Constructie optrekstang in trapgat

Alfalfa

 • #1
Ik wil een optrekstang bevestigen in het trapgat naar de zolder (2e verdieping). Dit wil ik eigenlijk zo simpel mogelijk doen en had bedacht dat ik gewoon een stalen buis tussen het traphek door kan steken en deze op 2 blokken hout kan bevestigen zodat de stang niet het traphekje rust maar op de vloer. De blokken wil ik gewoon los op de vloer leggen. De fotos hieronder geven het idee weer.

Mijn vraag is vooral of dit qua belasting een probleem is met de constructie van het trapgat omdat de belasting dicht bij de rand komt en ik geen idee heb hoe de constructie rondom een trapgat in elkaar zit qua ondersteuning.

De vloer is een breedplaatvloer en de (statische) belasting zal maximaal 125kg zijn, geen idee wat dit dan dynamisch is? Ik zat te denken om blokken van maximaal 20cm breed (afstand vanaf het traphek de ruimte in) te gebruiken, lengte langs het traphek kan wat meer zijn.

De steunpunten liggen op verschillende plafondplaten, het punt langs de koof ligt vlak bij een draagmuur. Het andere punt komt ongeveer in het midden van een plaat die tot aan het trapgat doorloopt en aan die kant niet op een draagmuur uitkomt, bij dit punt heb ik dus vooral mijn vraagtekens.

Edit: Het zou ook prima zijn om wat smallere, dikkere, balken te pakken (10x10cm) en die over de hele lengte langs het traphek te leggen.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #2
  Ik begrijp de vraag niet zo goed. Ga je er een bigbag met geel zand aan omhoog hijsen?

  In het geval dat je er zelf aan wilt hangen, gewoon doen. Zou niet best zijn als de vloer jou niet kan dragen.

  Ik zou me meer zorgen maken over het gevaar van vallen, en vervolgens met je kin op een traptrede landen. Wel goed voor de omzet van de tandartspraktijk.
   

  Alfalfa

  • #3
  Het is inderdaad om zelf aan te hangen om pullups te kunnen doen.
  Ik vroeg me vooral af of de belasting op de rand van het trapgat kwaad kon, die lijkt me wat kwetsbaarder dan de rest van de vloer dus dat wou ik even checken.

  Vallen maak ik me niet zo druk om, je grip schiet eigenlijk nooit in 1x weg en met deze constructie kan ik ook met mijn voeten gewoon bij de treden mocht dat nodig zijn.
  Al ben ik het er wel mee eens dat het niet de meeste ideale locatie is misschien toch nog even overwegen om een houten constructie te maken die gewoon op zolder kan staan.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Misschien even wachten tot het huidige griepvirus weg is, dan is er meer ruimte in het ziekenhuis. :wink:
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Is geen enkel probleem ook niet als hij wel op de onderregel van het hekje rust.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Beter inderdaad een andere plek vinden. Het is wel zo veilig om een vlakke ondergrond te hebben. Ergens aan het plafond?

  Over deze plek: constructief geen enkel probleem. Fixeer de buis wel zijdelings.
   

  Alfalfa

  • #7
  Bedankt voor de reacties, voor nu weet ik dan in ieder geval dat ik het zo kan gebruiken en ik zal op termijn een betere oplossing verzinnen die gewoon op zolder kan.
   

  nokiko

  • #8
  Als je je vloer en hout van de reling wat beter wil beschermen zou ik rubberen tegels nemen ( 1 of 2 op elkaar geplakt ) en daar een groef uit halen waar je stang in kan liggen ( zo te zien is dit een halterstang ?)

  "Rubber h-klinkers zwart 4,3 cm dik"

  Ik weet niet hoe hoog je plafond rand is als hij dik genoeg ( 28 cm ) is kan ik ook deze aanbevelen ( bij mij was het plafond net niet hoog genoeg om op te hangen in trapgat ) hij hang dus aande muur

  "PULL UP BAR AND PARALLETTES 2 IN 1"

  is een pull up bar voor aan de muur / in de deuropening bestaande uit ophangsysteem + afneembare parallettes. De totale diepte van het ophangsysteem zonder de parallettes is 3 cm dus neemt ook geen ruimte in. Dus je hebt geen monster ding aan de muur hangen waar je vriendin over kan klagen :) . HIj komt ook met een center ring voor bevestiging van suspension straps

  Links verwijderd, zie forumregels - mod
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu