Lekkage dak van schuur

Texaslex

 • #1
Hallo,

Sinds enige jaren hebben wij een lekkage aan de rechtervoorkant van onze prefab schuur uit 2014. Lange tijd heb ik er niet aan gedacht, omdat het zeer minimaal was en zich enkel aan vertoont bij het afdakje van de schuur. Vorig jaar heb ik de hoek waar het probleem zich lijkt voor te doen dicht gekit met speciale kit voor het dak (zie foto's), maar dit heeft niet geholpen. Recentelijk lijkt het ernstiger te worden en valt het me op dat de onderkant van het dak wel erg nat begint te worden. In de bijlage een aantal foto's van de situatie.

Als ik op het dak kijk zie ik her en der wel wat barstjes in het dakleer, maar niet direct op de plek van de lekkage. Bovendien is het probleem er al jaren dus betwijfel of dat de direct oorzaak is. Het enigste dat me opviel is dat in de desbetreffende hoek de daktrim wat omhoog gebogen staat. Op basis van andere berichten op dit forum vermoed ik dat het probleem wellicht onder de daktrim zit en het dakleer hier niet meer goed aansluit.

Ik ben benieuwd welke stappen ik het beste kan ondernemen om het probleem te onderzoek en op te lossen? Ik zat zelf te denken om in ieder geval het daktrim los te halen om eronder te kijken. Recentelijk heb ik twee kitkokers van "Shell tixophalte afdichtingskit" gekocht om te gebruiken bij het dichten van de lekkage als ik de oorzaak kan achterhalen.

Met vriendelijke groeten,
Alex

IMG_1089.jpg IMG_1090.jpg IMG_1091.jpg IMG_1101.jpg IMG_1104.jpg IMG_1112.jpg IMG_1114.jpg IMG_1119.jpg IMG_1120.jpg IMG_1130.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • KareldeKlusser

  • #2
  Kan het zijn dat door de recente stormen water onder de daktrim is gewaaid en daardoor de lekkage erger is geworden? Dat zou dan ook verklaren waarom de houten planken nat zijn aan de buitenkant.
  Zijn de houten planken vaker nat of alleen als het hard waaide?

  Ik denk dat u mogelijk met 2 problemen te maken heeft 1 de lekkage en 2 regen dat onder de daktrim waait.
  U kan de daktrim los halen en kijken of u daar vocht plekken ziet.
  Maar eerst zou ik een tuinslang op het dak leggen en deze de horizontale dakbedekking nat houdt op de plek van de lekkage om te kijken of u een lekkage heeft in het horizontale vlak van de dakbedekking. Als dan de de plaat nat wordt zit er daar een lekkage zo niet moet u verder zoeken en de daktrim gaan loshalen.
   

  WilhelmusB

  • #3
  Foto 6 dat ziet er niet goed uit. Ik hoop dat het vuil is. Maak dat is goed schoon en dan nog een foto. De laatste foto. Dit soort zaken kan je beter met een siliconen rubber dicht maken. Die zwarte kit gaat in deze situatie niet lang mee.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Dit is geen daktrim maar een metalen afdekkap.
  En het probleem zit in de opstanden en bodem je ziet dat deze bol staan hier kan water langs lopen zelfs over de gehele lengte dat zie je ook aan foto 3 hout is verder op ook nat.
  Beste is de opstanden open te snijden vast zetten en nieuwe opstanden op te branden.
  Zie ook hier voor het idee hoe de dakopstanden moet.
  mastiekhoek, mastiekklos, mastiekrib, mastiekschroot
   

  WilhelmusB

  • #5
  Jammer dat er op foto 6 nog geen reactie is gekomen.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  je ziet op die foto 6 scheuren in de bodem waar het hol is maar dit is ook over de gehele lengte en dat ziet @Texaslex ook wel.
   

  Texaslex

  • #7
  Bedankt voor alle reacties en excuses voor mijn wat trage respons.

  @KareldeKlusser, je bedoeld dus dat ik eerst het horizontale stuk flink nat moet maken met tuinslang en dan aan onderzijde moet kijken of de plaat natter wordt? Gezien de locatie van de natte plekken aan de onderzijde verwacht ik eerder dat het probleem onder de daktrim/metalen afdekkap zit, maar wel goed om dit uit te sluiten. Indiende boel toch natter wordt bij het nat maken van het horizontale deel kan ik dan het beste de scheurtjes dichtsmeren met de Shell tixophalte afdichtingskit die ik heb?

  @WilhelmusB, het is mij niet helemaal duidelijk wat er precies niet goed uitziet? Bedoel je de scheurtjes? Het dak is los van het groene mos bij de randen verder niet erg vuil volgens mij.

  @Henk253, ik heb je link bekeken, maar snap het niet helemaal. Wat zijn precies opstanden? Bedoel je dan de bolle delen aan de linkerkant van foto 8 bijvoorbeeld?

  Kan iemand me vertellen wat voor bouten er gebruikt zijn voor de daktrim/metalen afdekkap?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Ja de linker kant op foto 8 zit ruimte onder de beneden hoek van de op standen over de gehele lengte.
  Naamloos.jpg

  Ook zijn de opstanden verbrand je ziet het aan de kleine bobbeltjes dus de kraacht is er ook uit dus gaat het scheuren bij uitzetting en krimping.
  Door dat er scheurtjes in zitten kan er water door komen en dan achter die loze ruimtes langstrekken.
  Naamloos 1.jpg

  nieuwe opstanden er op branden door eerst de bodem door te snijden dat water er uit kan.
  Vaak ken je doppen er af wippen met schroevendraaier of los draaien misschien moeten er weer nieuwen in vaak verrot.
  En er zit geen bescherming op het dak tegen zonne stralen.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Texaslex schreef:
  Bedankt voor alle reacties en excuses voor mijn wat trage respons.
  @WilhelmusB, het is mij niet helemaal duidelijk wat er precies niet goed uitziet? Bedoel je de scheurtjes? Het dak is los van het groene mos bij de randen verder niet erg vuil volgens mij.
  Ik zie iets dat lijkt op scheurtjes. En ik WilhelmusB langer bekend als wgb heb je gevraagd maak dat is schoon en maak dan nog eens een foto.

  Het is een metalen afdekkap en deze zijn met de gebruikelijke schroeven geplaatst.

  Bescherming tegen de zon is bij dit materiaal niet nodig.
   
  Laatst bewerkt:

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Als het een goeie gum kwaliteit is dan heeft het geen bescherming zonlicht nodig @Wgb maar de opstanden zijn verbrand dus daar zit geen bescherming meer op.
  Hij zou gemineraliseerd op kunnen doen voor de randen.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Beste Henk253 het is absoluut geen gum. Gezien de manier waarop de dakbedekking is aangebracht is dit een kunststof dakbedekking. EPDM ligt het meest voor de hand.

  Goedkoop en in een kwak op het dak. :shock:
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Dat had ik niet gezien ook omdat @TS schreef van dakleer uit 2014 maar de op standen zijn verbrand.
  Maar als ik in de lengte kijk zie ik ook geen naden, dan is dit een heel slecht dak in 7 jaar.
  Maar bij epdm is toch vaak rechte opstanden.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  1616167982087.png

  als je naar structuur kijkt is het wel een brandrol
  1616168073556.png
   

  Texaslex

  • #14
  Bedankt allemaal voor de zeer uitgebreide reacties. Jullie bewijzen maar weer eens waarom een forum een fantastische plek is.

  Ik ga proberen ergens de komende twee weken, indien het beetje droog blijft, het dak zoals verzocht nogmaals proberen schoon te maken en dan maak ik nieuwe foto's. Ik zal dan ook water op het horizontale stuk laten lopen met de tuinslang om te kijken of de plek groter wordt. Indien dat niet gebeurt zal ik de afdekkappen eraf halen en daar ook foto's van maken.

  Is het opnieuw opbranden van opstanden iets wat je als leek met behulp van youtube zelf kan doen?

  Is het tijdelijk dichtsmeren van de scheurtjes met de eerder door mij genoemde Shell tixophalte afdichtingskit nog een tijdelijke optie in afwachting van het opnieuw opbranden van opstanden?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #15
  Doe mij een lol en maak die plek van foto 6 schoon en maak dan dezelfde foto.

  Branden is uit de boze met dit type dakbedekking, beslist niet doen.
  Die kit zowel voor de dakbedekking als voor de afdekkappen niet gebruiken.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #16
  Goeiemorge
  Ik zou geen kit meer op smeren als ik je was zonder geld beter een dakdekker laten komen en hij terplekke kan bekijken wat je kunt aan laten doen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu