Contactdoos/bevestigen lamp

Juno

  • #1
Hallo, ik heb een vraag over bevestigen lamp/plafonniere.
In de nieuwe plafonds zitten blauwe contactdozen, met een dekseltje en dus 2 kleine/korte boutjes.
Volgens opzichter zijn die 2 bouten ook gelijk de bevestiging voor de lamp.
Alleen zijn die dus te kort als je daar 'een strip' of wc bol aan wilt bevestigen.
Is het zo simpel door langere maat bouten te nemen en hangt het dan ook stevig genoeg ?

En uit het plafond komen ook 3 draden, geel/zwart/blauw, nu heb je een fitting waar tegenwoordig kleine gaatjes inzitten en je de draad kunt induwen.
Waar komt nu die gele ?
Vriendelijk dank voor een reactie :)
 

Jacovrie

  • #2
In het deksel van de centraaldoos zitten andere gaatjes waar M4/M3 montageboutjes in gedraaid kunnen worden. Daarnaast zit er in het deksel ook een haakje waar een lamp aan gehangen kan worden. Het is niet aan te bevelen de boutjes te gebruiken waar het deksel mee wordt vastgezet.

De geel/groene draad is de aardedraad. Deze hoeft alleen aan lampen (armaturen) bevestigd te worden waar metalen delen aan zitten. Op het armatuur zit dan een aparte (schroef) aansluiting voor bevestigen aardedraad.

De zwarte draad op de middelste aansluiting (liggende 'lip') van de fitting bevestigen en de blauwe aan de buitenste 'lip'. Bij gebruik van een door u genoemde wc bol, is het verstandig om tussen de bol en het armatuur een rubber ring te gebruiken. Deze voorkomt dat de bol erg vast gaat zitten, wat later erg lastig is bij het vervangen van een lamp.
 

Juno

  • #3
Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg.
Nu is het met de fitting iets anders, ik ken het met de klemmen, alleen tegenwoordig is het 'misschien bij alleen goedkopere lampen' een plastic fitting met dus gaatjes.
Ik dacht dus dat het werd ingestoken in de 2 kleine gaatjes aan de onderkant.
Of ziet u een andere mogelijkheid ?
afbeelding fitting

 

Jacovrie

  • #4
Zonder foto is het natuurlijk altijd moeilijk beoordelen, maar de huidige lampen hebben inderdaad vaak (en helaas goedkope) insteekfittingen. Betekent dat u een 6 mm van de draden moet strippen en dan in de gaten van de fitting moet steken. Kijk voor het ophangen even welk gaatje met welke 'lip' in verbinding staat.

Voor het branden van de lamp maakt het niet uit waar de zwarte of blauwe draad in wordt gestoken, maar het is altijd het beste wanneer de zwarte (schakeldraad) op de liggende 'lip' wordt aangesloten. Draden goed in de gaatjes drukken. Daarna draden, ter controle of ze goed vastzitten, even proberen terug te trekken. Wanneer ze niet loskomen en dus blijven zitten is de montage goed en kan de lamp verder worden gemonteerd.
 

Juno

  • #5
Ik ga aan het werk, juiste moeren kopen en zorgen dat er eindelijk licht in de duisternis komt :D
Vriendelijk dank :bedankt:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu