Condens + Isolatie kunstof leiding

PeterT

  • #1
Beste medeklussers,

Nu las ik onlangs in een topic dat i.v.m. condens op koperen buis en het nat worden van het isolatiemateriaal, de isolatie helemaal aan moet sluiten. Geldt dit ook voor kunststof (flexibele alupex) buis?

Ik wil hier namelijk d.m.v. (bereikbaar blijvende :wink: ) knel t-stukken afsplitsingen maken. Om deze buis zit al blauwe isolatie heen. Het lijkt me praktisch onmogelijk om dit daarna weer 100% dicht te krijgen.

Peter.
 

Handypete

  • #2
Nee, alupex of alpex heeft zelf een kunststof buitenzijde en zal in tegenstelling tot metalen leidingen geen last hebben van condensatie aan de oppervlakte.

De isolatie die u bedoelt bij Alpex is geen isolatie, maar een beschermmantel, in de vorm van een geribbelde slang. Het heeft echter weinig zin deze te isoleren, temeer omdat er nog ruimte zit tussen de alpex leiding en de mantelslang.

In deze ruimte zit stilstaande lucht, hetgeen al afdoende isoleert.
 

PeterT

  • #3
@Handypete, het is geen beschermmantel! Het is echt een soort isolatieschuim wat er om zit. Thanx voor het antwoord!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Condens op waterleidingen duidt er op dat er te veel vocht in de ruimte is waar de leidingen lopen, probeer het met ventilatie dan is het grootste deel al opgelost.
De stukjes bij de koppelingen kunt u isoleren met stukjes schuimisolatie voor verwarmingspijpen en daarna afplakken met aluminium plakband.
 

PeterT

  • #5
@Jan, onduidelijk van mijn kant: ik moet de leidingen nog leggen :wink: . Ik wil alleen info voordat ik begin, voorkomen is beter dan genezen!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Leg de leidingen en kijk of er bij de koppelingen condens ontstaat, gebeurt dat niet dan is er geen reden om isolatie om de koppelingen aan te brengen.
 

PeterT

  • #7
Kijk, das duidelijk! Bedankt! :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Graag gedaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu