CV leidingen vloerverwarming 15 > 22mm?

JFW

  • #1
Afgelopen december hebben wij thuis vloerverwarming in laten frezen op de begane grond, zo'n 55m2 verdeelt over 5 groepen.

Tijdens de dag van installatie werd mij gevraagd/aanbevolen of ik de mogelijkheid had om de CV leidingen te vervangen van 15 naar minimaal 22mm, dit zou beter zijn voor de gehele installatie.

Nu is mijn vraag of dit ook echt nodig zou zijn aangezien dit niet (makkelijk) zal gaan in mijn situatie ben ik bang.
Toen ik dit aangaf werd mij gelijk verteld dat het op de manier zoals het nu is nog wel nét zou gaan, maar optimaal was anders.
Ik merk echter weinig problemen met de vloerverwarming tot nu toe, hij is nog niet volledig in gebruik maar heb al twee keer een opstartcyclus doorlopen volledig tot 40 graden aanvoertemperatuur. Als ik de aanvoertemperatuur op de regelaar met bijvoorbeeld 5 graden verhoog dan vliegt de temperatuur op de meter binnen 20 seconden ook met 5 graden omhoog dus het lijkt me dat ik genoeg flow heb (of begrijp ik flow dan verkeerd, ik ben geen loodgieter o.i.d.)?

Ik weet niet of het uitmaakt maar ik merk ook niks qua druk op het systeem. Drukmeter op de CV staat zoals altijd rond de 1.8 - 2.0 bar en op de vloerverwarming is rond de 2.1 - 2.3 bar.

Verschil in aanvoer en retour is zo'n 2 tot 4 graden.

Het enige wat mij wel opvalt is dat aanvoertemperatuur volgens het metertje altijd 10 graden lager is dan op de regelaar. Regelaar = 30 graden, aanvoertemperatuur = 20 graden; regelaar = 40 graden, aanvoer = 30 graden; regelaar = 50 graden, aanvoer = 40 graden.

Mijn situatie:
Mijn CV staat op zolder, vanaf daar gaan meerdere 22mm leidingen door de vloer naar radiatoren op de eerste verdieping (slaapkamers en badkamer). Een van die leidingen gaat dus met 22mm naar een van de slaapkamers. Op de muur heeft deze een vertakking naar 15mm naar die radiator maar na deze vertrakking gaat deze in 22mm weer verder door de muur naar de badkamer ernaast. Hier in de kamer kan ik gein leiding zien, deze komt waarschijnlijk achter het bad door de muur binnen en gaat daar in de verhoogde vloer naar een radiator in de badkamer waar deze uit de grond ook met 15mm naar boven komt.

Recht onder de badkamer zit de hal/entree van de woning, hier is ook de verdeler opgehangen. Dit is gedaan omdat hier al cv leidingen hingen van een oude radiator die nu uiteraard weg is gehaald. Hier recht onder de badkamer komen uit het plafond dus weer 15mm leidingen. Tijdens installatie hebben ze deze een meter vanaf het plafond ingekort en verloopstukken naar 22mm geplaatst waarmee de laatste 1.5/2 meter tot aan de verdeler wordt overbrucht.

Vanaf de CV op zolder tot aan de verdeler op de begane grond hebben we dus (ongeveer) eerst 12 meter 22mm leiding tot aan de eerste vertakking op de eerste verdieping, dan nog 1 meter 22mm leiding tot in de muur van de badkamer, daar ligt denk ik een vertrakking naar 15mm en gaat zo door de vloer naar begane grond wat denk ik totaal 1.5 meter 15mm is en dan nog 1.5 meter 22mm tot aan de verdeler.

In totaal: 12m 22mm + 1.5m 15mm + 1.5m 22mm = 15 meter totaal.

Zie ook bijgevoegde foto waarom ik denk dat ik niet makkelijk naar 22mm kan gaan, de leidingen zitten hoogstwaarschijnlijk achter het ingetegelde bad/in de opgehoogde vloer.
En aangezien de badkamer net 1 jaar oud is was ik van plan niet nu al te gaan slopen....
Naamloos.png
 
Laatst bewerkt:

ADDave

  • #2
Nee dat kleine stukje 15mm kan geen kwaad. Het zorgt plaatselijk voor wat meer weerstand, maar meer ook niet.
De pomp in de ketel kan dat wel overbruggen.
Ik zou het dan ook lekker laten zitten.

Als de hele leiding naar boven 15mm was, dan wordt het een ander verhaal.
Dat is ook wat de mannen bedoelden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu