Condensafvoer CV

Eltek53

  • #1
De cv condensafvoer (geen combiketel, alleen verwarming) vanaf de zolder in ons oude huis was vele jaren primitief aangesloten op de dakgoot (en vandaar naar het riool). Dat kan en mag eigenlijk niet wegens bevriezingsgevaar en zuur water maar omdat alle sanitaire en keukenvoorzieningen met rioolaansluitingen precies helemaal aan de andere kant van het huis zitten (dwz bijna 15m verderop) was dat toen verreweg de gemakkelijkste oplossing die toch goed werkte.
Nu met een nieuwe ketel in het vooruitzicht, mogelijk een warmtepomp, een nieuwe installateur en alle inmiddels veel strengere voorschriften moeten we toch naar een inpandige aansluiting op het riool toe.
Mijn vraag, omdat dat een behoorlijke legpuzzel wordt met heel veel rare bochten in bijna onbereikbare hoeken en tussen vloerbalken en dakspanten door etc:
Grote delen, desnoods de hele lengte over de zolder, zouden veel gemakkelijker met een lange flexibele buis of slang overbrugd kunnen worden tot ik die ergens een verdieping lager kan aansluiten op een vaste pvc-wastafelafvoer. Kan dit en mag dit en zo ja, welk materiaal? Flexibele waterafvoer is (i.t.t bv elektrabuis) helaas alleen te krijgen in korte stukjes voor bv onder wastafels.
 

Auto-Geen

  • #2
1712503035317.jpeg

Is niet ideaal maar met een condenspomp als deze kan je wel met een slang uit de voeten.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
een condenspomp kan hier prima voor ingezet worden, sluit wel het storingcontactje van de pomp aan op de externe blokkering aansluiting van de ketel zodat mocht de pomp het onverhoopt niet doen het geen waterballet word.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Eltek53

  • #4
Dank, ik ga me even in condenspompen verdiepen. Overigens is zorgen voor voldoende afschot in ons geval geen probleem, het water maakt wel flink wat bochten maar hoeft nergens omhoog. In die zin zou een pomp dus niet nodig zijn en dat bespaart dan toch ook weer energie en storingsrisico's als het zonder kan. En ik begrijp er uit dat afvoer via een slang op zich gewoon kan/mag? Of stagneert de afvoer te gemakkelijk als daar geen pomp achter zit?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Een condens afvoer van een HR ketel moet gemaakt zijn van:
Pvc materiaal met een diameter van ten minste 32 mm.
En moet aangesloten zijn op de vuilwater riolering.

Dat zijn voorschriften, doe je het anders, heb je grote kans op afkeuring.

Vr Gr
 

Eltek53

  • #6
Een condens afvoer van een HR ketel moet gemaakt zijn van:
Pvc materiaal met een diameter van ten minste 32 mm.
En moet aangesloten zijn op de vuilwater riolering.


@Cvolieboy Maar dan mogen die condenspompen met, als ik de afbeeldingen goed zie, een afvoerslangetje dus voor een HR ketel ook niet? Zijn die alleen bedoeld voor bv een airco?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
condenspompen kunnen prima ingezet worden voor condens van een cv ketel, de 32mm pvc en aansluiting op riool zijn standaard voorwaarden.
U sluit de condensafvoer vanaf de ketel met 32 mm aan op de bak van de pomp, de afvoerslang van de pomp netjes aansluiten op het riool en klaar.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
Maar hoe ga je dan de grote afstand overbruggen met een dun kunststof slangetje?
Verwacht je dat een condenspomp zonder problemen zal werken op een HR ketel met waarschijnlijk
ook aluminiumoxide rommel uit de warmtewisselaar?
Ik zie in deze situatie geen enkel voordeel om dit toe te passen.
 

Eltek53

  • #9
Ik zie in deze situatie geen enkel voordeel om dit toe te passen.
Voor mij zit het enige voordeel van een slang boven de vaste buis in de flexibiliteit vanwege het vele aan te leggen bochtenwerk op lastig bereikbare plaatsen. Maar als de voorschriften een vaste pvc 32 buis vereisen valt daar moeilijk aan te ontkomen lijkt me. Als ik die eventuele slang daarom uit het zicht zou moeten moffelen omdat alles anders afgekeurd wordt schiet ik er al net zo min wat mee op ;) . Ik denk dat ik toch maar wat kunsten ga uithalen met vaste buis (onmogelijk is het niet, alleen erg tijdrovend met vele losse bochten en moffen). De kosten van een pomp kan ik me dan ook besparen.
 

Lange Herman

  • #10
Indien mogelijk gaat de voorkeur uit naar 40 mm of groter.
De kans op verstoppingen etc is dan kleiner.

Zorg voor voldoende afschot, 1 cm per meter.

Gebruik bij voorkeur 45 graden bochten ipv 90 graden.
En probeer het aantal bochten zo klein mogelijk te houden.

Misschien is het beter om de ketel op een andere plaats te monteren?
 

Kaajee

  • #11
Maar beste mensen (ook de zogenaamde specialisten ;-) ).
Condenspompen tbv (HR) CV ketels worden al jaren succesvol toegepast en aangeraden in situaties waarin een 'normale' afvoer niet realiseerbaar is!

Ze vragen iha wel meestal wel eerst dat het water omhoog gepompt wordt. Zelf heb ik ook zo'n pomp. Afvoer is echt een dun slangetje. Zoals uit bijlage blijkt, kan die in 10mm uitgevoerd worden. Ideaal om ergens weg te kunnen werken en afvoerwater van de cv ketel over langere afstand te kunnen afvoeren.
Screenshot_20240409_214548_Xodo.jpg

Screenshot_20240409_214500_Xodo.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #12
Ik ben geen specialist in condens pompen omdat ik daar geen voorstander van ben.
Er worden wel meer oplossingen uitgevonden voor een bepaald probleem, sinds kun je niet anders maar voor mij blijft het een lapmiddel.

Laat ik het anders zeggen, ik ben soms moeilijk te overtuigen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #13
Die condenspompen werken ook prima, maar als je de slang aan het einde maar weer op het vuilwaterriool aansluit met een minimalemaat van 32 mm PVC en zo naar het hoofdriool verdwijnt. Er moet zekerheid worden geboden dat het met de juiste materialen( heel blijven) wordt afgevoerd. Het condenswater is vrij agressief vandaar alleen met de juiste materialen
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #14
En de aluminiumoxide, vliegjes, wespen en nog meer van dat soort rommel uit de ketel?
 

Kaajee

  • #15
Cvolieboy schreef:
Die condenspompen werken ook prima
In post #5 schreef je mijn inziens wat anders, maar ach, nuances hè. :cool:

En over de afvalstoffen zal echt wel nagedacht zijn, mag ik aannemen.

Voortschrijdend inzicht wellicht?
 

Auto-Geen

  • #16
Als die rommel uit de ketel komt betekend het dat de sifon vol zit en er achterstallig onderhoud is.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #17
En wil je dubbele veiligheid:
Zet de pomp in een grotere bak en in die bak de sensor van een stopcontact watermelder. Die sluit de stroom naar de ketel af mocht de pomp dat niet doen. (dus extra naast de optie in reactie 3)
 

Eltek53

  • #18
Bij mij is de kogel door de kerk :wink: . Dank voor alle reacties, ook de tegenstrijdige (die hebben mij óók geholpen in de keuze :wink: ) Het wat langer puzzelen en prutsen met diverse losse (toch maar 40mm) stukken buis, bochten en moffen met als resultaat toch een degelijke ouderwetse afvoer, vind ik wel opwegen tegen de onzekerheden en storingsrisico's (en de extra kosten aanschaf/stroomverbruik niet te vergeten) die een slangetje met een pomp gaat opleveren. Als er ooit een warmtepomp moet komen dan gaat er bovendien nog veel meer water doorheen dan nu met een HR ketel en slaap ik met zo'n vaste buis toch een stuk rustiger vermoed ik.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #19
@Kaajee Als eens begrijpend leerde lezen dan zou je hier geen onzinnige opmerkingen maken.

Ik heb het in mijn bijdrage 5 niet over een condens pomp geschreven omdat het niet aan de orde was.

De voorschriften blijven onverhoopt van kracht dat er verder PVC pijp van minimaal 32 mm gebruikt moet worden voor afvoeren van condensaat, dat daartussenin een condenspomp aanwezig is doet daar niets aan af.
In de condens bak van een condens pomp is genoeg ruimte om een jaar lang vuil uit de ketel in op te vangen. Wat al eerder is geschreven, sluit het blokkeer contact van de pomp wel op de ketel aan zodat in het slechtste geval de ketel stop als de pomp niet werkt.
Hier houd ik het maar bij:super:
 

Kaajee

  • #20
Begrijpend lezen of duidelijker verwoorden, zeg het maar....

Persoonlijk kies ik meestal voor het laatste, wel zo handig met name op een forum waar mensen probeert te helpen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu