Koperen leidingen verven

Zam

  • #1
Ik heb onlangs enkele (nieuwe) koperen leidingen wit geverfd met radiatorverf op waterbasis. Die verf had ik genomen omdat ik ook nog een radiator moest verven en dan was ik lekker goedkoop uit.

Aangezien ik wel 3 verflagen nodig had voor een goed dekkend resultaat, vraag ik mij af of dit wel de goede verf was. Ik zag na 1 en 2 verflagen nog een blauwgroene gloed door de verf heen en als ik heel goed kijk op dit moment na 3 lagen ook nog. Ik heb geen idee waar die blauwgroene kleur vandaan komt. Ik heb de buizen overigens eerst schoongemaakt met ammoniak(oplossing), misschien dat dat er iets mee te maken heeft?

Mijn vragen zijn:
1. Had ik moeten beginnen met een laag grondverf?
2. Was een alkydverf beter geweest dan een acrylverf?
3. Waar komt de blauwgroene kleur vandaan?

Misschien is het normaal dat 3 lagen nodig zijn voor een goede dekking van een kale, koperen buis? Ik ben over het resultaat best tevreden, maar als het volgende keer beter kan dan wil ik dat graag weten!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De groene gloed komt, doordat de acrylverf water als oplosmiddel bevat.
Dat water gaat een verbinding aan met het koper uit de pijp, en dat resulteert in de blauwgroene gloed (denk aan groene kerkdaken), die inderdaad erg lastig weg te werken is.

Neem maar eens een koperen pijpje, en doe er een natte doek omheen.
Na korte tijd heb je een groene buitenkant.

Je kunt in dit geval inderdaad beter (minstens) 1 laag alkyd grondverf opzetten, voor je er met een andere lak overheen gaat. Nog mooier is een grondverf, die geschikt is voor metalen. Veel merken verkopen dat als "super"grondverf.

Wanneer je de afwerklaag met de acrylverf (vanwege gelijke kleur) wilt doen: mag in principe geen probleem zijn, acrylverf houdt goed over alkyfverf heen, andersom (alkyd over acryl) liever niet doen.
 

Fiesiekus

  • #3
1. Beginnen met een primer speciaal voor metaal na eerst ontvet (goed gedaan) en licht geschuurd te hebben.
2. Dat zal niet veel uitmaken.
3. Zal wel van koperoxidatie komen.
 

Fiesiekus

  • #4
Kees, jij telepatisch? :mrgreen:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ja dat weet je toch.

Maar niet telepatisch genoeg om nog niet gezien te hebben dat jij wat plaatst, en ik intussen vrolijk nog wat tekstcorrectie doe... :mrgreen:
 

EdP

  • #6
Zelf heb ik al eens met succes een stukje koperleiding geverfd met doodgewone grondverf en daarna alkydverf eroverheen. Het resultaat is gewoon uitstekend.
 

Zam

  • #7
Bedankt voor jullie reacties. Had ik dit nou maar gevraagd voordat ik die leidingen ging verven! Ik had kunnen weten dat ik eerst een grondverf of primer aan moest brengen, maar ik was gewoon te lui en wilde bovendien zo goedkoop mogelijk uit zijn.

Oeiii ik zie net dat ik nog een half potje grondverf heb staan... :?
 

Fiesiekus

  • #8
Ook een schildersdriehoek en schuurpapier binnen bereik? Hoppa, aan de slag :wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Denk eraan: die grondverf dus niet over de acrylverf. Dat pakt niet goed.

Als je het opnieuw wilt doen, dan de verflaag eraf halen, zoals Fiesiekus hiervoor al suggereert.
 

Zam

  • #10
Ik ga niet weer opnieuw beginnen hoor! Ben al 3 avonden beziggeweest, omdat iedere laag steeds moest drogen.
Als ik me ga storen aan die blauwgroene kleur dan doe ik er gewoon nog een laag acrylverf overheen. Een volgende keer doe ik het natuurlijk in 1x goed.

Misschien dat ik ooit nog eens van prutsklusser promoveer tot echte klusser... ik heb nu in ieder geval weer wat bijgeleerd. :D
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Je hebt wel kans, dat wanneer je een aantal dagen wacht, en dan pas nog een laag acryl eroverheen doet, de vorige lagen beter uitgehard zijn, en die stoffen niet meer doorlaten, waardoor het dan beter zal dekken.

Eigen redenatie hoor, geen ervaring.

Ik geef je groot gelijk dat je het er niet weer afhaalt.
Als je de ruimte straks in gebruik hebt, kijk je daar niet meer zo precies naar als nu. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu