Correcte aansluiting inductie?

Beste forumleden,

We hebben deze inductiekookplaat aangeschaft en vroegen ons af of de aansluiting zo kan en goed is? In de bijlages de foto's vd meterkast, de perilex stopcontact, de aansluiting zoals deze nu is (beide N(ul) draden op 1 klem),het aansluitschema volgens het boekje en de perilexstekker (1.5m.)

126658_20200103_122351_2.jpg
126658_20200103_123421_1.jpg
126658_20200103_122645_1.jpg
126658_20200103_122645_2.jpg
126658_20200103_123247_1.jpg
126658_20200103_123406_1.jpg


titel toegevoegd en dubbel bericht verwijderd - mod
 
Nee dit zit zo niet goed. De nuldraden zitten op de bovenste contacten van de WCD, N en "L1" dus. In je kant en klare aansluitsnoer komt dit hoogstwaarschijnlijk overeen met blauw en bruin, niet met blauw en grijs. Zoals je het nu hebt aangesloten zal het sluiting maken als je de stekker insteekt.

Officieel is deze kookplaat ook niet geschikt voor het aansluiten op een kookplaat, eigenlijk mag dat alleen als je een kookplaat met twee aparte nulklemmen hebt. Twee draden op dezelfde klem kan op zich wel maar is niet echt de bedoeling. Als je het toch doet is het wel belangrijk om voor een goede verbinding te zorgen, ik zou minimaal een dubbele adereindhuls gebruiken.
 
Vergeten te vermelden, maar de stekker is er in gestoken en geen sluiting gehad. De kookplaat even getest op volle toeren en dit ging goed, maar voordat we gaan en blijven koken wil ik het toch zeker weten.
Ook zijn de stekker en aansluitingen doorgemeten en zo op elkaar afgestemd en aangesloten. Las hier inderdaad dat het beste is om een aansluiting te hebben waar de Nuldraden apart geklemd kunnen worden, maar als je ze goed op elkaar klemt (met evt. een (dubbele) adereindhuls het op dit soort kookplaten moet kunnen?
 
Goed op elkaar klemmen is zeker niet voldoende. Je moet tenminste een dubbele adereindhuls gebruiken om verzekerd te zijn van goed contact.

Dan nog zal er, in het geval dat er een van de twee nulleiders uitvalt, de andere tot 32 A te verduren krijgen zonder dat de groepsautomaat springt. Dit leidt dan bijna altijd tot brand.
De vraag is hoe waarschijnlijk dat is. Maar dat is de reden waarom het officieel niet is toegestaan om een kookplaat met maar één nulklem aan te sluiten op een 2x230 V kookgroep.
 
Bedankt voor jullie antwoorden.
Als we dus echt voor safe willen gaan moeten we deze kookplaat retour doen en op zoek gaan naar een kookplaat waarbij de beide nul draden apart aangesloten kunnen worden?
 
Ja. Daar komt het op neer. De 2x230 V kookgroep is een Nederlandse specialiteit en niet alle fabrikanten van apparatuur houden hier rekening mee.
 
Fam.Hofman schreef:
Vergeten te vermelden, maar de stekker is er in gestoken en geen sluiting gehad.

Bijzonder! Ieder prefab Perilex aansluitsnoer wat ik tot nu toe gezien heb gebruikt voor L1 (rechtsboven) gewoon bruin. Zoals ook is gestandaardiseerd (HD 308 S2).

Ik lees op de site van Ratio (de fabrikant van jouw snoer) echter dat zij inderdaad grijs gebruiken voor L1. Apart! Maar wanneer je L1 wilt misbruiken als N2 omdat je een kookgroep hebt wel juist beter. Ik ga deze onthouden voor de volgende keer dat ik een kookplaat op een kookgroep aansluit. ;)

Zoals ondertussen al door Tom is toegelicht: deze plaat is dus niet bedoeld voor aansluiten op een kookgroep. Als dat wel het geval was geweest, dan had er wel een aansluitschema met 2 nulgeleiders in de handleiding gestaan. Dat laatste is ook altijd waar ik op let: het aansluitschema. Puur de aanwezigheid van 2 nulklemmen, zonder een bijbehorend schema wat zegt hoe je die los aan kunt sluiten, overtuigt mij nog niet dat het de bedoeling is om zo aan te sluiten, wie zegt dat de stroom netjes verdeeld wordt over beide nulklemmen en onder de 16A blijft?

Diverse fabrikanten (zoals de BSH groep) houden wel echt specifiek rekening met de NL markt en de wens van aansluiten op een kookgroep. Die hebben dan ook een aansluitschema zoals onderstaand:
106687_116492_20170307_11h25_10_1_1.jpg

(De rechtse)

Hele volksstammen sluiten de plaat wel aan zoals jij doet, maar dit geeft inderdaad een kans op brand als er ergens een draad los mocht raken. Dit hoeft niet in de kookplaat te gebeuren, maar kan bijvoorbeeld ook in de contactdoos of in de groepenkast. Bij een kookplaat die is ontworpen voor een kookgroep zal de plaat (half of helemaal) uitvallen, jouw plaat blijft onveranderd doorwerken totdat het goed mis gaat.

Mocht je hier toch bewust voor kiezen ben je dan extra bewust van de noodzaak van goede verbindingen. 2 draden onder 1 schoef steken is daar niet het beste voorbeeld van. ;)
 
Heb je trouwens niet een 3-fasen huisaansluiting? De plek van de aardlekschakelaar in jouw groepenkast suggereert dat er een component van 4 modules breed links naast zit. Wellicht een 4-polige hoofdschakelaar?

In dat geval zou ik de fornuisgroep terugsturen in plaats van de kookplaat en gewoon aansluiten met een 3-fasen groep.
 
Bedankt voor je antwoord!
Ik denk toch dat het het allerveiligst is dat deze kookplaat terug gaat en we een andere (wel correcte) aanschaffen die hier thuis kan.
 
Dat is inderdaad zondermeer het veiligst.

Maar mocht je een 3-fasen aansluiting thuis hebben, dan zou ik mijn kookplaat sowieso op een 3-fasen groep willen hebben. En dan maakt het ineens minder uit welke je neemt (deze is daar ook prima voor geschikt).
 
126658_20200103_122400_2.jpg


Dit is een overzicht vd totale meterkast.
Jou optie zal dan eerst aangesloten moeten worden en dan kan de manier van aansluiting vd kookplaat hoe deze nu is wel?

(Foto wordt wat wazig bij het plaatsen)
 
Voor het gemak van de kijkers, iedere foto die je plaatst is ook te draaien bij het plaatsen.
 
Dit is in ieder geval een driefasenkast. Een 2x230 V kookgroep hoort hier eigenlijk niet in thuis. Kun je grotere foto's nemen van de groen en rood gemerkte delen?

76114_Meterkast_1.png
 
Zondag ben ik weer in de buurt en kan ik nieuwe foto's maken. Ik dacht aan te kunnen nemen dat er bij dit nieuwbouw huis alles zo was gemaakt dat het goed aangsloten zou zijn qua groepen in de meterkast en de perilex aansluiting in de keuken enzo?
 
Tom345 schreef:
Dit is in ieder geval een driefasenkast. Een 2x230 V kookgroep hoort hier eigenlijk niet in thuis. Kun je grotere foto's nemen van de groen en rood gemerkte delen?

76114_Meterkast_1.png

Heb de bestaande foto vergroot en gescreenshot, misschien kun je er nu wijs uit worden?
126658_20200103_221004_1.jpg
126658_20200103_220951_1.jpg
 
Een kookgroep is een soort noodgreep om toch elektrisch te kunnen koken met een plaat tot 7,4kW wanneer er geen 3-fasen huisaansluiting is. Waarom je zo'n ding zou gebruiken in een 3-fasen installatie blijft me een raadsel. Het is waarschijnlijk ofwel om een paar tientjes te besparen ofwel om mensen die een 11kW kookplaat willen installeren te treiteren / te confronteren met een dikke meerwerk optie.

De kookplaat zit nu achter één van de 3 hoofdzekeringen (automaten) van waarschijnlijk 25A. Terwijl de kookplaat op vol vermogen waarschijnlijk 32A opneemt (7,4kW). In praktijk kook je waarschijnlijk maar zelden op vol vermogen, laat staan voor langere duur, maar een 32A toestel op 25A afzekeren is natuurlijk niet de bedoeling.

Wanneer je een 3-fasen groep gebruikt wordt het vermogen bij jouw kookplaat verdeeld over 2 fasen, waardoor je de 25A hoofdzekering met maximaal 16A belast.

Dit aanpassen betekent een 3-fasen groep inbouwen, bijvoorbeeld een aardlekautomaat zoals die rechts onderin ook één zit voor de zonnepanelen. Wellicht ook de bedrading naar de Perilex aanpassen, afhankelijk van welke kleuren ze daar nu voor gebruikt hebben. En misschien de aansluiting in de WCD ook aanpassen.

De kookplaat sluit je dan aan volgens het linker schema, je gebruikt dus maar 4 aders!
 
Bij deze nog een foto vd aansluiting in de wcd, de aansluiting lijkt mij overeen te komen met 2 fase? (2xL 2xN),maar na alle verhalen overal heb ik toch besloten om deze kookplaat terug te brengen en er 1 aan te schaffen welke een aansluiting heeft die geschikt is.
Kan ik al met al er op uit maken dan we een 2 fase kookplaat kunnen aanschaffen waarbij dus alle 5 de draden uit de perilex stekker/snoer elk apart een aansluiting/klem hebben?

126658_20200105_152800_2.jpg

126658_20200105_152750_2.jpg
 
Een nieuwe kookplaat verandert helemaal niets aan mijn advies om de kookgroep te vervangen voor een krachtgroep. Dit is in mijn ogen sowieso verstandig om te doen. En daarna is de huidige kookplaat net zo geschikt als iedere andere...

Je zou wel één van de blauwe draden tussen meterkast en WCD moeten vervangen voor bruin dan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan