Lichtpunt voorzien van contactdoos

Eltek53

  • #1
Mag ik een meervoudige contactdoos (geen randaarde) aansluiten op een plafond-lichtpunt (blauw-zwart)? Zodat ik enkele simpele plastic led-armaturen die in de fabriek al voorzien zijn van een kabeltje met eurostekker eenvoudig kan insteken en met de gewone schakelaar tegelijk kan inschakelen. Met gebrek aan veiligheid zal het weinig te maken hebben, maar ja, regeltjes.....(waarvan ik me er één meen te herinneren van lang geleden: het moet zijn wat het lijkt, een contactdoos móet bruin-blauw te hebben, een doos met randaarde-clips móet ook geaard zijn etc.)
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Alternatief zou zijn om met een opbouwcontactdoos te werken. Die heb je bijvoorbeeld in viervoudig. Die kun je vast bedraden en beter aan het plafond vastzetten dan zo'n mobiele meervoudige contactdoos.

Andere mogelijkheid is om de stekkers van de armaturen af te knippen en deze aan te sluiten met lasklemmen in een lasdoos of in de centraaldoos.
 

Eltek53

  • #3
Er zijn in het oude vooroorlogse huis geen centraaldozen in het plafond ;) , dat systeem bestond nog niet. Er zijn alleen de buizen met 2 draadjes. En het gaat inderdaad om het plaatsen van een vaste opbouwcontactdoos op blauw-zwart en de vraag of dat mag, en vooral of dat bv bij een keuring problemen kan gaan geven. Het is in mijn geval veel gemakkelijker om die stekkers er aan te laten en gewoon in te kunnen steken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Met een 1,5 mm2 draad (zwart) mag je volgens mij tot 10A en dus 2300W aansluiten.
Plak desnoods een stickertje op het opbouwstopcontact: "Let op, geschakeld, alleen voor verlichting"

Wat keuringen betreft: Ik denk niet dat voor-oorlogse bouw aan de huidige normen voldoet..
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Met een opbouwcontactdoos zie ik geen problemen en niemand die zal proberen om en zware verbruiker aan te sluiten op een contactdoos die onder het plafond hangt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
volgens mij mag dat.
ik heb zo ook wel eens verlichting aangesloten gezien bij verlaagd plafonds op kantoren
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu