Condensvorming plat dak

Stan

  • #1
Bestaande woning uit 1985 gekocht met betonnen plat dak met daarop een schuimisolatie van 3cm. Twee jaar geleden hebben vorige bewoners de toplaag vervangen (afgedekt met kiezel). Tijdens de natte periodes hebben we nergens last van. :D Tijdens langdurige warme, droge periodes krijg ik blaasvorming in het stucwerk vh plafond. :( Dakdekker heeft toplaag voor controle opengesneden en geconstateerd dat er vocht op het beton zit, ook platen vochtig. Er zit volgens hem geen dampwerende laag tussen beton en isolatie. Ter remedie enkele ventilatiepaddestoelen laten plaatsen. Probleem is thans weer terug :oops: , dakdekker weet verder ook geen eenvoudige oplossing. Hoe kan dit en wat zou de oplossing zijn? Is de isolatiewaarde van de dakplaten te gering (opwarming toplaag door de zon, vocht neerslag op relatief koude betonplaten?) Heel dak eraf is nogal wat. Er werd gesuggereerd om een extra omgekeerd dak (Roofmate platen) aan te brengen. Lost dat iets op :?: En hoe leg je deze platen, gelet op de afwatering?
Dank voor reacties en adviezen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
geen dampwerende laag tussen beton en isolatie
Normaal licht isolatie op beton en over de isolatie komt dampwerende laag.
Kunt u wat foto`s maken zodat we misschien oplossing kunnen bedenken.
Dus vorige bewoners hadden er ook al last van en dat is dus niet opgelost met nw dak, kunt u dat nog navragen.
 

Stan

  • #3
Dank voor de reactie to zover
Ik heb van anderen het omgekeerde advies gekregen :shock: : dampwering op beton, daarna pas de isolatie, om te voorkomen dat er vocht in de isolatielaag komt.
Niet zeker wat het probleem van de vorige bewoner was, hij laat niet het achterste van zijn tong :P zien. Hij sprak van "diverse lekkages." Aan het gespoten plafond te zien heeft hij geen jarenlange structurele condensproblemen gehad. Wel moest volgens de dakdekker de goedkoopste manier worden gebruikt om het het oude lekke dak te reparen, dus gewoon een nieuwe toplaag eroverheen. Die ziet er inderdaad goed uit. Heb nog geen foto's
Vraag blijft of een extra bovenisolatie met roofmate (bij 5 cm) het probleem eventueel oplost, immers de temperatuurverschillen worden beter gedempt. :!: Of wordt het probleem juist erger :?:
Dank
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Ik vind het eigenlijk gek, die condensatie probleem dan moest dat al vanaf de bouw zijn dus 1985 want zo is dat dak opgeleverd.
Dus moet die vorige bewoner het zelfde probleem gehad hebben, ivm verborgengebreken.
Maar zoals je zegd roofmate van 5 cm moet je grind er af halen en isoleren, ik nam die gok niet en sloopte gehele dak er af en bouwde hem goed op.
Of liet nog een dakdekker komen of een expert komen voor second opinie
 

Stan

  • #5
Henk
Dat klopt, het blijft vreemd. Inderdaad alles eraf en opnieuw opbouwen is uiteindelijk het beste, maar dat kan altijd nog.
Heb je ervaring met roofmate :?: Je spreekt over de roofmate "isoleren". Ik dacht dat je dat los op het dak kunt leggen en vervolgens weer met het grind als ballast kunt afdekken. Of moet je dat opnieuw weer met een afsluitlaag afdekken?

Dank
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Met roofmate zelf heb ik geen ervaring, wel daken gerepareerd met ongeveer het zelfde materiaal er op en dan heb je wat aan de hand want je moet grind er af halen, platen er af en zoeken maar naar het lek.

Als je schoorstenen er op hebt staan die een op stand van 12 cm hebben maar nu ga je 5-8cm isolatie opgooien en grind dan kan het problemen geven.
Dus alle pijpen moet je rekenschap houden met opstanden want het is in 5cm tot 10 cm te verkrijgen kijk maar even op google.

Die condens zit mij gewoon dwars, als dat beton nat is heb je ook koude brug dus plafond word zwart van schimmel, jammer dat je geen foto hebt.
Want ik heb zo`n vermoeden dat er iets lekt en zich op hoopt en dan door warmte verder gaat condenseren.
 

Stan

  • #7
Henk
Goed advies voor dat plaatmateriaal als er een lek is moet inderdaad alles eraf. Had ik nog niet aan gedacht :wink: .
Het is nog niet zo erg dat het plafond zwart ziet. Het zijn blaasjes in de latexverf op een enkele plaats, maar wel iedere keer op 3 verschillende plaatsen. Vorig jaar rond een centraaldoos van de electriciteit, waardoor zelfs een soort kortsluiting was ontstaan.:idea:
Aan een lek denk ik niet, want de dakdekkers hebben het twee keer opengesneden. Eerst toen het langdurig warm en droog was. Toen waren de platen inderdaad nat. De tweede keer na enkele weken regen met water op het dak. Toen waren de platen gek genoeg nagenoeg droog. Als er echt een lek was dan zou er na verloop van tijd na de winter wel ergens vocht moeten doorsijpelen. Dus schiet mij maar lek.
Ik laat het je wel weten als we iets meer weten.

Nogmaals dank.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Is goed maar ik zit meer te denken hoger op niet dak vlak maar dingendie er op staan op standen en ik zie de situatie niet.
Ik denk dat hier kanaalplaten zijn gebruikt dus electrische loopt over beton plaat heen.
Water is een raar spul hoor kruipt overal heen.
succes verder
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu