Stalen constructie uitbouw

HDH

  • #1
Beste klussers,

Binnenkort krijgen wij een uitbouw van 2m diep en 5.2m breed. De constructeur komt nu (volgens de laatste eisen) met een dusdanig dikke constructie, dat onze muur naar de buren toe niet recht doorgetrokken kan worden (ondanks dat we op/over de erfgrens mogen bouwen). Dit heeft te maken met dat de woning op zichzelf stabiel moet kunnen staan en met de laatste eisen m.b.t. windbelasting. Balen, want vorig jaar waren deze eisen er nog niet.

Er zijn 2 opties: Gebruik van HE140B staander of een stalen kolom 120x120. Bij die laatste is het echter niet mogelijk om de kolom te isoleren. Wanneer de buren ook een uitbouw zouden maken, dan zullen de 2 kolommen praktisch tegen elkaar aan komen, aangezien ze zeer dicht op de erfgrens gebouwd zullen worden. Krijg je dan geen thermisch en akoestisch lek? Ik voeg wat tekeningen bij ter verduidelijking.

Heeft iemand hier ideeën voor isolatie en/of constructie, die ik mee kan nemen naar overleg met de aannemer.
Schermafbeelding 2023-03-06 om 10.20.48.png
Optie 1 met HE140B
Schermafbeelding 2023-03-04 om 17.18.39.png
optie met 120x120 kolom
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is dit een gebruikte methode. Kan me niet voorstellen dat je in die zone, dus laag bij de grond, staal gaat gebruiken. Tenzij je het volledig laat verzinken.
 

HDH

  • #3
Dit is waar de constructeur mee komt. Er komt een stalen balk in het plafond en dus twee kolommen aan weerszijde om de krachten op te vangen en stabiliteit te geven.

Hoe zou jij dit doen dan?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
HDH schreef:
Er komt een stalen balk in het plafond
Laag bij de grond. Dus ik heb niets gezegd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Als de buren ook uit gaan bouwen vallen de kolommen binnen de thermische schil. Dus geen probleem.
 

HDH

  • #6
@Walker en akoestisch? Die kolommen komen dan bijna tegen elkaar en dan zit er alleen nog een laat underlayment en een laag gipsplaat + stukwerk voor.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Ideaal zal het niet zijn. Maar dat is een uitbouw sowieso niet. Of je moet binnen ruimte in gaan leveren door de kolommen tussen de bestaande muren te plaatsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu