CV 's nachts aanlaten of niet?

Mirakeltje

  • #1
Sinds kort woon ik samen in een oud huis. We hebben al behoorlijk wat aan isolatie gedaan maar het is nog niet helemaal af. De aanwezige CV (een vaillant) is nu ruim 4 jaar oud en nu het kouder wordt hebben mijn vriend en ik een punt van discussie:

Ik meende altijd te weten dat het voordeliger is (lees: verbruik je minder gas) als je de thermostaat 's nachts naar ca. 15 graden terugzet zodat hij overdag niet zoveel hoeft bij te verwarmen om het op temperatuur te krijgen (we hebben hem overdag op 19 graden staan). Volgens mijn vriend is het voordeliger om de thermostaat terug te zetten naar de laagste stand (in ons geval 7 graden) en dan 's ochtends gewoon naar 19 graden te zetten.

Maar in de praktijk blijkt dat het uren duurt voordat de ketel het dan weer een beetje warm in huis krijgt. De meter in de gaten houden leverde weinig verschil op in verbruik en bij een hogere nachttemperatuur blaast de ketel ook 's nachts flink door. Wij weten even niet meer wat wijsheid is, dus daarom mijn vraag hier: wat zijn jullie ervaringen hiermee?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Wat voor een ketel
Wat voor een thermostaat?

Normaal advies
4-5 graden onder de dag temp.

Wil je testen hoever de temp. Zakt kun je de thermostaat eens een nacht op 7 graden zetten.
Dan zie je s ochtends hoe ver hij gezakt is.

Bijvoorbeeld naar 14 of 10

15 graden is een fijne nacht temp.
 

Kacheltje

  • #3
De vraag is hoever je temperatuur zakt in huis in de nacht.
Als die 3 graden zakt heeft het geen zin en levert het niets meer op om de temperatuur meer dan dat in te stellen.

Bij een goed geïsoleerd huis daalt de temperatuur minder na een nacht verlaging en is de besparing kleiner dan in een woning die snel zijn warmte verliest.

Met de komende wat koudere dagen kun je bekijken hoever de temperatuur zakt na een nachtverlaging.
Een nachtverlaging is altijd wel voordeliger maar bij een zeer goed geïsoleerd huis minimaal. en dat geldt ook bij vloerverwarming, daarbij geldt ook dat de temperatuur meestal niet ver zakt na een nachtverlaging.
 

Mirakeltje

  • #4
Het is een Vaillant HR ketel en een chronotherm thermostaat, zo eentje die je kunt programmeren.

De temperatuur zakte de afgelopen dagen naar 12-13 graden, we hebben de thermostaat om te testen nu niet op programma staan maar op temperatuur continu.

Maar wat ik eigenlijk wil weten is of het gasverbruik nu hoger ligt door de nachttemperatuur wat hoger te houden en dat de ketel dus gedurende de nacht wat bij verwarmt of dat je overdag de temperatuur weer een behoorlijk stuk omhoog moet laten gaan en de ketel dus een paar uur achter elkaar brandt. De gasmeter gaf zo'n beetje hetzelfde aan dus of we moeten het meten over een langere tijd maar dat is best lastig om een goed beeld te krijgen.
 

Kacheltje

  • #5
Dan heeft nachtverlaging zeker zin maar met zo`n dergelijke daling na een nacht is het niet aan te raden om het zover te laten dalen.
12 graden is wel echt het minimum maar zou kiezen voor niet minder dan 15 graden als nachtverlaging.
Een beetje geïsoleerde woning zal niet zover dalen in temperatuur.
Ik denk dat er aan besparing door isoleren nog genoeg werk aan de winkel is.
Dat is meestal ingrijpend voor je misschien net ingerichte woning maar je hebt er daarna veel profijt van.
 

Kacheltje

  • #6
Op de vraag of het verbruik hoger is met een hogere nachttemperatuur is het antwoord ja. Met een dergelijke daling zeker.
Je hebt ook gelijk dat het langer duurt eer je huis weer warm is na een nachtverlaging en daar even veel energie in moet stoppen. Maar nooit zoveel dan een hogere verlaging of helemaal geen nachtverlaging.

Met een korte meting kun je het ook niet goed vergelijken omdat elke dag et weer niet echt hetzelfde is. een indicatie kan zijn als je de graaddagen er in meeneemt. maar die kan ook niet geheel uitkomen door bv zonnige dagen of bewolkte dagen.

Zometeen op de bank weer een discussie voor jullie. :mrgreen:
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #7
.....en bij 12 graden heb je ook vel meer vochtproblemen in je huis,
maar test het anders eens een paar dagen uit, doe 2 dagen op de laagste
strand, en 2 dagen op 15 graden, noteer de meterstanden.....dan heb je
daarna geen discussies meer :wink: dat wil zeggen over de nachtverlaging :mrgreen:
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Verkeerde zuinigheid!!
In deze winterse periode met behoorlijke vorst in de nacht moiet je neit zo'n grote nachtverlaging toepassen. Wat win je er mee, als je een paar weken de temperatuur 's nachts iets minder laag zet.........Je hebt er zelf alleen maar last van.
 

Roykes

  • #9
Als je hem zo laag zet, koelt alles af, je moet dan in de morgen alles opstoken (ook de muren etc) als je hem 2 graden verlaagt zal hij in de nacht wel een aantal kort aanspringen, echter weegt het smorgens opstoken van bijv 12 graden niet op tegen het in stand houden van de temperatuur
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Kijk 's morgens op de thermostaat welke temperatuur er heerst, zet de nachtverlaging gelijk of iets hoger dan de temperatuur in de morgen tenzij de temperatuur meer dan 5 graden zakt, dan wordt het hoog tijd voor (meer) isolatie.
Ik heb een nachtverlaging van 3 graden met een continu lopende pomp, als de ketel dan aan staat is de aanvoertemperatuur ongeveer 30 graden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu