CV verdeler groepen

Tolhuisje

  • #1
Wil graag de verwarming opdelen in een paar groepen die ik kan schakelen. Zeg maar zelfde idee als vloerverwarming maar dan voor radiatoren. Zag dat er hiervoor pomploze CV verdelers zijn. Hier geen ervaring mee dus wilde graag controleren of jullie denken dat dit een beetje klopt:

- CV -> Verdeler met 26mm
- Verdeler naar radiatoren groepen met 26 -- 20 -- 16 mm (ik knip zeg maar de huidige layout ongeveer per kamer op en sluit aan op bestaande 20mm buizen met aftakkingen van 16). Er komt dus een ster layout van meerdere groepen radiatoren i.p.v. helemaal direct naar de radiatoren toe.

Vragen:
- Groepen hebben verschillende totale wattage aansluitingen (variërend van ca. 4 kw tot 8 kw), moet ik hier nog iets voor doen?
- Alles wat ik nieuw aanleg doe ik met 26mm om klaar te zijn voor een warmtepomp in de toekomst. Goed idee of niet? (als de 20 en 16 ook dikker moeten dan doe ik dit pas als de warmtepomp komt, ik kan toch overal makkelijk bij in de kelder).

Het zijn al allemaal LTV convectoren, moet nog een keer testen of langer branden met een 55/45 stookregime voldoende vermogen afgifte heeft voor beetje gasbesparing/toekomstige warmtepomp. Stook nu nog op 75/55. Voor nu vooral de verdeler vragen :)

Alvast bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Kun je niet beter gewoon je installatie waterzijdig in gaan regelen? Ik zie niet in wat het schakelen per groep als voordeel brengt.

Want al het leidingwerk vervangen in een bestaande situatie lijkt me nogal ingrijpend.

Draadloze thermostatische knoppen lijken mij handiger.
 

Tolhuisje

  • #3
Valt wel mee qua leidingwerk doordat ik dus van plan ben wel groepen per kamer aan te houden. Dat is ca. 40-meter 26mm aanleggen om er 5 groepen van te maken. Draadloze thermostatische knoppen moet ik weer batterijen vervangen om de zoveel tijd en maken geluid in de slaapkamers als ze schakelen dus vond dit wel een mooie oplossing :-)
 

Tolhuisje

  • #4
Nog Ideen voor de verdeler vragen, Walker? Bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Als je ltv heb dan zou bij juist inregelen de temperatuur van de ketel vanzelf lager moeten worden, als.je de ketel moet deinhen lager te branden klopt het inregelen niet of heb je te weinig vermogen geinstalleerd.
 

Tolhuisje

  • #6
Ja dat klopt, er zijn nog wat ramen lek en 2 voorzetramen staan in de renovatie dus vermogen is aan de lage kant vandaar nu wat hoger schema, maar dat is binnenkort opgelost. Als ik langer continue stook op lage temperatuur gaat het al redelijk goed behalve als het flink vriest.

Verdeler hoeft dat ook niet per se op te lossen, doordat meerdere kamers maar af en toe in gebruik zijn wil ik die graag schakelen (liever verdeler dan radiator knoppen ivm batterijen). Daarnaast leek het mij handig om diameter alvast deels te verhogen omdat ik in de tabellen zie dat ik voor het geïnstalleerde vermogen eigenlijk met een hogere diameter zou moeten werken bij ltv verwarming, dan kan ik in de toekomst misschien zelfs op 45 aanvoer stoken wat perfect is voor een warmtepomp. Maar dank voor de hulp als ik de plank daar volledig mis sla :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu