Dakisolatie inclusief dampremmer of niet

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo

Ik wil mijn schuine kap tussen de gordingen isoleren, met 10 cm minerale wolrol. Vertikale latten tussen de gordingen, daarachter de isolatie laten lopen en dan afwerken met gipsplaat. Dus dat je nog wel een stukje van de gordingen blijft zien (vindt mijn vrouw mooi). Plaatstelijk (om de 30 cm) is isolatie dus circa 2 cm dunner dan de 10 cm, vanwege de indruk t.p.v. de latten tussen de gordingen.

Nu moet e.e.a. ook dampremmend worden gemaakt, ik heb daarvoor 2 opties volgens mij:

1. Isolatie met standaard aangebrachte aluminiumbekleding. Op de plaatsen waar de naden komen dicht ik een en ander af met aluminiumtape. Wellicht het ik dan in wat hoekjes e.d. alsnog wel een losse PE folie nodig?
2. 'Gewone' isolatie zonder aluminiumbekleding, en dan zelf een rol PE folie aanschaffen om de dampremmer te realiseren. Naden afdichten met aluminiumtape.

Ik zit in dubio welke methode ik kies. Wat zou handiger werken? En hoe betrouwbaar is de dampremmende laag die standaard op de isolatie zit? (indien ik zou kiezen voor 1.). Anderszijds lijkt het me ook weer erg lastig de PE folie overal achter de latten door te frummelen zonder het te beschadigen (indien ik zou kiezen voor 2).

Graag jullie adviezen.
 
Kleine tip bij het isoleren van een dakkappel isolatie niet tegen het hout anders kan je de dakkappel na 1 jaar vervangen
weet niet of dat ook geld bij een schuin dak
 
Ik heb gekozen voor steenwol met aluminium-folie, maar ik denk niet dat het één echt beter is dan het ander. Misschien dat de aluminium-folie nog een extra isolerende werking heeft.
Als je losse folie gebruikt hoeft die overigens niet achter de latten. Je kunt de folie gewoon tegen het frame monteren en daar dan weer de gipsplaten tegenaan plaatsen.
 
Stephan lood schreef:
Kleine tip bij het isoleren van een dakkappel isolatie niet tegen het hout anders kan je de dakkappel na 1 jaar vervangen
Deze tip vind ik wel erg kort door de bocht. Ik begrijp dat je nog volop in de praktijk zit en een dakkapel onderhanden hebt gekregen met vocht problemen.
Ik kan nog steeds niet zeggen of die ruimte werkelijk de oplossing is.
Een computer programma geeft altijd aan, wel of geen ruimte het maakt niets uit. Het programma gaat uit van een normale situatie en kan geen bouwfoutjes, die er zijn of worden gemaakt, herkennen. Maar dat zit ook in jouw antwoord verscholen. Weet je voor 100% zeker dat die dakkapel volgens de voorschriften was geïsoleerd en nog veel belangrijker of de dampremmende laag zo optimaal mogelijk was aangebracht.

Het computer programma kan ook aangeven, tussen de isolatie en het hout buitenlucht laten stromen. Meestal ontstaat er geen condens. Standaard is die ruimte 3 cm. Dan vraag ik me altijd af, hoe zet je het in elkaar dat er voldoende buitenlucht kan stromen.

Het maakt niet uit of je een wand, dak, vloer of wat dan ook isoleerd het beruchte dauwpunt moet op een dusdanige plaats komen dat het geen schade aan de constructie kan veroorzaken. Is er toch wat vocht ontstaan dan zal dat in een bepaalde tijd moeten verdwijnen cq opdrogen.
 
Helemaal mee eens ik kan het niet 100% onderbouwen daarom hoop ik ook dat iemand het zou kunnen ondersteunen
zeg alleen wel dat ik het afgelopen jaar 3 keer ben tegengekomen dat de dakkapel balken enz vervangen konden worden doordat de isolatie tegen het hout aan zat

wat de oorzaak was was denk ik ventilatie
daarom was het een tip/advies om in iedergeval over na te denken

als je de keuze heb moet het onder de dakbedekking komen en heb je al deze elende in ieder geval niet
 
Voor de 4 de keer de kapel netjes strippen en je orienteren op de damprem, deze is zover ik het kan volgen de belangrijkste troef.

Nu schrijf je het gaat om dakkapellen die met bitumen zijn gedekt en de isolatie ligt tussen de balken. Dan is er maar een oplossing boven de isolatie buitenlucht laten stromen. Hoeveel ?. Alleen een vrije ruimte, zonder ventitlie, zou niets hebben geholpen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan