Dakisolatie schuin dak

Erikberk

 • #1
Goedemiddag, ik zal mij even voorstellen. Mijn naam is Erik en sinds kort woonachtig in Utrecht. Huis dateert uit 1906. Ik heb een vraag over het isoleren van een schuin dak van een zolderkamer. Het bestaande dak bestaat uit pannen, panlatten en dakbeschot hetwelk op houten balken ligt. Er is geen folie oid aanwezig. Houten dakbeschot is erg oud maar nog niet rot. Ik heb nu het idee om aan de onderzijde tegen het oude dakbeschot osb platen te maken. Deze middels balken te klemmen tegen het dakbeschot (dus niet vastschroeven in et dakbeschot, maar balken monteren tegen de besstaande gording en daarboven dus de OSB platen te klemmen). Dit om ervoor te zorgen dat ik later als het dakbeschot niet meer goed is er al een nieuw dak aanwezig is onder de pannen. Nu is mijn vraag is dit een goede optie en zo ja hoe kan ik de rest isoleren? Ik hoor graag de ervaringen. Vr groet Erik
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Erikberk

  • #2
   

  Jackd

  • #3
  Zijn er in de nabije toekomst plannen om het dak aan de buitenkant aan te pakken?

  Een beetje isolatie heeft zeker 10 cm nodig.
  Eerst OSB kost je 2 cm extra.
  De zolderkamers in de stad zijn meestal niet al te ruim, hoeveel cm mag de afwerking naar binnen komen?
   

  Erikberk

  • #4
  Ik weet niet wanneer het daadwerkelijk nodig is aan de buitenzijde het dak te vervangen. Maar als het nodig blijkt te zijn zou het fijn zijn als ik aan de binnenzijde niks meer hoef te doen. De balken zijn 10 cm hoog dus ik heb 10 cm ruimte.
   

  Jackd

  • #5
  Als dat dakbeschot goed is, is het goed voor nog heel veel jaren.
  Kijk eens naar de panlatten, dan kan je een inschatting maken van hoe snel je daarmee aan de slag mag.
  Als die slecht zijn, dan zou ik vanaf de buitenkant isoleren, misschien sowieso wel.

  Ook afhankelijk van welke isolatie waarde je wilt.
  Wil je het alleen behaaglijk hebben of wil je gaan isoleren naar de nieuwe maatstaven dan is zelfs een r-waarde van 4 niet meer genoeg en wil je naar 6.
   

  Erikberk

  • #6
  Ik heb geen mogelijkheid voorlopig om vanaf de buitenzijde te isoleren ivm hoogte en andere zaken. Wil niet dat als ik later de panlatten moet vervangen ik aan de binnenzijde weer aan de gang moet. Mijn vraag was daarnaast of mijn methode een goede methode is en welke isolatie aan te bevelen is.
   

  Jackd

  • #7
  Om panlatten te vervangen hoeft het dakbeschot er niet af.
  Zou er later een stukje beschot rot zijn, dan kan dat vervangen worden. Geen reden om aan de binnenkant een 2e dakbeschot aan te leggen. Zonde van het materiaal en je isolatie zal slechter zijn.

  PIR is de beste isolatie per cm dikte.
  Maar als je slechts 10 cm hebt, 9 want je wilt de pir niet tegen het hout dan haal je zelfs daarmee slechts een gemiddelde isolatiewaarde.

  ps. gemiddeld volgens de huidige richtlijnen, 10 jaar geleden had je nog een top isolatie met 9 cm pir.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Dat van die extra laag dakbeschot is leuk verzonnen, maar verder best wel onnuttig. Als het huidige dakbeschot aan het rotten is, gaat nieuw hout (en de dakbalken) ook meerotten. Het nieuwe dakbeschot zit niet vast, ligt tussen gordingen dus is ook nooit goed vast te krijgen. Dakbeschot hoort (bij voorkeur) door te lopen over meerdere balken, goed bevestigd te zijn in de balken en één stijf geheel te vormen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu