Dakisolatie schuin dak zonder dakbeschot

Kilo

  • #1
Hallo, ik heb een vraagje.
Ik heb thuis een schuin dak zonder dakbeschot en wil dit isoleren.
Ik heb al veel doehetzelf boeken en fora bekeken en telkens gaat men ervan uit dat er dakbeschot aanwezig is. En dan krijg je het al duizend keer gecopieerde verhaal van de isolatie die aan de binnenzijde dampdicht moet zijn.
Dir is natuurlijk makkelijk uitgangpunt

Maar in België zijn de huizen van na 1970 mét beschot ook meestal al geïsoleerd en zoniet is het vrij simpel om zelf te isoleren als je maar nauwkeurig werkt.

Maar er staan hier ook veel woningen van tussen 1920 en 1960, en die hebben helemaal geen dakbeschot. Kepers, panlaten en pannen en, thats it.

Hoe isoleer ik dit nu zonder mijn ganse dak af te breken?
Ik begrijp dat het onderdak ook dient om occasioneel lekwater af te voeren dat bij storm en regen onder de pannen waait en dat dit zonder onderdak in de isolatie zal lopen met schade als gevolg.

Kan ik geen pseudo onderdak maken?

Als ik nu dampopen foliestroken goed aansluitend tussen de kepers niet, en zorg dat het water onderaan wegkan...

Zp'n strook hangt dan in het midden altijd wat door en vormt dan een gootje. Daaronder zou ik dan isolatie kunnen doen en een dampdichte folie. Of is dat te ver gezocht? Het is wel veel werk, maar minder dan je ganse dak opensmijten. En je kunt het in fasen doen. Het probleem met dakwerken als eenzame DHZ is altijd dat je hier nooit van op aan kunt dat het eens een week droog blijft.
 

Fiesiekus

  • #2
Je idee klopt helemaal. Maar hoe groot is de afstand tussen de kepers? Foto?
 

Kilo

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie Fiesikus.

Wel het is een rijtjeshuis uit 1950..

Nokbalk, en aan weerszijden nog 2horizontale balken op 1/3 van de hoogte en 2/3. Daarop rusten vertikaal geplaatste balkjes van 6x5 cm met onderlinge afstand van 30 cm. En daarop de panlatten.

Als ik nu een rol onderdakfolie in 6m lange repen van 35 cm snijd en die strak in lengterichting tegen de panlatten aan niet, ervoorzorgend dat het in het midden een cm doorhangt, dan vang je het meeste vochtwel op, dacht ik.Nu is alleen nog de bovenkant van de kepers onbeschermd.
Ik dacht nu aan zo'n rol geribde zwarte pe folie die ze als vochtkering in mestselwerk leggen. Die is iets breder dan een keper. Als ik daar korte strookjes uit knip, iets langer dan de afstand tussen twee panlatten en ik plak die met een dot constructielijm op de keper, zodanig dat de bovenkant een mm onder de panlat schuift en de onderkant iets omhoog krult tegen de onderliggende panlat.

Als er dan regenwater op de keper valt , loopt dit netjes we langs de zijkanten op de onderdakfolie die het water afvoert naar de goot.

Lijkt me wel veel werk, maar je kunt er elke avond een uurtje of 2
aan werken en moet geen rekening houden met het weer.

Zou dat een bruikbaar alternatief zijn of is het geknoei?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je de zolder verder niet wil afwerken zou ik het als volgt doen.
Ik zou rachels op de balken slaan. Daar op XPS platen met messing en groef schroeven.
XPS neemt geen vocht op. Dus die enkele keer dat het lekt door de pannen is dan geen probleem.
*wgb*
 

Fiesiekus

  • #5
Inderdaad veruit het makkelijkst om met die harde isolatieplaten te werken. Als die aan beide zijden van een aluminiumlaagje (cachering) zijn voorzien, is er al helemaal geen probleem met een paar druppels lekkage.

Hoef je ook niet te gaan etteren met die dampdoorlatende folie en rollen slappe isolatiemateriaal die gaan uithangen of scheuren op de bevestiging etc.

Vaak worden die isolatieplaten op 2-de hands sites voor een prikkie aangeboden.
 

Sabb

  • #6
Is meerlaagse isolatiefolie niet iets om te gebruiken??
Ik heb het laatst toegepast zien worden aan de binnenkant van een ongeïsoleerd pannendak en het schijn goed te werken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Google even op isolatiefolie.
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu