Constructie isolatiemuur

Guus63

  • #1
Ik wil een schuur gaan bouwen, met één ruimte daarin die geïsoleerd moet zijn. Wil ik zo nu en dan gebruiken als kantoor. Er komt een petroleumkachel in; deze ruimte is 4,1 x 4,1 x 2,6 m.
De binnenmuur bestaat uit Ytong-blokken en de buitenwand uit houtskeletbouw (HSB) afgewerkt met rabatdelen. (ik vind hout aan de buitenkant mooier dan steen).
Nou was mijn eerste gedachte om de constructie als volgt te maken (van binnen naar buiten):
- Ytong-blokken (10 cm dik)
- dampremmende folie
- 8 cm dikke isolatieplaat (bv steenwol)
- 2 cm luchtspouw
- HSB- framewerk (10 cm)
- rabatdelen

Exclusief de rabatdelen is de totale muur dan 30 cm breed. Door 2 cm luchtspouw aan te
houden tussen isolatieplaat en HSB-stijlen, kan lucht vrij circuleren in de volledige
spouw. De spouw tussen de isolatie en de rabatdelen is dan 12 cm.

Er is ook een alternatief te bedenken, waarbij de muur een stuk smaller kan worden, namelijk door het HSB-framewerk direct tegen de Ytong-blokken te plaatsen. De isolatieplaten worden dan tússen de stijlen van de HSB geplaatst, ook weer direct tegen de Ytong-muur en de folie). Tussen de isolatie en rabatdelen zit dan nog een spouw van 2 cm diepte (maar niet vrij circulerend in de héle muur, maar per compartiment (de ruimte tussen 2 stijlen)).

Mijn vragen:
1) is er bij het alternatief ook sprake van goede isolatie?
2) vormt het HSB-framewerk een koudebrug als je het direct tegen de Ytong-muur bouwt? En helpt het als ik het framewerk evt op 1 of 2 cm afstand van de Ytongmuur plaats?
3) is het gunstig als lucht binnen de gehele spouwmuur kan circuleren, of is het even effectief als dat binnen de beperktere compartimenten kan (zoals bij het alternatief besproken)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een damprem is niet nodig het vocht kan niet worden opgesloten in de constructie. Alle materialen laten het vocht ongeremd door.
Of heb jij een speciale reden om een damprem te plaatsen.

Belangrijk is de ventilatie achter de rabatdelen. De buitenlucht moet goed tussen de ruimte van de isolatie en de rabatdelen kunnen stromen. Voor deze ruimte moet je zo'n 3 cm voor aanhouden, groter mag ook.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu