CV installatie leeg laten lopen: vragen

Knijntje

 • #1
Hoi allemaal,

Na verschillende searches via Google heb ik allerlei beschrijvingen gelezen over het leeg laten lopen van de CV installatie. Ik heb echter nog een aantal vragen die ik daar niet beantwoord heb gezien. Een goeie voorbreiding is handig, want s'avonds moeten we op zijn minst weer warm water hebben anders moet ik alsnog iemand inschakelen terwijl ik het graag zelf doe :). Radiator afkoppelen en wat leidingwerk. Aan de vragen die ik stel zul je wel kunnen afleiden dat ik het hele CV systeem niet volledig begrijp. Wellicht dat iemand mij kan helpen?

1). Kun je het hele systeem leeg laten lopen via één v/d radiatoren?
2). Is het aan te raden het systeem eerst via de CV ketel-kraan te laten leeglopen (sneller) en vervolgens het resterende water via een laaghangende radiator? (kan dat?)
3). Is het essentieel dat ALLE ontluchtingskraantjes v/d radiatoren open staan tijdens het laten leeglopen van het systeem?

Alvast bedankt!
Knijntje
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Lampje45

  • #2
  Vertel eerst eens wat je af wilt koppelen en wat je met de leidingen wilt doen en op welke etage gebeurt het?
  Hoe is de situatie?
   

  Knijntje

  • #3
  O ja, Dat is misschien tóch wel handig he?! Excuus. Will do: ik ga 1 radiator afkoppelen in de keuken (komt niets voor in de plaats). De leidingen die van het plafond naar die radiator toe lopen ga ik bij het plafond afzagen en afdoppen. Vanwege dit laatste moet vooral het systeem geleegd worden denk ik zelf. Want anders kon ik de betreffende radiator via het voetventiel legen (dat deze radiator wel heeft).

  Daarnaast ga ik een wasmachinekraan, een heel klein stukje, verplaatsen naar beneden. Deze wasmachinekraan zit op de water-toevoer van de combiketel (vlak onder de combiketel) en moet straks onder ons nieuwe aanrecht komen. Tikkie naar beneden dus.

  Dit alles is op de derde etage. We hebben vijf radiatoren in huis als ik die in de badkamer mee tel. Straks nog vier. Ik kan deze missen qua warmte. Dat is het probleem i.i.g. niet.

  1234.jpg
   

  ABCDE

  • #4
  Is die foto van onder je CV ketel??

  Knijntje schreef:
  1). Kun je het hele systeem leeg laten lopen via één v/d radiatoren?
  Als je maar 1 streng hebt en geen lokale minima, ja. Bij een "normaal" huis; nee.

  Knijntje schreef:
  2). Is het aan te raden het systeem eerst via de CV ketel-kraan te laten leeglopen (sneller) en vervolgens het resterende water via een laaghangende radiator? (kan dat?)
  ?? Het bijvulpunt bedoel je? Waarom zou je dat doen? De ketel zit meestal bovenin het systeem, dus daar komt bijna niks uit.

  Knijntje schreef:
  3). Is het essentieel dat ALLE ontluchtingskraantjes v/d radiatoren open staan tijdens het laten leeglopen van het systeem?
  Nee.
   
  • Like
  Waarderingen: Knijntje

  Knijntje

  • #5
  Hey ABCDE :). Dus in een "normaal" huis zou je elke streng apart moeten laten leeglopen. En dat doe je dus altijd bij de radiator zelf begrijp ik? Weer wat geleerd. Ik dacht dat alles altijd met elkaar verbonden moest zijn om te kunnen werken.

  Bij ons zijn alle radiatoren ook echt met elkaar verbonden. Het zou dus best wel eens kunnen dat ik alles via één radiator kan legen hier. Maar het is ook wel apart gedaan hier. Ik ga het merken. Lekker stom, want niet opgelet toen de loodgieter het CV systeem een keer leeg liet lopen. Volgens mij heeft hij dat inderdaad via de keuken gedaan. En ging nog snel ook. Moet lukken!

  De foto is inderdaad van het kraantje dat ik naar beneden moet verplaatsen. Verder niet een heel grote toevoeging aan de thread geloof ik ;)

  Thanks ABCDE!
   

  ABCDE

  • #6
  Alles is met elkaar verbonden, maar dat wil niet zeggen dat water spontaan omhoog stroomt. Veelal is voorkant en achterkant huis een aparte streng. Het water wat vooraan onderaan zit gaat niet omhoog stromen om er onderaan de achterkant uit te lopen.
   

  Knijntje

  • #7
  Dat klinkt logisch nu je het zegt. Dat betekent dan dus ook dat als er geen water meer uit de verwarming komt die ik af ga koppelen dan is het verder goed en kan ik afkoppelen. Of het hele systeem daarmee geleegd is doet er verder niet toe.

  En voor het (klein stukje) naar beneden verplaatsen van de wasmachinekraan onder de CV-ketel (foto) is het genoeg als de hoofdkraan maar afgesloten is denk ik? Daar hoeft het systeem ook niet volledig leeg voor te zijn toch?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu