CV-leidingen transparant lakken?

System7

  • #1
Smaken verschillen :mrgreen: Maar ik vind mijn nieuwe stalen CV-buizen erg mooi qua kleur en het liefst wil ik ze niet verven maar zo laten; ze passen qua kleur erg goed bij de grijstinten waarmee ik mijn woonkamer ga verven en bij het redelijk strakke design dat ik voor ogen heb. Op dit moment glimmen ze nog mooi maar ik heb ook wel stalen buizen gezien die in de loop der tijd dof worden of waar roestplekjes op waren gekomen.




Kan ik deze buizen lakken o.i.d., bijvoorbeeld met transparante lak? En moet dat dan een specifieke soort zijn i.v.m. de redelijk hoge temperaturen van de buizen?

Dank!
 

Tiho

  • #2
Als ze droog blijven zouden ze er gewoon zo uit moeten blijven volgens mij.

Aangezien ze verzinkt zijn, zal lak er niet echt goed op hechten.
 

System7

  • #3
In de slaapkamers wil ik deze buizen wel gaan verven en daarvoor had ik al metaalprimer gekocht. Ging ervan uit dat het daarmee wel zou lukken. Maar dat gaat dan ook niet lukken, naar ik van je begrijp?
 

Millew

  • #4
Verzinkte onderdelen kan je prima overschilderen. Wordt veel gedaan bij leuningwerk van viaducten enzo.

En gewone alkydverf is ook wel bestand tegen de temperatuur van een verwarmingsbuis is mijn ervaring. Alleen is er meer kans op verkleuring en in het begin ruik je telkens een verflucht als de verwarming aan staat. Maar na een paar maanden is dat weg.

Hittebestendige blanke lak is er i.i.g. wel in spuitbussen. Bij een automaterialenzaak is dat wel te vinden.
 

System7

  • #5
Millew schreef:
En gewone alkydverf is ook wel bestand tegen de temperatuur van een verwarmingsbuis is mijn ervaring. Alleen is er meer kans op verkleuring en in het begin ruik je telkens een verflucht als de verwarming aan staat.
Is dat met acrylverf minder?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Hittebestendige lak ( heizkorperlack ) is er in blik vanaf 750 ml, standaard in RAL 9010. Watergedragen en bestand tegen 125 OC. Doordat de verf watergedragen is vergeeld ze ook niet.

CV buizen reinigen met biologische verfreiniger geeft ze de oude look weer terug ( mits niet na 10 jaar een x schoonmaken natuurlijk).
 

Millew

  • #7
System7 schreef:
Is dat met acrylverf minder?
Geen idee, ik heb een keer blauwe verf voor buitenschilderwerk gebruikt op een radiator. Toen was er volgens mij alleen maar alkyd verf.
 

System7

  • #8
Kees de schilder schreef:
CV buizen reinigen met biologische verfreiniger geeft ze de oude look weer terug ( mits niet na 10 jaar een x schoonmaken natuurlijk).
Bedoel je hiermee de ongeverfde/ongelakte cv-buizen? D.w.z. haalt die biologische verfreiniger de glans van het zink weer op?
 

Techno tim

  • #9
Er bestaat blanke metaal lak maar deze zal wel verkleuren.
Ik begrijp dat je een industrie look wilt, er zijn ook spuitbussen chome (gekocht in een automateriaalzaak) en mijn gevoel zegt dat dit bijna de zelfde uitstalling had.
 

Tiho

  • #10
Kees bedoelt dat je de glans behoudt als je het bijhoudt.

Ik zou het zo laten, voor blanke lak moet je schuren waardoor het uiterlijk verandert. De meeste blanke spuitlakken zijn beschermlagen voor andere lak dus niet echt hiervoor bedoelt.

Als het niet goed uitpakt krijg je ze niet meer zoals ze nu zijn.
 

Kacheltje

  • #11
Zo nu en dan goed inwrijven met zuurvrije vasaline werkt ook goed om de glans te behouden. Dit hoeft zeker niet wekelijks, zolang er niet te veel gepoetst wordt met een reinigingsmiddel. Met een lichtvochtige doek (alleen met water) afnemen is voldoende.
Als je de leidingen reinigd met een wat agressief schoonmaakmiddel is het vaak snel gedaan met de glans.
 

System7

  • #12
OK, dan laat ik ze zo en zal ik er eens een doekje & wat vaseline langs halen. Dank voor de reakties!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu