Hoe buitenlamp correct waterdicht aansluiten?

Ralluph

  • #1
Op de achtergevel van onze woning (2006) zit een aansluitpunt voor buitenverlichting waar we nu graag een wandlamp willen ophangen. Het aansluitpunt is uitgevoerd als vierkante inbouwdoos voor schoonmetselwerk en is netjes in lijn met het metselwerk aangebracht. De inbouwdoos is nu nog voorzien van een geklemd dekseltje.
Ik vraag me sowieso af of dit mag, aangezien een inbouwdoos voor schoonmetselwerk een beschermingsklasse 00 heeft, en op de gevel soms flink de wind/regen kan staan. Het deksel is inmiddels door de zoninstraling flink uitgedroogd/gescheurd en klemt daarom ook niet meer zo goed. Tot nu toe geen ongelukken gehad :wink:

Wij willen nu graag een buitenlamp aansluiten die over het aansluitpunt valt.

Wat is de juiste manier om dit netjes waterdicht voor elkaar te krijgen? De lamp heeft een achterinvoer met een rubberen manchet; ik ben niet bang dat er vocht de lamp binnendringt. Mijn voornaamste zorg is: hoe krijg ik netjes de installatiedraden uit de inbouwdoos naar buiten gevoerd en krijg ik het geheel netjes afgedicht? Zijn er dekseltjes te koop die hiervoor geschikt zijn? Moet ik met kit in de weer (waardoor de doos niet meer bereikbaar zal zijn zonder de kit weg te te krabben).

Een bijkomend probleemje is dat de hoogte van de montageplaat van de lamp kleiner is dan de hoogte van de inbouwdoos. Het mooiste zou zijn om er een plaatje RVS of aluminium voor/over aan te brengen. Heeft iemand een goed idee hoe dit netjes en vooral waterdicht voor elkaar te krijgen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat mag gewoon zo.

Mooiste is de draden eruit halen en vervangen voor een stuk kabel, je hoeft het dan ook niet waterdicht te maken, plaatje erover met een doorvoer naar de lamp is dan ruim voldoende.
 

Ralluph

  • #3
Merci.

Mag de inbouwdoos dan zonder seksel achter het plaatje zitten, of moet ik een gat in het deksel snijden om een stukje YMVK-kabel door te voeren? Moet het plaatje dan afgekit op de muur komen zitten, of is het geen probleem als er water tussen de (niet vlakke) gemetselde muur en het plaatje kan komen?
 

Tiho

  • #4
Hoe dichter jij het maakt, hoe meer kans dat er water blijft staan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Iets dichtkitten om het waterdicht te krijgen is link, is er nl toch een lekje dan loopt de boel vol.

Je kan er beter voor zorgen dat het goed kan ventileren en dat mocht er water in komen dit niet blijft staan en niet bj de draden kan komen.

Komen er lasdoppen in, dan de lassen tegen de bovenkant van de doos en de uittredende kabel lager dan de lasdoppen.Water loopt niet omhoog.

Ik zou er wel een kunststof dekseltje voor laten zitten, maar dus niet kitten.
een eventuele plaat om de boel netjes af te werken zou ik aan de bovenzijde voorzien van een stukje compriband zodat een slagregen niet achter de plaat langs kan lopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu