CV aanleggen: leiding via plafond + hoogteverschil?

Tiesr

  • #1
Hallo allen,

Ik ga zelf CV op zolder aanleggen. De zolder krijgt zijn eigen ketel (solo) vanwege luchtverwarming op de begane grond.

De zolder heeft een puntdak (punt in het midden), maar de schuinte van het dak is heel flauw. Nu wil ik de hoofdleiding + retour met een flexibele buis (ong 22mm) via het plafond van het dak laten lopen. Dit is eigenlijk de enige plek waar ik de leiding kan laten lopen.

Dit betekent concreet dat deze leidingen vanaf de ketel eerst ongeveer 75cm schuin omhoog lopen naar de punt van het dak, om daarna weer 75cm naar beneden te gaan naar de anndere kant van de kamer.

Ik vrieg mij af of ik dit zonder problemen kan doen. Kan een ketel qua pompkracht dit hoogtevertschil makkelijk aan? En kan er dan bijvoorbeeld geen lucht verzamelen in het hoogste punt van de leiding?

Een tweede vraag is: de nieuwe solo ketel (gesloten) komt naast een reeds bestaande indirect gestookte boiler te staan. Kan ik deze ketel aansluiten op de bestaande dakdoorvoer?

Alvast veel dank voor het meedenken!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Leidingen kunnen prima via het plafond, maar er moeten dan wel ontluchters geplaatst worden op het hoogste punt.

Ieder verbrandingstoestel moet zijn eigen dakdoorvoer hebben. Maar een indirecte boiler heeft toch helemaal geen rookgasafvoer?? Of bedoel je een direct gestookte boiler? Misschien is het dan wijs deze te verwijderen, en een combi ketel te plaatsen.

Hoe groot is de zolder eigenlijk? Want een hele cv-ketel plaatsen om alleen de zolder te verwarmen, klinkt nogal overkill.

Is de zolder wel geïsoleerd? Zo niet, steek het geld voor de ketel in isolatie, en je zult zien dat het er vanzelf warm wordt. Kost ook geen gas, bespaart juist :)
 

Tiesr

  • #3
Hoi Hessie,

Ik vergiste me, het is inderdaad een direct gestookte boiler. We hebben combiketel overwogen, maar hebben toch de voorkeur om deze grote boiler te houden. WE hebben een redelijk grote warmwater-vraag en naar ik heb begrepen is een direct gestookte boiler dan een logischere keuze, toch?

Ik zal dan een eigen dakdoorvoer maken voor de ketel.

De zolder is ongeveer 80m2 en bestaat uit drie kamers + badkamer (dankzij dakkapellen hebben we deze kamers kunnen maken). Dak is opnieuw geïsoleerd, evenals de tussenwanden van de kamers.

Goede tip voor de ontluchter, logisch ook. Ik wilde de leidingen in het plafond wegwerken, maar met een ontluchter op het hoogste punt moet ik die natuurlijk wel bereikbaar houden. Dan maak ik wel een klein "serviceluikje" in het plafond.

Veel dank voor je antwoord!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu