CV leiding aanleggen op zolder: 15 of 22 mm?

Jona

  • #1


graag jullie hulp bij het volgende.

Wij willen op zolder 3 plaatradiatoren en 1 badkamerradiator gaan plaatsen. Alle leidingen moeten ook geplaatst worden en daar gaat het nu om. Volgens alle gegevens is een hoofdaanvoer 28 mm, een ringleiding 22 mm en de afsplitsingen naar de radiatoren 15 mm. In ons huis is geen 28 mm leiding bij de CV maar al direct een 22 mm leiding. In de vloeren zijn de leidingen vanaf de CV verdelers naar de radiatoren 15 mm (oftewel de ringleiding).

Nu is bij onze CV al op de standaard 22 mm leiding een T-stuk voor aan en afvoer op de zolder gemonteerd, maar deze is geen 22 mm maar 15 mm. Dat betekent dus dat onze ringleiding ook 15 mm wordt zoals in de rest van het huis. Zou dit een probleem zijn? Wij willen liever niet de originele CV leiding van 22 mm aanpassen en we gaan ook geen CV verdeler plaatsen.

Graag jullie antwoorden, alvast bedankt!
 

Fiesiekus

  • #2
15 mm is voor 4 radiatoren te krap. Je kan wel na de eerste 2 overgaan van 22 op 15 mm. Kan je de 22-15-22 mm (?) T die er zit niet vervangen door een 22-22-22 mm T? Is toch niet het meeste werk?
 

Jona

  • #3


Het is natuurlijk mogelijk om de 22-15-22 te vervangen door een 22-22-22, maar als het niet hoeft.. :)

Nou is het wel zo dat vanaf de afsplitsing van de cv er weer een splitsing komt, waarbij aan de linkerzijde van de zolder de badkamerradiator en plaatradiator komt, aan de rechterzijde van de zolder (andere kant van de splitsing) twee plaatradiatoren. Zie ook weer schets. Verandert dit nog iets aan je antwoord dat het voor 4 radiatoren te krap is? ;)
[/img]
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee, je hebt nog steeds 22mm nodig.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Inderdaad, tot de eerste splitsing moet het 22mm zijn.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Het vervangen van het 22-15-22 T-stuk is veel makkelijker als je denkt.
Zeker als je hetzelfde fabrikaat toepast als wat er nu zit.
 

Xr8

  • #7
Let bij dit soort uitbreidingen ook even op het expansie vat. Het kan nodig zijn een groter vat toe te passen. Meestal zit er in een woning een 18l vat. Bij grote uitbreidingen is het soms verstandig deze te vervangen door een van 25l.

Heb overigens wel jaren 70 woningen gezien waarbij alleen de eerste 2 meter vanaf de ketel 22 was en de rest 15mm, maw er zitten in dat geval 4 radiatoren op 15mm en het wordt perfect warm. Echter zo de vorige beantwoorders al aangeven 22 is zo het hoort.

Succes.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #8
Een 18 ltr vat is genoeg voor 7 radiatoren,dus waarom verzwaren. :wink:
 

Xr8

  • #9
Als er op de zolder 4 radiatoren geplaatst worden, dan ga ik er van uit dat er elders in het huis ook nog wel een aantal zullen zitten. De leidingen lopen volgens tekening in ieder geval door naar de etage onder de zolder. Zo in te schatten gaat het dan om minimaal 10 stuks.

Tevens zeg ik ook niet dat je het moet doen, maar geef aan erop te letten. Mijn ervaring is nl dat het vaak niet gedaan wordt en dat daardoor problemen kunnen ontstaan.

Succes.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #10
De standleiding die van boven naar beneden loopt, zou ik net als de anderen idd in 22mm doen en alle aftakkingen naar de radiatoren in 15mm.
Als er in 1 aftakking 2 radiatoren zitten dan kunnen deze beiden met 15mm aan elkaar geklust worden.

Met oog op het expansievat..... De huidige (nieuwe) radiatoren hebben een kleinere water inhoud dan de oudere type's. Ik weet niet of alles nieuw is of maar deels.
De expansie vat inhoud wordt bepaald aan de hand van de liter (water) inhoud van de installatie. In de regel was het altijd zo dat er 7 (oude) radiatoren op een 18l vat konden, wij hanteren ( met enkelt nieuwe radiatoren) de vuistregel van 9-10 radiatoren op een 18l vat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu