Dak isoleren advies

mikedevries

  • #1
Beste allemaal,

Na het nodige google werk en het lezen van diverse topics op deze website wil ik toch graag mijn situatie voorleggen.
Door alle verschillende info die ik heb gelezen zie ik door de bomen het bos niet meer en wil graag mijn plannen even bij jullie toetsen.

Momenteel is het stukje zolder waar het om gaat reeds voorzien door de vorige eigenaar met vermoedelijk glaswol, dit zit er gewoon een beetje tussen gedrukt en met van die alutape vastgezet, geen folie te zien. Ik denk dat ik alles wil verwijderen en opnieuw wil beginnen en PIR platen wil gebruiken, denk dat het meer gepruts wordt om van de bestaande situatie nog wat te maken dan opnieuw te beginnen. Ook omdat als ik het geheel nog eens met gipsplaat wil afwerken ik een hoop ruimte ga missen, momenteel neemt de isolatie de volledige breedte van de balk in (17cm) en zou daar inc latten en gips op de 20cm komen.

Zie afbeelding 1 voor de huidige situatie op zolder, op afbeelding 2 zie je het kale dak als ik de bestaande isolatie wat weg haal.
De woning is van ca 1975 en verwacht dat er aan de buitenzijde ook geen folie aanwezig is (indien nodig zal ik dit nog checken) of was dit toen al vanzelfsprekend?
Mijn vragen zijn als volgt:

- Kan ik deze bestaande isolatie zo verwijderen en bij de lokale stortplaats wegbrengen of zijn er nog zaken waarmee ik rekening moet houden bij het verwijderen en afvoeren?
- Ik denk er aan om het volgende te plaatsen: PIR plaat ca 7 tot 10cm rechtstreeks tegen het dakbeschot (volgens andere topics geen ventilatielatten nodig), daarna afwerken met dampdichte folie en vervolgens gipsplaten.

Alvast bedankt!

mvg Mike

afbeelding 1.jpeg afbeelding 2.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is inderdaad verstandig om wat er nu hangt weg te halen. Je kunt het er gewoon uittrekken en afvoeren. Wel lange mouwen dragen en bij voorkeur een mondkapje, want glaswol veroorzaakt nogal wat jeuk.

Ik zou overigens voor iets dikkere isolatie kiezen; de glaswol die erin zat heeft in theorie een Rd-waarde van 4, nauwelijks minder dan de Rd 4,5 van 10 cm PIR (en zelfs meer dan de Rd 3,2 van 7 cm). Het dak is doorgaans de grootste bron van energieverlies, vandaar dat het bouwbesluit een minimum van Rd ~6,3 voorschrijft bij nieuwbouw. Ik zou die eis aanhouden en dus 14 centimeter PIR plaatsen, dan zit je de rest van je leven goed in dit huis. Je hebt de ruimte ervoor, en dit soort klusjes doe je in principe immers maar één keer.

Met dit dakbeschot zou ik wel een paar centimeter ruimte laten tussen het dak en de isolatie. Dat kan de isolatiewaarde nog iets verbeteren, maar geeft het dakbeschot ook de mogelijkheid om langs onder nog wat te ventileren en drogen mocht er ooit wat vocht in komen.
 
  • Like
Waarderingen: mikedevries

mikedevries

  • #3
Impie, bedankt voor je snelle reactie! Ik zal een dikkere PIR overwegen, de ruimte op de foto wordt gebruikt als berging en daar kan ik wel wat cm missen maar het stuk dak loopt door naar de naastgelegen ruimte die wij als washok gebruiken. Dit is al een kleine ruimte en ben bang dat deze met de meest ideale dikte isolatie wel erg knus wordt.

Ben trouwens daar het gips ook aan het verwijderen en verbaas mij wat ik daar aantref.
Plasic doozichtig folie tegen het dakbeschot geniet met daartegen 1cm piepschuim en vervolgens gipsplaat.... Zie afbeelding. Dit stuk pak ik uiteraard in 1 geheel mee en daarmee de volledige breedte van het dak pak.

(ik vraag mij dan toch ook af hoe de rest van mijn zolder geisoleerd zou zijn, hopelijk niet met dezelfde kwaliteit als dit ;-) )

washok.jpeg
 

Robert0v

  • #4
Ik denk dat dat folie daar zit zodat de machines niet nat worden door een eventuele lekkage.
 

mikedevries

  • #5
@Robert0v zo had ik het nog niet bedacht, dat is misschien wel de reden geweest
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu