Dakspant in schoorsteen

Tim Burg

  • #1
Graag een advies van bouwkundig onderlegd iemand...
(Al ga ik hier ook een expert laten langskomen, maar ik wil alvast eens horen of er iemand iets over kan zeggen)
Bij het verwijderen van het jaren '70 schrootjesplafond in de dakkapel ontdekte ik dat bij het maken van de dakopbouw (ook jaren 70, vorige eigenaar), een dikkere dakspant is geplaatst die de oorspronkelijke nokbalk verving. Deze nieuwe balk is in de schoorsteen bevestigd, die gewoon nog in gebruik is, zowel door de vorige eigenaren als door mijzelf voor een houtkachel. Ik had al eens een beetje een roetlucht geroken, maar nu snap ik waarom. Ik vind het moeilijk te zeggen of die zwarte aanslag alleen roet is, of ook verkoold hout door hitte.
Mijn vragen:
* is dit een normale manier van constructie, of is dit een verborgen, c.q. brandgevaarlijk gebrek dat aan het licht komt?
* is het voldoende/normaal dat die balk ongeveer 15mm. op de baksteen van de schoorsteen rust en niet meer dan dat?

mvg
Tijmen

IMG_20200811_141442.jpg IMG_20200811_141412.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dit hoort niet zo, houtwerk dient minimaal 20 mm vrij te liggen van het rookkanaal.
 

Tungsten

  • #3
Ik kom dit bericht toevallig tegen. Ik ben geen bouwkundige, maar wil er toch iets over zeggen. Ik heb even gegoogled en heb gevonden dat hout begint te branden bij een temperatuur tussen de 250 en 350 graden Celsius. De oplossing zou zijn, dat je de kachel even aanzet en gaat meten bij dat zwarte gedeelte hoe hoog de temperatuur wordt. Ik begrijp verder heel goed, dat je met dit weer momenteel liever de kachel niet aanzet. :mrgreen:
Aangezien de situatie al heel lang gaande is, verwacht ik niet dat het hout zodanig heet is geworden, dat het ging kolen. Op de een of andere manier is er wat roet uit de schoorsteen op de balk gekomen. Is het mogelijk makkelijk te verwijderen met wat water of zo. Als het makkelijk gaat, dan is het m.i. wat los roet uit de schoorsteen. Verkoold hout door hitte, laat zich niet makkelijk verwijderen lijkt mij. Ik ga dit onderwerp verder volgen en ben benieuwd wat de experts hier van vinden. Succes.
 

Tim Burg

  • #4
Rola schreef:
Dit hoort niet zo, houtwerk dient minimaal 20 mm vrij te liggen van het rookkanaal.
Je bedoelt 20mm vrij van de buitenkant van het rookkanaal? Dus opleggen in de schoorsteen kan sowieso niet, ook niet als er geen open verbinding zou zijn het met kanaal aan de binnenkant? Of zou het volstaan om aan de binnenkant de opening af te sluiten zodat de hete lucht niet direct bij de balk kan komen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De oplossing is juist de kachel niet meer aan te zetten, er hoeft maar iets mis te gaan en de boel vliegt in de fik.
De balk (Hout) moet minimaal 20 mm vrij van de schoorsteen liggen en niet in de schoorsteen.
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Hout mag niet opgelegd worden in de schoorsteenkanaal omdat dit te warm kan worden, waardoor je krijgt wat jij nu hebt.
 
  • Like
Waarderingen: Tim Burg

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ben geen expert dit kan ik nog wel verzinnen wat gaat er gebeuren bij een schoorsteenbrand.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Tim Burg

  • #8
Rola,

duidelijke taal. thx
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Potentieel een gevaarlijke situatie, maar of het een verborgen gebrek is, is punt twee. Je zult dan aan moeten tonen dat de vorige eigenaar op de hoogte was van het gebrek en dat valt niet mee als de situatie al in de jaren 70 is ontstaan. Kan maar zo zijn dat de toenmalige aannemer dit zo gemaakt heeft en de vorige eigenaar van niets wist.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Om het maar even duidelijk te stellen: dit is een levensgevaarlijke situatie. Deze haard mag niet meer gebruikt worden totdat het is hersteld.

Laat de schoorsteen na herstel eerst controleren door een deskundige. Om uit te sluiten dat deze lek is en er koolmonoxide en andere schadelijke stoffen in je woning kan komen.

Het aanpassen van de constructie moet je ook door een deskundige laten bepalen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Het lijkt erop dat het ooit al aan het smeulen is geweest.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
De kans dat het een verborgen gebrek is is zeer klein, je hebt als koper een onderzoeksplicht en dit is niet over het hoofd te zien.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
TS schrijft dat hij dit gebrek constateerde toen hij het schroten plafond verwijderde. Hij had dit dus niet kunnen zien en dan valt dit niet per se binnen de onderzoeksplicht.

Evengoed zal de vorige eigenaar het huis waarschijnlijk zelf ook gekocht hebben met het schrotenplafond er al in. Dan had de vorige eigenaar geen weet van dit gebrek en is hem dit dus ook niet aan te rekenen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #14
De meeste koopcontracten bevatten ook een bepaling die de aansprakelijkheid van de verkoper voor onbekende gebreken uitsluit. Om dan een verborgen gebrek te kunnen stellen, moet je bewijzen dat de verkoper op de hoogte was van het gebrek. Dat is een vrijwel onmogelijke opgave in dit soort gevallen.

Enige optie is het gebrek accepteren en op eigen kosten herstellen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu