Dak zonder dakbeschot isoleren.

Jantjejetski

  • #1
Hallo,

wij hebben het huis(boerderij) van mijn ouders gekocht, mijn vader heeft 20 jaar terug het voorhuis volledig vernieuwd en hier dakbeschot op gemaakt. maar het achterste deel is zonder dakbeschot, nu word er een dakkapel over de hele lengte geplaatst. zodra deze er op zit wil ik de binnenkant volledig opnieuw isoleren met betere isolatie materialen.


nu mijn 2 vragen,
Hoe isoleer ik het deel met dak beschot?
(wat ik zelf tegen kom: isolatie materiaal (glaswol) en dan dampwerende folie. )


Hoe isoleer ik het deel zonder dak beschot?
Hier kom ik weinig tot niks over tegen wat ik duidelijk vindt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
De waterkerende laag, pannen of riet of weet ik veel hangt los in de lucht. Ik denk dat er een foto moet komen.
 

Jantjejetski

  • #3
Https://www.klusidee.nl/Forum/dakbeschot-aanbrengen-isoleren-t17554.html hier vindt ik deels mijn antwoord, nu zit mijn muur lager dan het gedeelte waar ik op dit moment bezig ben.
is het dan lat tot de vloer aanbrengen en de damp doorlatende folie langer laten en onder de vloer steken, zodat ik dit gedeelte later kan oppakken aan de onderkant?

onderste deel (badkamer)pakken we over ongeveer 2 jaar aan en willen we dan op dezelfde manier aanpakken tot aan de stenen muur.
 

Jantjejetski

  • #4
Wgb schreef:
De waterkerende laag, pannen of riet of weet ik veel hangt los in de lucht. Ik denk dat er een foto moet komen.
is ouderwetse sporenkap met van dat gaas en zwarte teer achtige spul, dan panlatten en pannen.

bij het plaatsen van het dakkapel zal zeer waarschijnlijk dit gaas en teer achtige spul gesloopt worden waar door er dus geen dakbeschot meer is, dus ik ga er vanuit geen dakbeschot.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Tussen de sporen isolatie aanbrengen. Boven de sporen dampopenlaag de panlatten. De damopenfolie boven de dakgoot laten uit komen/eindigen. Het water wat misschien achter de pannen is gekomen moet je niet in huis krijgen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Sowieso de teerlaag met gaas verwijderen, teerlucht blijft slecht bij inademen.
De lucht kan na isoleren alleen maar naar binnen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik zou de pannen eraf halen en een nieuw dak opbouwen. Controleer wel eerst de constructie. Op sterkte en kwaliteit.
 

McMiel

  • #8
Wgb schreef:
Tussen de sporen isolatie aanbrengen. Boven de sporen dampopenlaag de panlatten. De damopenfolie boven de dakgoot laten uit komen/eindigen. Het water wat misschien achter de pannen is gekomen moet je niet in huis krijgen.
‘Boven de sporen dampopenlaag de panlatten’ begrijp ik niet. Is het dan:
1. Dampopenlaag aanbrengen tegen de panlatten en dan
2. Isoleren tussen de sporen?

Zo ja, hoe breng ik dan een dampopen laag tussen de sporen aan? Dat kan mijn inziens alleen in verticale repen tussen de sporen, van nok tot goot zeg maar. Maar op die manier is het toch nooit waterdicht?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Even zonder dakbeschot. Je wil afwijken van de juiste manier van isoleren dus moet je compromissen sluiten.

Om het dak dampopen waterdicht te krijgen is de enige manier alle pannen eraf. Type of soort dampopenfolie bepaald de plek in de dakconstructie. Dus onder of boven de panlatten.

Isolatie tussen de sporen.
Compromie dampopenfolie tussen de sporen aanbrengen, daaronder de isolatie en afwerking. Dus 1 en 2 niet waterdicht.
Breng je een heel goede damopenfolie aan kan je zonder dampremmendelaag achter de gipsplaten. Folies die onvoldoende dampopen zijn vragen een dampremmer achter de gipsplaten.
 

McMiel

  • #10
Dank, dat is duidelijk. Van binnenuit isoleren is inderdaad een concessie. Er is al veel geschreven over het isoleren van onbeschoten kappen. Bijvoorbeeld over het gebruik van PIR:
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/onbeschoten-kap-isoleren-pir-gips.111090/

Ik begrijp dat bij het gebruik van PIR eigenlijk geen dampopen folie nodig is omdat deze zelf al een aluminium cachering hebben. Kan je dan ook PIR platen tussen de sporen aanbrengen met een aluminium cachering, en dan de dampopen folie tegen de panlatten achterwege laten?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ja dat kan. Wat wil je als doel. Dampopenfolie is een folie om te voorkomen dat regenwater of stuifsneeuw in het isolatie materiaal kan komen. Als er water voorbij de pannen kan komen zal dat over het isolatie materiaal naar beneden lopen, echter de platen hebben naden het water zou via de naden of de zijkanten van de platen toch verder in de constructie kunnen komen. Waar kan het water naar toe lopen dat van de laatste, onderste plaat loopt. Deze zwakke punten zou je kunnen accepteren.
Nogmaals een dampopenfolie werkt alleen voor de 100% alle pannen eraf, folie erop en pannen terug. Heel belangrijk de folie kan je tot in de dakgoot hangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu