Aanleggen gasleiding via buiten

Danoontje

  • #1
I.v.m. vorst was het niet mogelijk om een waterleiding aan te leggen of de C.V. leidingen te verleggen richting ons garagehok (hok achter garage).

Onder de grond door was de enige theoretische optie, maar praktisch niet haalbaar.

Nu hebben we een gevelheater op gas gekocht. In eerste instantie is het de bedoeling om deze aan te sluiten op een gasfles. Hij wordt niet super veel gebruikt, dus de korte duur van de gasfles is geen groot probleem.

Maar, als het mogelijk is, is het natuurlijk handiger om een gasleiding richting de garage te leggen.

Om een idee te geven van de route welke deze gasleiding moet afleggen hieronder een omschrijving:

- wij hebben een overkapt terras (platdak, met erop dakterras).
- op dit terras is een kleine ruimte de cv ketel
- ongeveer 1,5m naast het terras (schuin naast) ligt de garage met een muur ertussen als afscheiding.

De gedachte is om vanaf het CV hoek een gasleiding te trekken via het platte dak van het terras. Over de bovenkant van het scheidingsmuurtje en dan daar de garage in, door naar het hok achterin,

Hierbij heb ik enkele vragen:

Daar waar de leiding in het platte dak ligt (koppelingen goed bereikbaar!) voorzie ik geen problemen. De vraag is echter; maar de gasleiding bloot op het stukje muur liggen. Of moet dit weggewerkt worden? En hoe?

Het leggen van de koperen gasleiding en het goed dichtmaken is geen probleem. Echter de regelgeving; wat wel en niet mag. Iemand advies?

Hierbij een tekening:

 

Xr8

  • #2
Als je een gevelkachel hebt gekocht met als doel deze op een gasfles aan te sluiten dan zal dit een propaan toestel zijn. Deze kun je dan niet zondermeer op aardgas aansluiten!!!

Succes.
 

Danoontje

  • #3
Dat weet ik :-)

Maar ik heb de kachel niet hier staan en heb, jaaaa stom!, niet opgelet op welke van de 2 deze nu werkt.

Dus ervan uitgaande dat deze op aardgas werkt...en dan zie mijn bovenstaand verhaal.

Alle hulp en tips zijn welkom!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Bedoeld u met de gasleiding op de muur leggen, echt boven op de muur of bevestigen onder het boeiboord tegen de muur.
 

Danoontje

  • #5
Het kan hier beiden.

Tussen de overkapping van het terras (dit is gewoon letterlijk een platdak) en de garage zit een opening van 1,5m. Dit is verbonden met een enkelsteensmuurtje.

Ik ontkom er niet aan om de gasleiding op de muurtje, of tegen dit muurtje aan te leggen.

M.b.t. het dak: We gaan binnenkort de onderkant van dit dak opknappen; dus huidige plafon eruit en nieuwe erin. Ik wilde dan de gasleiding hierin wegwerken; mits dat toegestaan is.

Ik neem aan dat het sowieso verstandig/verplicht is met een gele mantel (PCV electra buis?) te werken waar de koperen buis in komt te liggen. Evt. met de nodige bestickering.

Maar om het stuk dak-garage te overbruggen; daar had ik graag geweten dat toegestaan is. Tegen het muurtje is het minst mooi, maar wel het makkelijkste om aan te leggen. Op het muurtje is mooier, maar lastiger aan te leggen, omdat ik de I-balk van het platte dak moet omzeilen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Een gasleiding behoort deugdelijk te worden gemonteerd met dien verstande dat er geen kans bestaat op mechanische beschadiging.

Het meest voor de hand liggend is deze tegen de muur te bevestigen met voldoende beugels daar is de minste kans op beschading?

De leiding hoeft in dit geval niet geel te zijn, dat is alleen maar verplicht in bedrijfsmatige omstandigheden.

Als de leiding tussen een plafond moet komen mag dat, mits de leiding minimaal 35 mm boven de beplating komt (zodat in de leiding spijkeren of schroeven wordt uitgesloten)
De leiding in uw geval uit een stuk maken (WICU) zonder verbindingen boven de straks niet meer toegankelijke ruimte.

WICU uitsluitend solderen en niet knellen of klemmen ook niet met steunhuls.

Afpersen volgens de regels is wel verstandig voor de plafonds er in gelegd worden.

Vr Gr en succes ermee
 

Danoontje

  • #7
Dank u wel voor de reactie!

Het hok wat verwarmd moet worden wordt wel bedrijfsmatig gebruikt, zodoende neem ik aan dat de gasleiding dan ook geel moet zijn. Als dit zo is, voldoet een gele pvc buis dan? (had ik ergens gelezen).

Dan nog een vraag over de leiding in het plafond: als ik het plafond dusdanig aanleg dat er een luik is welke makkelijk toegankelijk is, mag ik dan wel stugge koperbuis gebruiken met koppelingen? Of zelfs dan niet?

Voor een goede deugdelijk bevestiging; is er dan ook een maximale afstand welke er maag mag zitten tussen 2 opeenvolgende bevestigingsbeugels?

En zijn er ook eisen hoe ver weg de gasleiding van de electra af moet liggen?

Dan kan ik hier allemaal rekening mee houden met het plaatsen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Het hok wat verwarmd moet worden wordt wel bedrijfsmatig gebruikt, zodoende neem ik aan dat de gasleiding dan ook geel moet zijn. Als dit zo is, voldoet een gele pvc buis dan? (had ik ergens gelezen).
Ook in dit geval hoeft het niet want waar de leiding ligt is het geen bedrijfsruimte

Dan nog een vraag over de leiding in het plafond: als ik het plafond dusdanig aanleg dat er een luik is welke makkelijk toegankelijk is, mag ik dan wel stugge koperbuis gebruiken met koppelingen? Of zelfs dan niet?
Dat mag, maar het is beter dan te solderen inplaats van te knellen.

Voor een goede deugdelijk bevestiging; is er dan ook een maximale afstand welke er maag mag zitten tussen 2 opeenvolgende bevestigingsbeugels? 60x de diameter van de pijpdikte met een maximun van 6 meter bij starre leidingen, voor flex leidingen zie de voorschriften van de fabrikant.

En zijn er ook eisen hoe ver weg de gasleiding van de electra af moet liggen? Nee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu