Dak van schuur verstevigen

Rutgerth

  • #1
Beste klussers,

Mijn moeder heeft een oude schuur waarvan het dak verstevigd moet worden. Het dak staat op 2 rijen van 3 palen en op de (redelijk dunne) buitenmuren van zo'n 2 meter hoog. De schuur is zo'n 12m lang en 15m breed. Zie ook onderstaande foto's.

Het probleem is dat de muren waar het dak op rust naar buiten worden gedrukt, er zijn dan ook al flinke scheuren ontstaan (bij de ramen, in verticale richting). Mijn idee is om de beide zijden van het dak met elkaar te verbinden, zodat de muren niet verder worden weggedrukt. Ik heb bedacht om dit te doen met houten balken of met staalkabels. Nu vraag ik me af of het mogelijk is om dit hoger dan de muren de muren te bevestigen en hoe we de kosten kunnen beperken.

Een paar concrete vragen:
1. Is het beter om te kiezen voor hout of staalkabels?
2. Moeten alle spanten afzonderlijk verbonden worden, of kan er iets aan meerdere spanten tezamen worden bevestigd? En moet het bij de muur bevestigd worden of kan het ook ca. een meter hoger?
3. Zou het zinvol zijn om een verbinding te maken met de palen, of moeten we daar van afblijven?

Het zou heel fijn zijn als jullie willen meedenken over een goede oplossing, alvast bedankt!

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hier is veel te lezen en te zien wat betreft constructies.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Bij deze constructie zou ik er een bouwkundige bij halen, het is een complex geheel (nu nog :wink:), op afstand via een paar foto's advies geven lijkt me niet verantwoordt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je moet de oorzaak aanpakken.

Het dak is nl. normaal niet dragend op de muren gezet de balkenconstructie hoort het dak te dragen.
Waarschijnlijk is er ergens iets gezakt waardoor er druk op de muren is komen te staan.
 

Rutgerth

  • #5
Dank voor jullie reacties!

@Jan: Daar ging ik inderdaad ook wel vanuit. Maar ik vind het wel fijn om zelf van tevoren een inschatting te maken van wat er moet gebeuren. Ook om te bedenken of het überhaupt de moeite waard is, zodat ik niet een bouwkundige voor niets laat komen.

@Headhunter: Daar was ik ergens ook al bang voor, maar dat maakt het nog niet eenvoudiger.

Het probleem is dat het niet mogelijk is om op korte termijn alles in orde te maken. Er ligt asbest op, dus bij grote werkzaamheden zou het handig zijn om dat ook direct te vervangen. Ik dacht dat we misschien iets kunnen doen om te voorkomen dat het erger wordt dan het nu is.

In ieder geval besef ik me door jullie reacties dat het niet zo makkelijk is als ik had gehoopt, dus dank daarvoor!
 

Ferryv

  • #6
Om te voorkomen dat het erger wordt kun je inderdaad wel trekstangen aanbrengen tussen beide dak helften (Of tussen onderkant dak en de middenstaanders, als die nog stevig genoeg zijn)

Op de foto zie je ongeveer halverwege het dak een ringbalk (horizontale balk die dwars over de spanten loopt, en waar de schoren ook heen gaan)
Als je er nog zo een onderaan aan alle spanten bevestigd (als de spanten daar nog goed genoeg voor zijn), kun je die met zware spanbanden vastmaken.

Ook staalkabels of balken kunnen, maar dan zal je wel eerst het dak een beetje naar binnen moeten trekken. Anders krijg je die nooit goed op spanning, en zullen ze pas hun werk gaan doen als het dak nog (veel) verder gezakt is.

Let sowieso op met spannen dat je de boel niet ontzet de andere kant op, of zelfs kapot trekt!

Dit is echt een oplossing om erger te voorkomen (aan de muren dan), maar beslist geen definitieve! Het dak is verzwakt (houtworm?) en dat aanpakken is de enige echte oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu