Dagkanten stucen na plaatsen aluminium kozijnen

Fvromans

  • #1
Hallo klusexperts,

Wij hebben aluminium kozijnen laten plaatsen en nu wil ik graag de dagkanten zo strak mogelijk afwerken, dus minimaal gebruik van afwerklijstjes of hout.

Het liefst plaats ik dus wat gipsplaat en stuc ik dus de dagkant tot aan het kozijn (optie 1). Of ik stuc zo dun mogelijk en maak gebruik van een klein afwerkprofieltje om de spleet tussen dagkant en kozijn te verbergen (optie 2). Zie beide opties in de bijgevoegde figuur.

Tenslotte wil ik graag in beide opties de stuc hoekprofielen tussen de wand en de dagkant laten zitten om het werk tot de dagkant te beperken, ipv alle muren ook opnieuw te stucen, alhoewel ik wel bang ben voor scheuren tussen de wand en de dagkant of tussen de dagkant en het kozijn omdat ik geen nieuwe hoekprofielen plaats.

Ik hoop dat jullie mijn beide opties kunnen beoordelen en mij advies kunnen geven?

kozijn.JPG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Stuc op hout blijft niet zitten.

Als je alles glad wilt stucen, zul je hier wat voor moeten doen.

Advies: oude hoekprofielen verwijderen.
 

Fvromans

  • #3
Hoi Walker,

Bedankt! Ik was al bang voor stuc op hout. Lukt dat ook niet met voorlijmen?

Zo niet, dan moet ik toch met gipsplaat aan de slag. Helaas gaat het om 24 kozijnen en als ik alle stuc hoeken eruit trek kan ik zowat mijn hele huis opnieuw stucen en schilderen. Is er een slimme oplossing waarbij het niet nodig is de hoekprofielen eruit te trekken? Kan ik bijvoorbeeld geen gipsplaat nemen en dan een heel kort nieuw hoekje plaatsen ter dikte van de gipsplaat alleen? Of krijg je dan alsnog scheuren?
 

Juul..

  • #4
Als je zo dun mogelijk wil stucen kun je wedi plaat gebruiken. Daar kun je (na voorstrijken) ook op stucen, en de dunste is 4 mm dik. Ik vraag me alleen wel af of je een hoek strak krijgt als je daar geen hoekprofiel plaatst... Als het glad stucwerk is hoeft niet de gehele wand opnieuw gestuct te worden, maar kunnen ze dat goed op elkaar aan laten sluiten. Je komt dan natuurlijk wel de hele wand aan het schilderen...
 

Fvromans

  • #5
Bedankt voor de tip. Als ik de wedi plaat een of 2mm terug leg zou ik er dan een schuin kantje aan kunnen stucen? Zou het dan scheuren aan de wand zonder nieuwe hoekprofielen?
 

Fvromans

  • #6
Beste klussers, ik heb nu denk ik een mooie oplossing gevonden. Gyproc Platinum dagkant platen. Dit zijn platen met een soort stucwerk uiterlijk en ingewerkte hoek. Hierdoor kan de dagkant zijde meteen geschilderd worden en zijn nieuwe hoeken overbodig. De kopse kant Vd plaat heeft ook een soort spleet tov de ingewerkte hoek. Deze spleet zit dan tussen de oude hoeken in de wand en de nieuwe hoek in de kopse kant Vd plaat en kan ik eenvoudig dicht zetten met nieuw stucwerk of misschien zelfs wel een flexibele kitnaad.

Heeft iemand wel eens met deze platen gewerkt?
En zou ik nu de oude hoeken wel kunnen laten zitten?
En dan dicht zetten met stuc of flexibele overschilderbare kit?
7971F5E4-D1AF-4EFA-BBC2-F933C6143377.png
6D575F69-D0AA-4FF1-BA15-C645FF1484FA.png
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu