Dak na isoleren van binnenuit.

Switchblade

  • #1
Hallo,

Ik wil graag mijn dak na isoleren van binnenuit. Ik ben al tientallen fora doorgeweest om een juiste manier op te zoeken maar ik kom er niet helemaal uit.
Ons dak bestaat vanuit binnen uit dakplaten van spaanplaat-tempex 6cm-spaanplaat, daarop regels en panlatten, en daarop pannen. De dakplaten liggen op de dragende balken die zichtbaar zijn vanuit binnen.
Wat ik graag wil doen is tussen die balken een laag isolatie aan te brengen om de RD waarde naar minimaal 4.5 - 5 te krijgen. Ik wil de balken daarna aftimmeren met regels en gipsplaat erop.
Er zit geen folie of iets dergelijks in het dak, dus het lijkt me op dit moment te kunnen ademen.
Wat adviseren jullie qua aanpak? Ik dacht er gewoon PIR isolatie platen tegen aan te schroeven/lijmen van binnen uit.
Kan dat kwaad? Moet er nog ergens folie aangebracht worden?
Goed advies in deze wordt erg op prijs gesteld, aangezien ik niet over 10 jaar met rottend hout geconfronteerd wil worden!

Groet, Jan

thumbnail_64872440596__6BB7100A-6426-4521-813B-CB9C9917B37F.jpg
 

Switchblade

  • #2
Ik heb even verder gezocht en ga het als volgt aanpakken. Regelwerk tegen dakbalken aan. Tussen het dakbeschot en het regelwerk 20cm glaswol. Daarover klimaatfolie zodat er geen vocht uit de woning in de isolatie etc komt maar er wel uit kan. Daarna gipsplaten erop en afwerken. Is dat een juiste manier volgens jullie?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als je de dampremmende laag goed damdicht aanbrengt kan er weinig gebeuren.
Plaats de damprem op de dakbalken dus onder de raggels en neem de raggels zo dik dat de schroeven voor de gipsplaten niet de damprem kunnen doorboren.
 

ABCDE

  • #4
Die binnenste spaanplaat is aan de binnenzijde volgens mij dampremmend afgewerkt. Maar als je moduleert wat jij wilt in Ubakus dan krijg je dit;

1627846896051.png


Let op dat dampdichte folie, dampremmende folie en klimaatfolie drie verschillende dingen zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Laagdikte van de spaanplaat is bij de sandwichpanelen maar 3 mm
 

ABCDE

  • #6
Lol. Ik was een keer opnieuw begonnen omdat ik werd uitgelogd en toen heb ik de dikte niet meer goed gezet.

Met de 3mm spaanplaat kom je dan niet goed uit;
1627847456079.png


Met dampdichte folie krijg je dit;
1627847580618.png


Maargoed, de praktijk is toch altijd (iets) anders dan een model. Sommige mensen lozen alleen de ganse tijd vocht van sauna en droger op de zolder en ventileren nooit... anderen stoken het jaar rond met het raam open.
 

Switchblade

  • #7
Ik begrijp niet erg veel van deze plaatjes. En ik begrijp wel de verschillen tussen de folies. Wat ik dus niet wil is vocht opsluiten tussen de bestaande isolatie met wel of niet dampremmende laag, en de nieuwe isolatie. Dus vandaar de klimaatfolie die dan wel vocht eruit laat maar niet erin mits goed aangebracht.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
De modellen zijn vrij vanzelfsprekend. Waar @ABCDE op doelt is dat je bij het eerste model met klimaatfolie dus condens krijgt tegen je oude isolatielaag (bij buitentemperaturen die laag genoeg liggen). Met de dampdichte folie heb je dat probleem niet (zolang het goed aangebracht wordt).
 

Switchblade

  • #9
Maar klimaatfolie is toch ook dampdicht richting het dak omhoog vanuit het huis? Alleen damp-open naar beneden? Of vergis ik me nu enorm?
 

ABCDE

  • #10
Het laatste
 

Switchblade

  • #11
:) Ik zie het nu. Klimaatfolie werkt mee met de temperatuur en vochtigheid, en gaat afhankelijk daarvan damp doorlaten of niet.
Dus jullie zeggen: Dampscherm erop, dus damp dicht, en dan zou ik goed moeten zitten? Mits juist geïnstalleerd, dus overal dicht.
 

ABCDE

  • #12
Niemand geeft garantie ;)
 

Switchblade

  • #13
Nee dat begrijp ik. Maar aangezien ik er vrij weinig van weet stel ik advies op prijs. Heb ook niet het idee dat het dak vanuit buiten 100% dicht is, dus als ik dit van onderen 99% afsluit voor vocht dan kan het er aan de bovenzijde nog wel uit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Dat is goed begrepen. Het wordt dus de kunst aan de warme kant voor de isolatie ten minste 1 laag te hebben aangebracht die dampdichter is dan de lagen die richting buiten daarop volgen.
Wat opvalt is de rode lijn bij houtvochtgehalte.
 

ABCDE

  • #15
Bij de variant met klimaatfolie bedoel je?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ja.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu