CV buffervat aansluiten op CV ketel met vloerverwarming

Vianney

  • #1
Goedendag,

Ik heb een vraag over het aansluiten van een buffervat op de cv-ketel in combinatie met vloerverwarming en radiatoren. Ik zal proberen de situatie vereenvoudigd in het kort te schetsen en hoop dat deskundigen mij bruikbaar advies willen geven.

Er gaat een buffervat (combi) geplaatst worden tbv de verwarming. Dit vat gaat verwarmd worden dmv een groot aantal zonnecollectoren en een forse cv houtkachel.

Er dient aangesloten te worden:

Vloerverwarming( 2 aparte circuits). Aanvoer temperatuur mag laag blijven (30 graden) omdat de verwarming aangelegd wordt als hoofdverwarming, maar als bijverwarming gebruikt gaat worden. Eigenlijk een soort LTV. 1 vloerverwarming circuit moet ivm een houtenvloer van het najaar tot de zomer op temperatuur blijven. Een continue warmte aanvoer is noodzakelijk.
Radiatoren (aparte circuits). In ieder geval 1 circuit mag op een lage temperatuur werken.

Ik wil indien zolang de temperatuur in het buffervat > 35 graden is de cv-ketel niet gaat verwarmen. Indien de temperatuur in het buffervat < 35 graden wordt, dan moet de cv-ketel wel gaan verwarmen.
De cv pomp van de cv-ketel (AWB Thermomaster 3HR, 28)die ik voornemens ben aan te gaan kopen, stopt als de aanvoer temperatuur hoger is dan de gevraagde of geregelde temperatuur.

Ik had zelf het idee om een parallel aan de cv-ketel een pomp te plaatsen die pas gaat draaien bij vraag naar warmte uit 1 van de circuits en bij een buffervat temp > 35 . Indien bij warmte vraag temp buffervat <35, dan pas de cv-ketel.

Continue draaiende cv-pompen hebben niet de voorkeur.

- Op welke wijze kan een dergelijk systeem het beste aangesloten worden
- Moeten de vloerverwarmings verdelers zelf het warme water uit het buffervat kunnen zuigen? Sommige kunnen dat geloof ik.
- Met de Honeywell HCE80 schijnt ook het een en ander mogelijk te zijn.

Ik ben benieuwd naar de reacties.

Vianney.

 

Chathanky

  • #2
Het grove schema ziet er goed uit.
Een keerklep voor of achter de pompen en een regeling die de voorkeur geeft tussen buffer of ketel en je ben een heel eind.
De lijn onder de cv ketel naar de retour zie ik het nut niet van in, zeker niet als je alles op lage temperaturen gaat verwarmen. Wil je de buffer met de ketel kunnen verwarmen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Http://users.skynet.be/zonnigniel/
Ik kijk regelmatig op deze site.
Wat mij dan opvalt is het verschil van de water temperatuur onder en boven in het vat.
Op jouw schets staat de aanvoer boven in het vat. Is dat dan een goede plek.
*wgb*
 

Chathanky

  • #4
Voor enkel cv gebruik toch wel?
 

Vianney

  • #5
@ Chathanky:
De twee vloerverwarmingcircuits en één radiator circuit (met over gedimensioneerde radiatoren) kunnen met een lage temperatuur verwarmd worden. De andere circuits liever niet, de radiatoren in deze circuits hebben weinig vermogen, vandaar het lijntje onder de cv. Het is niet de bedoeling dat de cv ketel het buffervat gaat verwarmen.
Met een keerklep bedoel je een terugslagklep neem ik aan. Een regeling die de voorkeur geeft tussen buffer of ketel, is zo iets te koop?
Er zal boven in het buffervat gemeten worden. Temperatuur boven in buffervat > 35, dan activatie losse pomp, temperatuur < 35, dan dient de temperatuurregeling/relais van de ketel aangestuurd te worden.
 

Vianney

  • #6
@ Wgb:
Boven in het buffervat is het water het warmste. Bij aanvoer voor verwarming haal je daar het water vandaan. In het schema op de site, wordt het buffervat middels een zonnecollector en een pelletkachel (hout korrels) verwarmd. De pelletkachel collector staan hun warmte af aan het water in het buffervat. De aanvoer naar de collector en pelletkachel dient voor de werking "koud" te zijn. Vandaar de aanvoer aansluiting onder in het buffervat.

Het valt mij overigens op dat in het circuit geen cv-ketel is opgenomen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Bril kopen misschien :roll:

Rechts een grijze ketel die uit staat :)
 

Chathanky

  • #8
Een keuzeschakeling is eenvoudig zelf te maken.

Neem een thermostaat met een dompelbuisvoeler.
De wisselschakeling kun je de ketel en het vat mee schakelen.
 

Bernhard

  • #9
Hoi Vianney,
Mogelijk dat dit schema te gebruiken is.
groet Bernhard
 

Vianney

  • #10
Chathanky schreef:
Een keuzeschakeling is eenvoudig zelf te maken.

Neem een thermostaat met een dompelbuisvoeler.
De wisselschakeling kun je de ketel en het vat mee schakelen.

Ik ben inmiddels al een stuk wijzer geworden. Een keuze schakeling is te maken dmv een wissel relais (NC / NO) en een voeler in de buffertank. Het wissel relais kan aangestuurd worden door de controller van de zonneboiler. Een dergelijk relais, zie plaatje (afkomstig van een ander forum over een heel ander onderwerp).
Ik zou de 2 vloerverwarmingcircuits ook voor de losse cv- pomp kunnen plaatsen en onafhankelijk van de cv ketel later functioneren. Het buffervat mag dan natuurlijk niet te koud worden.
[/img]
 

Vianney

  • #11
Bernhard schreef:
Hoi Vianney,
Mogelijk dat dit schema te gebruiken is.
groet Bernhard

Uit het schema van Bernard maak ik op dat de collector en de houtkachel op één circuit. De cv-ketel werkt weer op een ander circuit en houdt indien nodig het buffervat op een bepaalde temperatuur. Dit betekent volgens mij dat de cv-ketel wel 2000 liter op temperatuur moet houden of moet opwarmen. Het is bedoeling dat de collectoren met glycol gevuld gaan worden (een apart circuit dus). De houtkachel kan ook rechtstreeks op het buffervat worden aangesloten.

Ik vraag mij af welke wijze van aansluiten m.b.t. het energieverbruik het gunstige is.

De cv-ketel het buffervat laten verwarmen en op een bepaalde temperatuur houden?
Of de cv-ketel enkel laten bijspringen indien het water in buffervat onder een bepaalde temperatuur komt wanneer warmte gevraagd wordt?
 

Chathanky

  • #12
Dat kan maar kleppen op een vloerverdeler of groepen is goedkoper dan 2 pompen. Je kunt dan de vloergroepen afzonderlijk open en dicht sturen.
Heel luxe kan ook dan stuur je de kleppen per vertrek met een eenvoudige (klok)thermostaat.

Zoiets dergelijks heeft Bernhard ook ingetekend.
Echter de zonnecollector en de houtkachel staan niet goed in het schema.
Dit gaat niet goed werken.
Met enkel een cv systeem is het goedkoper en beter om een open buffervat te gebruiken. (het getekende schema heeft 3 expansievaten nodig)
Het is ook een principe opzet en niet zo werkelijk uit te voeren.

Misschien is het beter om een tekening te laten maken door een goede installateur en dat je naar je mogelijkheden de uitvoering doet.
Het spelen met vuur is ook hier levensgevaarlijk.
Ooit wel eens een boilervat zien exploderen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu