Dagkanten kozijn isoleren

Vandenoetelaar

  • #1
Ik ben bezig met de verbouwing van een schuur tot woonruimte. De aluminium kozijnen zijn geplaatst in een steens muur.
Aan de binnenzijde heb ik als isolatie een pirplaat geplaatst en is er een gasbeton binnenmuur opgetrokken.
Vraag:
Hoe kan ik het beste de dagkant afwerken, zonder dat ik later last krijg van vocht in de vorm van condens en/of doortrekkend vocht van de steens muur?

Alvast bedankt voor de reacties.
 

Vandenoetelaar

  • #2
Ik had nog geen afbeelding ingevoegd, vandaar deze actie!


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het beste is de isolatie tot op het kozijn doorzetten. Dat betekent dat het gat in de binnenmuur dus groter moet zijn. Als je dat gat niet groter kan maken, kan je dus maar beperkte dikte isolatie kwijt.

Artikel over geïsoleerde dagkantstukken (26 mm dikke met 20 mm pir-isolatie).

Minder dan 30 mm

De afwerking van de dagkanten is altijd lastig bij het isoleren van binnenuit, vooral in dit soort monumentale bouw waarin met kozijnhout van geringe afmetingen is gewerkt. Meer dan 30 mm kan er niet in de dag worden aangebracht, omdat dan problemen ontstaan met de scharnieren van de ramen. Standaard oplossing is een strook multiplex. Maar dat doet uiteraard afbreuk aan de totale gevelisolatie. Daarom kwam bij * het verzoek om een geïsoleerde dagkant te leveren. Dat resulteerde in dagkantstukken van 6 mm vochtbestendig MDF met daarop verlijmd 20 mm pir voorzien van reflecterende folie. Voor een goede aansluiting op de wand is het MDF haaks de hoek omgezet. Een aftimmering van de kopse kant van de dagstukken is daardoor niet meer nodig. De dagstukken worden tegen het bestaande gevelmetselwerk verlijmd. Het MDF kan eventueel worden geschilderd, maar dat is niet nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu