CV-ketel pendelt, gemeten retour temperatuur hoger dan retourleiding

CKklus

  • #1
Hoi,

Mijn CV ketel (Remeha avanta 28c) gaat snel pendelen omdat het verschil tussen de aanvoertermperatuur en de retourtemperatuur te klein is, bijvoorbeeld 65 aanvoer en 60 retour. Wanneer dit het geval is voelt de retrourleiding van het CV systeem echter niet zo warm aan als dat de CV zegt dat de retourtemperatuur is. Deze voelt dan eerder 30 graden te zijn dan de door de CV ketel gemeten 60 graden. Er is geen bypass geïnstalleerd in het systeem (behalve als deze ergens in de ketel zou zitten maar dat is volgens mij niet het geval). Het systeem werkt met een modulerende thermostaat (Toon) en thermostaatknoppen op de radiatoren. Er staat altijd minstens 1 kraan in het systeem vol open.

Om uit te zoeken wat er aan de hand is heb ik de kap van de ketel afgehaald, toen is mij opgevallen dat de leiding die water naar de brander aanvoert significant warmer aanvoelt dan de retourleiding buiten de ketel. Ik vermoed dus dat de temperatuurmeting van de aanvoerleiding correct is. Daarnaast viel mij op dat bij een warmtevraag de platenwarmtewisselaar (die bedoeld is voor warm-tapwater) ook warm wordt terwijl er geen warm tap-water vraag is. De ketel staat op ECO stand dus de platenwarmtewisselaar zou volgens mij koud moeten zijn zonder warm tapwater vraag.

Hierdoor is mijn vermoeden dat mijn driewegklep kapot is en dat er hierdoor warmwater uit de ketel door de platenwarmtewisselaar stroomt wanneer de CV aanstaat, dit mengt zich vervolgens met het water uit de retrourleiding van het CV systeem waardoor de aanvoertemperatuur snel oploopt. Hierdoor is een soort bypass in de CV ketel via de platenwarmtewisselaar ontstaan.

Ik vroeg mij af of dit plausibel klinkt, of dat het de bedoeling is dat de platenwarmtewisselaar warm wordt bij alleen CV vraag. Als iemand anders al een keer dit probleem heeft gehad hoor ik graag wat ik er aan kan doen.

Alvast bedankt,
Chris
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Koinkt als een probleem met de drieweg, je kan ook even omgekeerd proberencv.koud katen worden en dan tapwater vragen, dan zal de aanvoer van de cv moeten opwarmen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
3wegklep defect
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu