Fritso

  • #5
Dat is correct, er komt nog een plafond onder het platte dak van de dakkapel.
Volgens de leverancier van het dakkapel mag deze echter niet meer van onderen geisoleerd worden, omdat er al isolatie en dampremmer boven de multiplex plaat zit (onder het EPDM). Hij gaf aan dat het dakkapel daarom enkel afgetimmerd mag worden, omdat er anders vocht en schimmel problemen kunnen ontstaan. Dat is ook de reden dat ik slechts een kleine strook dampremmende folie wil toepassen die enkel de overgang dak/dakkapel bedekt.
 

Charel

  • #6
Normaal klopt het wat die leverancier zegt maar dan enkel in het geval de isolatie onderaan meer dan half de isolatiewaarde zou hebben dan de isolatiewaarde boven op het dak.
Sowieso lijkt het me veel erger dat je zonder die bijkomende isolatie dan geen doorlopende isolatieschil hebt van hellend naar plat dak zou hebben met bovendien ook geen doorlopende aaneen gesloten damprem.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
@Charel die claim dat het tot de helft aan isolatiewaarde na-isoleren altijd wel goed gaat met vocht klopt niet. Het wordt wel vaker op die manier gezegd (geen idee waar het vandaan komt), ik heb het in Ubakus met verschillende materialen wel eens gesimuleerd, maar bij temperaturen onder 0 loop je toch risico.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik zou dat plastic even loshalen en controleren of dat steenwol echt overal goed aansluit tegen de dakisolatie de laag moet minstens een cm of 10 dik zijn En ook aansluiten op de isolatie van het platte dak van je dakkapel. Wat zit er op het platte dak als isolatiemateriaal?
 

Fritso

  • #9
Ik vond het ook raar dat ik het dak niet verder mag isoleren, maar de leverancier heeft mij dit tot 2 keer toe nadrukkelijk gezegd. Dus ik ga er maar van uit dat hij gelijk heeft.

Ik weet niet wat er op het platte dak ligt aan isolatiemateriaal. Het dakkapal was een prefab, dus dat heb ik niet gezien. 10cm dik wol klopt wel ongeveer.
 

Charel

  • #10
Tja, daar zijn al wel meer discussies over geweest. Meestal hoor ik zelfs het tegendeel en zou er volgens sommigen zelfs meer dan de helft bij geïsoleerd mogen worden.
Sowieso is er nog een verschil tussen de dampdichtheid van de damprem of het dampscherm, ook de relatieve vochtigheid en de mate waarbij wel of niet geventileerd en verwarmd wordt kan hier een groot verschil maken.
Enfin, zoals het nu is of zoals het werd voorgesteld lijken me zeker geen betere oplossing.
 

Charel

  • #11
@Fritso,
Ik zou de dikte van die dakisolatie toch eens nameten door het verschil tussen de onderkant van de dakvloerplaten en de hoogte van de dakbedekking te vergelijken. Via het raam zou dit moeten kunnen.
Ik neem aan de de verkoper van die prefab dakkapel het liefst wil doen voorkomen dat die dakkapel zo goed is dat er geen bijkomende isolatie nodig is.
 

Fritso

  • #12
Ik zal kijken of ik de dikte van de isolatielaag kan meten.

Is er ook iemand die antwoord kan geven op mijn vraag of het aangrengen van die strook dampremmende folie het vochtprobleem kan oplossen en of die geen verdere (vocht)problemen veroorzaakt?
 

Charel

  • #13
Als die strook dampremmende folie niet dampdicht kan aansluiten aan het dampscherm dat normaal zou moeten voorzien zijn tussen de dakvloer en de dakisolatie dan zie ik daar problemen ontstaan. De vochtige lucht kan dan nog altijd doordringen tot waar die nu ook condenseert.
En eerlijk gezegd zie ik niet hoe je die strook zou kunnen laten aansluiten aan het dampscherm op de dakvloer. Dat lijkt mij onmogelijk.
 

Fritso

  • #14
Dat zie ik ook niet. Maar als ik deze bevestig op de rand van het dak naar rand van dakkapel met dubbelzijdig tape, dan zou dat toch moeten voorkomen dat warme vochtige lucht uit huis daardoor naar boven kan en gaat condenseren? Of zie ik dat verkeerd? Ik kan evt ook nog meer PUR tussen aansluiting spuiten, maar ben eerlijk gezegd niet zo'n fan van dat chemische spul.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu