Condensdruppels van achter gipsplaten vandaan (schuin dak)

Jwesterhof

  • #1
Hallo,

Ik heb 2 jaar geleden een huisje uit 1908 gekocht en heb 2 zomers terug het dak geïsoleerd. Onder de pannen ligt in stroken zwart folie. Het folie zelf is dampdicht maar het is zo losjes gelegt dat het niet het niet dampdicht/wind is.

Nu heb ik de naden tussen het (grenen) dakbeschot dicht gepurt om tocht tegen te gaan. Hierna 7cm balken vertikaal tegen het dak aan geschoefd en heb tegen het dakbeschot/en balken dampdoorlatende folie geniet (strak). Hier tegen aan is 8cm glaswol gezet (strak). Hier overheen 2cm dikke regels om de 30 cm gezet en daar tegen aan de gipsplaten.
Ik heb geen dampdichte folie gebruikt achter de gipsplaten omdat die al aan de buitenkant zit en ik het dak (noodgedwongen) naar binnen wilde laten "ventileren". De kamer wordt niet verwarmd en er staat altijd een raam open of op ventilatie stand. Onder de kamer zit de woonkamer.

Nu heb ik het probleem dat er komen druppels van achter mijn gipsplaten vandaan komen. Dit moet condensatie zijn door het koude weer (mijn inziens). Vorige winter had ik dit probleem niet maar nu kijg ik op verschillende plekken een klein aantal druppeltjes achter de gipsplaten vandaag.

Ik begrijp dat het beste is om een dampdicht folie direct achter de gipsplaten te doen maar dan zou ik het dak mogelijk opsluiten en dat is ook weer niet goed.

Weet iemand een tijdelijk oplossing/verbetering voor het probleem?

Ik heb zelf al bedacht om een vochtvreter neer te zetten, de airco op ontvochtigen zetten en extra verwamen en ventileren aan te zetten.

Hoe kan ik dit permanent oplossen zonder alles te slopen en weer opnieuw op te bouwen?
 

Fiesiekus

  • #2
Het is jammer, maar dit is dus een voorbeeld hoe het niet moest: dampdichte folie aan de buitenzijde en geen folie aan de warme zijde.

Het beste (en meeste werk) is het aanbrengen van een dampdichte laag aan de binnen zijde en die folie aan de buitenzijde verwijderen, even aangenomen dat ie dampdicht/werend is.
Jwesterhof schreef:
Onder de pannen ligt in stroken zwart folie. Het folie zelf is dampdicht maar het is zo losjes gelegt dat het niet het niet dampdicht/wind is.
Waarom denk je dat?
 

Jwesterhof

  • #3
Waarom denk je dat?
Omdat er wind/tocht door de kieren van het dakbeschot kwam toen ik het dakbeschot inspecteerde en bezig was met purren.

Kan dit soort werk wachten tot de lente/zomer of moet dit nu en direct gebeuren?
 

Jwesterhof

  • #4
Ervanuitgaande dat de folie op het dak niet dicht is, kan ik dan ook een dampdicht folie over de huidige gipsplaten heen zetten en nieuwe gipslaten daar overheen?
 

Fiesiekus

  • #5
Het condens stroomt eraf, waarschijnlijk is het hout zeiknat en is de ventilatie klaarblijkelijk onvoldoende. Als je het gaat opsluiten met folie aan de binnenzijde, heb je een 2-zijdig-opgesloten, nat dakbeschot. Ik zou maar uitgaan van mogelijk ernstige hourot als je het dakbeschot opsluit.
 

Jwesterhof

  • #6
Uiteraard begrijp ik dan dat niet meot gebeuren als het hout nog nat is maar in de zomer als het dak goed droog is, is dat dan mogelijk?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Op zich een interessant punt, dit probleem geldt ook als je (zoals in een andere discussie) bijv. dampdicht bitumenpapier aan de buitenkant hebt.

Kan je met een dampdichte folie aan de buitenkant de binnenkant wel volledig isoleren met aan de gipszijde ook een dampdichte folie? Oftewel als je het dakschot hermetisch gaat afsluiten? Ik heb daar heel internet voor doorgezocht (heb vergelijkbare situatie) en dat kan inderdaad, mits je geen ventilatiespouw tussen het dakschot en je isolatie hebt, je strak tegen het dakschot aan isoleert en de dampdichte folie aan de binnenkant zeer secuur aanbrengt.

Dit onderstaande komt van een zeer bekende steenwolfabrikant:

Kan ik mijn hellend dak isoleren als het dakbeschop aan de buitenzijde is voorzien van een dampdichte laag (bvb. bitumenpapier)?
Aan de buitenzijde van de isolatie wordt normaliter zoveel mogelijk met dampopen materialen gewerkt, teneinde mogelijke condensvorming in de zone tussen de isolatie en deze materialen te vermijden.

Wordt het dampdichte dakbeschot om practische of economische redenen niet vervangen, dan kan enkel worden geïsoleerd onder de volgende strikte voorwaarden :

1. de isolatie strak tegen het dakbeschot aandrukken en vermijden van ventilerende buitenlucht
2. in deze zone een hermetisch uitgevoerd dampscherm aan de warme zijde van de isolatie
 

Jwesterhof

  • #8
@Cyruse
Dankje wel voor je antwoord.
Ik vrees dat hermetisch lastig zal worden omdat het een oud rijtjeshuis is en er een hoop hoekejs een gaatjes zijn.

Ik heb inmiddels een offerte aangevraagd voor het vervangen van het dakfolie door een dampdoorlatend membraam. Daar komt iemand vanmiddag voor.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Er is maar een goede plek voor je isolatie en dat is op het dakbeschot.
Eerst de dampren, isolatie enz.
Hermetisch.
Maar dat is nou juist het probleem en dat moet je goed aanpakken.
Alle adviezen worden gegeven in een vlakke situatie. Kieren, hoeken en gaten wordt niet over gesproken.
Je hebt een dampdoorlatende folie gezet hoe dampdoorlatend is deze.
De folie onder de pannen dat zijn waarschijnlijk smalle stroken die geplooid zijn gelegd.
Deze folie heeft geen damremmende functie.
Ik ben geen pannen specialist, maar ik dacht om condens druppen van de pannen, stuif sneeuw, bij regen en harde wind het dakbeschot droog te houden.
Google maar even op ventilerende folie.
*wgb*
 

Jwesterhof

  • #10
Oke, daar had ik nog mooit op gezocht maar dit lijkt wer wel erg op. Ik ga zo eens even op het dak kijken of dit het is.
Die dampdoorlatende folie is miofol met van die kleine gaatjes erin (en blauwe ruitje van versterking).
Het water wat druppelt is ook een beetje bruinig van het hout dus de damp gaat er ws wel doorheen.
 

Jwesterhof

  • #11
Ik heb net met een vakman het folie op het dak beketen. Het is zwart pe folie die dakpansgewijs overelkaar ligt (lijkt sterk op folie. (url verwijderd, werktte helaas niet meer mod.)

Dit zou ventilerend moeten zijn maar het ligt wel erg vlak op het dak.
De vakman zegt dat het vervangen van de folie door gespannen miofol folie (2-3cm van het dak af) de condenstaie problemen oplost. Ik ben hier nog niet van overtuigd. Volgens mij hou je de koude plek waar vocht kan ophopen. Dit kan dan wel weer beter weg ventileren via het hout naar buiten maar is dit genoeg?
 

Fiesiekus

  • #12
Denk toch dat die vakman gelijk heeft; hij kan dat overigens ter plekke bij jou thuis beter beoordelen dan wij op dit forum. Verder heb ik m'n vorige dak van nieuwe pannen voorzien; zonder enige folie tussen dakbeschot en pannen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Het mag dan vlak op het dak liggen als deze folie maar meer vocht doorlaat dan dat er in de constructie kan komen.
Is het mogelijk dat je boven op de gipsplaat een korte periode een 0,2 PE folie zet en dan is zien wat er gaat gebeuren.
Kan niet veel kosten en je weet een hoop.
*wgb*
 

Jwesterhof

  • #14
Het nadeel is dat het alleen bij erge kou gaat condenseren/druppelen en ook niet elke keer dus ik denk dat het testen weinig betrouwbare data opleverd.
Die nieuwe folie licht dan niet direct op het dak dus je krijgt iig een meer egale luchtvochtigheid aan de buitenkan van het dakbeschot (m.i.)

@Fiesiekus
Is die dampremmende folie dan niet nodig voor de isolatie? Of kan voldoende dampdoorlatendheid van het dakbeschot dit weer verhelpen?
Zorgt de dampdoorlatende folie (direct tegen het dakbeschot) dan niet voor problemen?
 

Fiesiekus

  • #15
Dat is een oneindige discussie waar iedereen wel een mening over heeft. Mijn mening is dat dampdoorlatende folie alleen helpt tegen eventueel lek/regenwater; dus aan de buitenzijde va het dakbeschot zinvol is. Niet aan de binnenzijde dakbeschot.

Maar anderen denken daar ander over (wollen trui in harde wind effect).
 

Jwesterhof

  • #16
Dat begrip ik. Ik ben nu alleen bang dat ik nog steeds condensatie problemen krijg, zelfs met de nieuwe folie aan de buitenkant. Dezelfde hoeveelheid damp gaat nog steeds naar het dakbeschot toe, en de temeratuur is daar hetzelfde als nu....
 

Fiesiekus

  • #17
Het gaat erom dat water weer kan verdampen naar de buitenzijde dakbeschot en daar afgevoerd wordt. Met een dampdichte folie kan dat dus niet; met een damp-open folie wel.
 

Jwesterhof

  • #18
Oke rephrase:

Dat begrip ik. Ik ben nu alleen bang dat ik nog steeds condensatie problemen krijg (als ik geen damdichtefolie gebruik direct achter de gipsplaten), zelfs met de nieuwe folie aan de buitenkant. Dezelfde hoeveelheid damp gaat nog steeds naar het dakbeschot toe, en de temeratuur is daar hetzelfde als nu....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu