Condenswater CV-ketel

Ambidexterity

 • #1
Doordat de condensvoer tijdelijk niet op het normale afvoer aan zit gesloten hebben we in 1 dag tijd een volle emmer van 10 liter. We zagen het net op tijd, anders was de boel nat. Begrijp ik het goed dat dit water uit het aangeleverde gas is?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Zou je weten hoeveel gas je hebt verstookt krijgen we een nog betere indruk.
Naar ik meen klopt het wel 1 ltr per m3 heb ik hier eens gelezen.
Dan schrik ik een beetje, met dit weer al 10 kuub op een dag.
 

CV__

 • #3
Is niet alleen condenswater, kan ook deels uit de inlaatcombinatie komen. Wordt ook meer als de aanvoerlucht vochtiger is en minder als je retourtemperatuur hoger is. (Oudere) ketels zijn nog niet HR op het tapwater deel, dus dan heb je daar weer minder condenswater.

In het gas zelf zit geen water. Dat wordt na winning gedroogd.

Bij verbranding van aardgas krijg je wel water.

CH4 + O2 > 2 H20 + CO2

E.e.a. is een beetje te ver mij bij weggezakt om zo 1,2,3 te zeggen hoeveel liter H20 per kuub verbruikt gas je krijgt uitgaande van 100% condensatie en droge buitenlucht...
 

Ambidexterity

 • #4
Een volle emmer is meer in het weekend als iedereen thuis is, de dames koud hebben en het buiten sober weer is. Afgelopen week waren er 2 zeer mooie dagen en dan zie je dat het wat minder is. Het stook gedrag is al een stuk minder dan 1 jaar terug toen we hier zijn komen wonen aangezien de garage en de eetkamer (beide plat dak) goed zijn geïsoleerd. Alleen we moeten nog helaas teveel stoken om dat het dak vreselijk slecht is geïsoleerd, als je de zolder trap oploopt waai je bijna van de trap, maar goed daar wordt aan gewerkt.

Het is mij nu duidelijk dat ik geen grote zorgen hoeft te maken over onze 1 jaar oude ketel. Normaal heb je dat niet zo in de gaten, maar als je dat in de emmer ziet is dat dagelijks best veel.

Ik snap dan ook niet zo goed hoe sommige mensen dan droge sifons hebben, of stank uit de sifon. Onlangs was er ook iemand met dit probleem en schreef iemand dat hij er vaatwasmiddel er in mot gieten omdat dit niet zo verdampt.
 

JeffreyD94

 • #5
De ketelsifon kan alleen droog komen te slaan bij geen gebruik, of als er continu op hoogtemperaturen word gestookt. Boven de 60 graden aanvoer ontstaat er nog nauwelijks condensatie.

Of als tussen de afvoersifon en ketelsifon geen open verbinding zit kan door onderdruk in het riool alle bij de sifon leeg getrokken worden. Vaak komt dit voor bij een verkeer aangelegd riool waar onderdruk mogelijk is.
 

Bernhard

 • #6
Een HR-ketel condenseerd bij een retourtemp. die lager is dan 60grd. Bernhard
 

JeffreyD94

 • #7
Ik geef aan nauwelijks, niet uitgesloten!
De Rookgas-analyzer zal ook bij 60 graden aanvoer (ongeveer) het indirect rendement berekenen zonder condensatie. Dit lees je ook af van je meetapparatuur.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #8
Volgens "internet" 1,872 liter water per m3 aardgas.
Daarvan condenseert niet alles, maar veel is het wel.
Die 1 liter condens per m3 klopt dus redelijk.
 

DSR9500

 • #10
Interessant onderwerp.
ik hoor de ketel inderdaad regelmatig een plasje doen :wink:
 

Ambidexterity

 • #11
Yep, maar je staat er niet bij stil hoeveel totdat je het ziet.

Net de kap er even vanaf gehad, "condenserende Ketel" staat er op de sticker, is niet gelogen :wink:
 

DSR9500

 • #12
CV bedankt voor de formule ....
Dus
2 H20 + CO2 > CH4 + 2 O2
is de oplossing voor het CO2 overschot en het Aardgas tekort....

Nu nog ff bedenken via welk proces dat kan ....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu