Damppapier tussen twee lagen galswol?

Epantekoek

  • #1
Hallo,

Na advies te hebben ingewonnen op dit forum ben ik bezig met het isoleren van ons dak:
Aan de binnenkant van het dakbeschot dampopen folie
Dan tussen de dragers (schuine balken van +/- 16cm diameter) 10cm dik rollen glaswol (verticaal)
en dan horizontaal 10 cm rollen glaswol tegen de dragers aan.

Ik heb twee vraagjes:
1. Aangezien de schuine draagbalken van het dak 16 cm doorsnee zijn en de eerste laag glaswol 10cm dik is, zit de glaswol (en het dampopen folie) niet strak tegen het dakbeschot aan. Het hangt een beetje door in het midden. Ik heb nl. gekozen voor de (veel goedkopere) rollen glaswol i.pv. stugge platen. Ik las ergens dat als er ruimte is tussen het dakbeschot (dat niet winddicht is) en de isolatie dat slecht is voor de isolatiewaarde. Moet ik dat ten koste van alles voorkomen, of valt het effect wel mee?

2. Op de glaswol zit standaard een laag papier als dampfolie. Goedkoop spul waar inmiddels al velen gaten in gestoten zijn. Aangezien ik 2 lagen over elkaar aanbreng zit er tussen middenin ook een laag 'damppapier'.
Ik ga uiteindelijk een goede kwaliteit reflecterende dampfolie aanbrengen onder de tweede laag. Maar ik las ergens dat je tussen twee lagen isolatie geen dampfolie mag hebben. Klopt dat? Dat deze laag geen functie heeft mag duidelijk zijn, ik pulk het er alleen liever niet vanaf...

Bedankt!

Eric Pantekoek
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een ruimte tussen dakbeschot en de isolatie of isolatie isolatie kan geen kwaad. Om circulatie van lucht te voorkomen moet de lucht in die ruimte stilstaan. Is er beweging mogelijk dan zal de lucht in die 6 cm opwarmen en afkoelen dat is verlies. Dus je dakbeschot moet absoluut kiervrij zijn.

Er is maar een plek voor een 1 reflecterende, wat reflecteerd deze laag, dampremmende, dampdichtefolie. Vanuit binnen bekeken. Je staat op zolder dan krijg bijvoorbeeld eerst de gipsplaten, dampremmende laag en dan de isolatie. Papier heeft niet veel invloed.
 

Tiho

  • #3
Is het papier of zit de alu laag daar ook op.
 

Epantekoek

  • #4
Hallo,

Wat betreft vraag 1 blijft het lastig hoor. Op ditzelfde forum vond ik de volgende reactie van Peter, ook een vaste beantwoorder:

"Het probleem met isolatie van een dak is vaak, dat er geen rekening wordt gehouden met een spouwruimte tussen isolatie en dak.
Er wordt vaak wel een ruimte gehouden tussen isolatie en dak, maar dan heb je nog geen ventilatie tussen die ruimte.
Dus eigenlijk moet je zorgen, dat de spouwruimte ook ventileerd, dus dat er lucht door kan stromen. Anders zal de condens die onstaat in de isolatie neervallen, en deze verzadigen, zoals in dit geval.
Heb je dan geen goede dampdicht folie aangebracht, dan zal het vocht daar het afgewerkt plafond heen komen."


Misschien dat ik de term 'dakbeschot' verkeerd gebruik Wat ik bedoel is gewoon de horizontale planken waar je(voor de isolatie) aan de binnenkant tegenaan keek en aan de buitenkant direct de leistenen pannen tegenaan gespijkerd zitten


vwb vraag 2: het dampdichte folie komt er zeker (ik heb spul gekocht met een metaalkleurige kant dat warmtestraling reflecteerd) en dat komt aan de binnekant, dus tussen de galswol en de gipsplaten/ Daarove rgeen twijfel. Het punt is echter of dat papier tussen de twee glaswol lagen kwaad kan. Denk ik niet, maar wilde het graag even checken bij een kenner.

Groet,

Eric
 

Tiho

  • #5
Dat verhaal over ventileren is achterhaald en blijkt in de praktijk vaakchts te werken doordat de ventilatie met koude lucht gebeurd. Hierdoor wordt de.kans op condens alleen maar groter. Bovendien krijg je dit ook niet als de damprem geheel afsluit.


Als jouw dakbeschot dampopen is hoef je echt niet te ventileren achter de isolatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu