Compressor + tijdschakelaar

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo beste mensen,

Ik heb zojuist een nieuwe compressor gekocht, 300 liter, 10bar 50 liter ketel op 220V.

Graag wil ik op de compressor een tijdschakelaar zetten, dat hij altijd onder druk staat, maar dat hij niet aanslaat tijdens de avond/nachturen. Nu is het niet goed om een compressor als hij draaid de stekker eruit te halen , bij mn vorige moest ik een rood knopje indrukken om het druk opbouwen te onderbreken zodat ik de stekker eruit kon halen.

De kans gaat natuurlijk vrij klein zijn dat de tijdschakelaar afspringt juist als de compressor draaid..... maar toch , de kans is aanwezig.

Is hier iets voor te verkrijgen zodat ik de tijdschakelaar erop kan ztten? Of is er niets aan de hand als de compressor onderbroken wordt door de tijdschakelaar terwijl hij draaid en bijvoorbeeld 8 uur later komt er weer spanning op de motor te staan... is die "overdruk" dan al weg en loopt de motor dan niet meer "vast"

bedankt,
Cor
 
Als de aansluitingen en eventueel leidingwerk luchtdicht is slaat een compressor van die capaciteit niet tussentijds aan.
Er moet al heel wat lucht verloren gaan bij een ketel van 300 liter wil de compressor daardoor aanslaan.

Een tijdschakelaar werkt hetzelfde als de stekker eruit trekken, niet doen dus.
Probeer het eerst zo eens.
 
@ Jan: Het is geen ketel van 300 liter maar 50!!! liter ketel. (300 liter per minuut aanzuiglucht).

Vroeger op mn werk hadden we een grote compressor, en die werd 's 's avonds uitgezet dmv een knop, ik dacht dat deze dan ook automatisch werd ontlucht.

Cor
 
Nu is het niet goed om een compressor als hij draaid de stekker eruit te halen.

Bij gote compressoren met regelelektronica of die alleen onbelast op willen starten met een ster-driekhoek schakeling zit hier wel wat in, maar bij een 220 Volt versie met een 50 liter tank kan ik mij niet voorstellen dat het regelsysteem uit meer bestaat dan een drukschakelaar die de voedingsspanning naar de elektromotor aan- en afschakelt. Ik zie het verschil niet wanneer dit aan- en afschakelen gebeurt door een drukschakelaar of door een tijdklok. Je moet alleen wel kiezen voor een tijdklok met een relais dat het schakelen van een zware inductieve belasting aan kan.

De elektromotor van zo'n kleine compressor zonder regelelektronica of automatische ontlastklep heeft altijd voldoende aanloopkoppel om te beginnen met draaien wanneer er al druk in de tank is. Anders zou de drukschakelaar immers bij teruglopen van de druk beneden het schakelpunt de motor ook nooit weer kunnen laten beginnen.
 
Ik zou het niet doen, onder de drukknop zit namelijk een staafje dat ingedrukt wordt door de drukknop, hiermee wordt de druk van de compressor en de leiding naar de tank afgelaten.
Gebeurt dat niet dan is de kans groot dat de motor verbrandt omdat de druk te hoog is voor het aanloopkoppel van de motor.
Sommige compressoren zijn wel voorzien van een beveiliging mar daar is vaak lastig bij te komen en soms ook te vinden.
Bij grote compressoren zit er ook een voorziening die hetzelfde doet.

Dus geen tijdschakelaar er tussen zetten.

Het slangetje bij de rode pijl zorgt voor de drukaflaat.

89_Compressor_1.jpg
 
Bij mn vorige (kleine 24 liter) compressor was het idd een probleem om tijdens het draaien de stekker eruit te halen, als de stekker er weer werd ingestoken zonder dat het "rode" knopje voor ontluchting werd ingedrukt, dan wilde de motor niet ronddraaien en als het te lang zou duren zou die zeker verbranden.

Ik had gehoopt dat er een automatische schakelaing zou bestaan ofzo die dit automatisch kon doen, bijvoorbeeld elke keer als de tank vol is.

Cor
 
Prutsen ...... hmmmmm :? Het idee is goed.... ik ga er eens over nadenken, maar om meteen aan een gloednieuw aparaat te prutsen..... hmmm...

Cor
 
Enige wat je aan het apparaat moet prutsen is het doorknippen van de ontluchtslang. Deze kan je met insteekkoppelingen verbinden met een elektrische klep.
 
Misschien een onnozele opmerking: maar heeft je nieuw aangeschafte compressor toevallig niet al een terugslagklep en een ontlastklep? Ik heb zelf nl. een tamelijk eenvoudige compressor (wel met een grote tank) en die beschikt over beide kleppen. Ik kan dan ook op elk moment de apparaat uitzetten en later weer inschakelen.
 
@ Peter: Heb je misschien wat meer info over een electrische klep?

@Fiesiekus: Ik heb hem nog niet binnen (via internet afgelopen zondag besteld). Mijn vorige low budget dingetje had ook zo'n ontlastklep (rode knop) maar die moest ik manuel indrukken op het moment dat de stoom werd onderbroken tijdens een pomp cyclus.
Het is een paar keer voorgekomen, dat de stroom werd onderbroken tijdens de pomp cyclus, wanneer de stekker er weer werd ingezet (zonder het rode knopje in te drukken om de druk weg te halen) , dan liep de motor vast.

De nieuwe die ik heb besteld is in principe weer een "low budget" aparaat, alleen een fractie groter , dus ik ga er eigenlijk vanauit dat het pricipe hetzelfde is.

Ik hoop dat de nieuwe begin volgende week binnen is, ik zal eerst eens in de handleiding kijken :oops:

cor
 
Eigenlijk is "low-budget" niet goedkoop maar duurkoop. Op sommige 2-de handssites kan je voor een iets hoger bedrag een degelijke compressor met ontlastklep etc. kopen. Ik heb nooit spijt gekregen van iets duurdere investeringen.
 
@ Fiesiekus: volledig mee eens, mits je het apparaat "vaak" gebruikt. indien een aparaat als dit in principe alleen wordt gebruikt om lucht te blazen en banden op te pompen vind ik het onzin om duurdere aparaten te kopen ,dat geld kan beter besteed worden aan gereedschap dat wel veel gebruikt wordt.

Just my two cents.

Cor
 
Eigenlijk is "low-budget" niet goedkoop maar duurkoop. Op sommige 2-de handssites kan je voor een iets hoger bedrag een degelijke compressor met ontlastklep etc. kopen.
Ik vind het zo langzamerhand nutteloze toevoegingen, daar heeft niemand iets aan.
Bij een gewone compressor zit er altijd een ontlastklep onder de aan/uit knop.
 
Dat is bij een gewone compressor nooit het geval, dan moet er een hele fabriek aan apparatuur tussen, dat wordt 2 a 3 keer zo duur als een compressor.
Het komt maar heel zelden voor dat een compressor aanslaat wanneer er geen lucht gebruikt wordt, dat gebeurt alleen als er ergens een lek in zit.
Bij een plotselinge sterke afkoeling kan het misschien een keer voorkomen wanneer de druk op het randje zit.
 
Waarom niet gewoon uitzetten als je klaar bent en aan als je hen nodig hebt?

Hoelang heeft hij nodig om op druk te komen? 5 minuten?
 
Ruim een minuut bij mijn compressor maar dat is er eentje met 2 cilinders, het zal ongeveer tussen de 1 en 2 minuten liggen bij 8 bar druk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan