CV leiding wijzigen door kruipruimte of door vloer?

Solarfriend

  • #1
Ik verander mijn verwarming. De huidige situatie is als volgt:
-stadsverwarming in meterkast;
-trapkast met verdeler (4-voudig) begane grond;
-bovenin diezelfde trapkast verdeler (8-voudig) naar eerste en tweede verdieping door eerste verdiepingsvloer.

De leidingen van de verdeler naar de radiatoren zijn 14mm PE-RT. Deze lopen door de dekvloeren in mantelbuis.

Nieuwe situatie:
-warmtepomp binnenunit op tweede verdieping;

Het gaat mij erom, de bestaande verwarming aan te sluiten op de warmtepomp. (ik weet dat LTV hier beter voor is, BG gaat waarschijnlijk dit jaar nog vloerverwarming in)

Nu ga ik voeden vanaf de tweede verdieping. Ik heb voor mijzelf twee opties bedacht, en wil hier graag nog de mening peilen voor ik begin.

Optie A: aparte leiding
Ik kan door een schacht helemaal tot in de kruipruimte, daar onderdoor naar de trapkast en dan aansluiten op de bestaande verdeler. Hier zou ik 20mm alupex voor gebruiken, dat ik zou isoleren, in de kruipruimte extra dik.
Voordeel: de rest kan blijven zitten.
Nadeel: goed isoleren nodig, meer leidinglengte.
Vraag: is 20mm alupex voldoende diameter om een huis te voeden (BJ 2006, 140m2)? Ik denk het wel omdat er nu ook met 20mm vanaf de stadsverwarming komt.

Optie B:
Zoveel mogelijk door de vloer blijven gaan.
Tweede verdieping radiatoren (3x) voeden met eigen verdeler naast warmtepomp. Hierdoor vallen drie aanvoer en retour leidingen naar de trapkast vrij. Is het mogelijk hier een grotere maat PE-RT door te trekken bij het uithalen van de bestaande 14mm? Ik vermoed dat alupex te weinig flexibel is. Zo kan ik dan mogelijk 3x 16mm of 3x 18mm trekken. Deze dan aansluiten op bestaande verdeler. Ik denk dat 20mm te lastig wordt met bochten, dat is de interne diameter van de mantelbuis.

Ideaal gezien heb ik dan dus 3x aanvoer 16/18mm om twee verdiepingen mee te voeden. Is dat te doen of kan ik beter optie A aanhouden? Ik heb verdelers liggen. Ik heb ook voldoende alupex liggen. De vraag is dus vooral wat handig is en verstandig.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
20mm alupex is (veel) te dun. Zeker als je vloerverwarming wil gaan toepassen, dan kun je dat het beste doen met een pomploze verdeler. Leidingen dus minimaal 25mm (= inwendig 20mm) of liever nog 32mm.

Je moet je realiseren dat stadsverwarming werkt met hele grote temperatuur verschillen. Een warmtepomp niet, dus moeten er meer liters verplaatst worden voor hetzelfde vermogen.

wat is het vermogen van de warmtepomp?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Ik zou eerst een gaan kijken welke watertemperatuur er nu benodigd is bij -10 graden buiten. Woningen met stadsverwarming werken vaak met zeer hoge aanvoertemperaturen, waardoor de radiatoren relatief klein kunnnen zijn.

Zet je hier een warmtepomp op, dan krijg je het met water van 40-45 graden gewoon niet warm.
 

Solarfriend

  • #4
Dank voor jullie reacties. Warmtepomp is al gekozen en is een 8kW. Ik begrijp dat ik met een lagere temperatuur ga werken, dus minder vermogensafgifte. Vandaar dat ik op redelijke termijn ook naar vloerverwarming beneden wil. Boven, op de slaapkamers is toch niet veel warmte nodig. Eventueel zouden waar nodig nog andere radiatoren kunnen komen. Het huis is goed geisoleerd (2006). -10 graden is leuk als ontwerptemperatuur, maar zoveel dagen is het dat niet tegenwoordig. Ik ontwerp liever op de tussenperiode, met voor de allerkoudste dagen bijverwarming d.m.v. elektrisch backup-element. Sowieso ga ik een constant temperatuur-regime volgen in tegenstelling tot de huidige aan-uit regeling met nachtverlaging.

De begane grond is ongeveer 45m2, nu 4 radiatoren en straks waarschijnlijk 5? groepen vloerverwarming (10cm hoh).
Is dan een 22mm pex nog te klein? Ik kan het ook nog zo maken dat deze exclusief voor de begane grond is.

Als ik de radiatoren tweede verdieping op de tweede verdieping aanstuur vanuit een eigen verdeler, krijgen die voldoende flow. Eventueel kan ik vanuit de drie aanvoer- en retourleidingen via de bestaande verdeler de eerste verdieping (vijf radiatoren) aansturen (evt. de bestaande PE-RT tussen die verdeler en de tweede verdieping vervangen door 16mm). Alle radiatoren op de eerste en tweede verdieping zijn voorzien van thermostatische kranen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu