Dagkanten kozijn afwerken - Is dit een goede manier?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Beste allemaal,

Ik wil de dagkanten bij de nieuwe kozijnen als volgt afwerken: spachtelputz met daaronder een dun laagje stuc weghalen, strookje gipsplaat tegen de dagkanten plakken en de strookjes gipsplaat vervolgens afwerken met nieuwe spachtelputz en de wand opnieuw sauzen.

Het randje is te klein en zit te diep weggestopt om het op een andere manier “aan te werken”.

2B12ED37-B0E0-47F0-9ECD-94D5B05E8DC7.jpeg


Is dit een goede manier? Of zijn er betere manieren?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je kan er ook een aftimmerlatje overheen zetten. Aan alle kanten afkitten.

Als je hier gipsplaat overheen zet (het stucwerk hoeft er niet af), dan moet de hoek voorzien worden van gaas en moet je eigenlijk dus de hele wand stucen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een aftimmerlat past niet (dan gaat het raam niet meer open). Daarom moet het stuclaagje er ook af om extra ruimte te krijgen bij mijn idee van de gipsplaat.

Bovendien vind ik dat ook niet mooi. Dan heb je een aftimmerlat, een stukje niks en dan alweer het raam dat naar binnen valt (want naar binnen draaiend).
 
Laatst bewerkt:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Het is maar de vraag hoe dik de stuklaag is en of dat genoeg is om een gipslaat kwijt te kunnen. Los daarvan is de kans levensgroot dat het stukwerk ook de hoek om kapot gaat en daar komt bij dat aanhelen van de spachtelputz tot aan de hoek ook niet echt fraai zal worden.

Ik zou daar niet aan beginnen, kun je de naad tussen wand en kozijn niet dichtzetten met gips, daarna stukgaas eroverheen en dan opnieuw afwerken met spachtelputz?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Ik zou de naad dichtzetten met kit of tape, en vervolgens een PVC-hoeklijn in het hoekje plakken. Daarna nogmaals de naden afdichten met acrylaatkit.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Aan de achterkant (tegen het kozijn aan) kan ik de dikte van de stuclaag zo zien. Daar houdt de laag immers op.

Ik heb er ook aan gedacht om eerst met gips de naad te dichten, maar dan smeer je de bestaande spachtelputz ook voor een deel dicht was mijn gedachte.

Ik heb vandaag wat wanden gesaust en schroefgaten gedicht met korrelige kit en dat is onzichtbaar geworden ik de muur met spachtelputz. Zou je de naad (bij gebruik van een gipsplaat) daar ook niet mee kunnen dichten? Dan heeft de overgang dezelfde structuur als de muur.

Wellicht vertekend de foto, maar de naad is zo’n 10 mm dik en tot aan het kozijn is bijna 20 mm.
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
De hele dagkant voorzien van multiplex kan ook. Aan de voorkant een koplat erover en de eventuele beschadiging op de hoek is ook afgedekt.

Je gaat nooit de structuur van de spachtelputz volledig na kunnen bootsen, en aansluitingen (zonder gaas) gaan scheuren. Dus daarom denk ik zelf aan een alternatief.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu