Dak dakkapel isoleren

Peter575

  • #1
Onze badkamer is voorzien van een dakkapel. Ik heb hier het plafond erg netjes in gekregen maar heb me toen niet bezig gehouden met het isoleren. Het dak is niet geïsoleerd. Binnenkort ga ik de bitumen bovenlaag preventief vervangen omdat deze al 20 jaar oud is. Tevens wil ik de dakkapel dan aan 3 zijdes van een overstek voorzien aangezien de schuine dakvlakken van het pannendak dit ook hebben.

De opbouw van het dak is nu als volgt (van beneden naar boven);
Gipsplaat, regelwerk, balkenlaag. underlayment, bitumen dakbedekking.

Is het mogelijk om nu nog te isoleren? Ik denk aan (van beneden naar boven)
Gipsplaat, regelwerk, balkenlaag, over het regelwerk en over balkenlaag een dampdichte folie leggen (dus op de balk, langs de zijkant van de balk naar beneden, over het regelwerknaar de volgende balk, via de zijkant van de balk naar boven, op de balkt, etc.) , glaswol tussen de balken plaatsen, underlayment plaat, nieuwe dakbedekking (2 lagen zelfplakkende flooring)

Ik zou eventueel tussen de folie op de balkenlaag en het underlayment nog een regelwerk kunnen maken zodat de ruimte tussen de folie en de onderzijde van het underlayment geventileerd zou kunnen worden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Waarom niet op het dakbeschot isoleren, een zgn warm dak.
 

Peter575

  • #3
Dat kost veel hoogte en dan vind ik de verhouding hoogte dakkapel/hoogte dak niet mooi.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Maar het is technisch gezien wel veel beter. Eventueel kun het optisch verbloemen door bij de overstekken het isolatiepakket te verjongen.
 

Peter575

  • #5
Dus dan zou ik krijgen (van onder naar boven);
Gipsplaten, regelwerk, balkenlaag, underlayment, EPS platen (met cachering aan de onderzijde denk ik), 2 lagen zelfklevende flooring.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Gebruik wat anders dan EPS, dan kan de isolatie dunner zijn.
En idd bij de overstekken dunnere isolatie zodat je daar een goot creëert en de boei niet zo breed hoeft te zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
PIR zou hier inderdaad beter zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Is er in de bestaande situatie geen dakrand. Waar zit de afvoer van het dakvlak? tegen de pannen of aan de voorzijde.
Op de bestaande dakbedekking, dus dat wordt de dampremmende laag, leg je een isolatie materiaal, deze zet je mechanisch vast met schroeven en rondellen. Verder wil je iets met flooring. Nooit te oud om te leren?
 

Peter575

  • #9
Bestaande situatie heeft een dakrand van ongeveer 6 cm.
Afvoer zit aan 1 zijkant, dichtbij de aansluiting met het dak. Ik wil zelf 2 afvoeren plaatsen. Lengte dakkapel is 3,5 meter.

Uw voorstel om de bitumen als dampdichte laag te gebruiken moet ik dan wel aanhelen aangezien ik overstekken wil creëren.
Nee, nooit te oud om te leren. Ik was op internet aan het lezen over bitumen laag. Deze zou er ook zijn met zelfklevende laag. Dat lijkt me wel wat want het branden komt nu heel precies gezien de lagere buitentemperaturen en het ontbreken van een krachtige zon. Vervolgens las ik dat dat, heel modern, flooring werd genoemd.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Maak je overstekken krijg je toch automatisch iets van een dakopstand.
Er zijn ook zelfklevende dampdichte lagen.
De naden van de banen zijn die ook zelfklevend?
Maak eens een schetsje van wat je zou willen maken.
 

Peter575

  • #11
D8D23322-062A-4858-A9CD-893EC5BC8E24.jpeg


Als ik jullie goed begrijp moet ik zoiets maken. Aan de zijkanten bij kan ik eventueel met een iets dunnere laag PIR uit de voeten zodat het trespa wat smaller (minder hoog) hoeft te worden (er moet wel een opstaande rand met daktrim zijn).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Inderdaad zo moet je het maken.
Het detail dakopstand, daktrim, onderzijde van de overstek en de voorziening dat de Trespa kan ventileren heb je dat ook paraat.
 

Peter575

  • #13
Trespa wil ik op latjes monteren zodat er lucht door kan. Onderzijde overstek wil ik dichtmaken met trespa op de onderzijde van de balkenlaag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu