Complete renovatie cq Casco verbouwing

Raphael

  • #1
Beste allemaal,

Na aardig wat op dit forum te hebben gelezen heb ik me vandaag aangemeld in de hoop dat jullie mij in de goede richting zullen kunnen wijzen!
Ik weet niet precies in welk onderdeel ik dit moest plaatsen, vandaar onder verbouwing.

Ergens rond april dit jaar hopen wij te kunnen beginnen met de renovatie van een grote (kale) schuur (voormalig tabakschuur) in Zuid-Frankrijk.
Om de kosten te drukken zullen we veel zelf gaan doen, om het goed te doen en geen dingen over het hoofd te zien zijn wij nu bezig met een planning maken en nadenken over de te gebruiken materialen en technieken.

De voorlopige grote lijnen zijn:
1) Buiten: Waterleiding + Elektra aanleggen (Hoofdleidingen, waterleiding en elektrabedrijf)
2) Binnen: Riolering naar buiten + Waterleidingen + Afvoeren (lokale handyman)
3) Beton storten vloer (zelf, kant en klaar laten bezorgen in vrachtwagen)
4) Muur dichtmaken (aannemer)
5) Vochtwerende folie tegen muren (zelf)
6) Houten skelet tegen muren (zelf)
7) Ramen + Luiken + Deuren (aannemer)
8) Isolatie tegen muren (zelf)
9) Binnenmuren bouwen badkamer + deur (aannemer ivm rechtheid muren)
10) Elektra aanleggen (elektricien ivm goedkeuring overheden)
11) Waterleidingen definitief maken (aansluitingen, lokale handyman)
12) Verdieping vloeren met trappen (timmerman)
13) Muren beplaten,, stuquen, schakelaars, alles schilderen (zelf)
14) Badkamer tegelen, wasbak plaatsen, douche plaatsen (genoeg ruimte houden voor wasmachine) (zelf)
15) Vloer (vloerverwarming?), epoxy vloer?
16) WC plaatsen (zelf)
17) Keuken plaatsen (timmerman)

Extra: buitenmuur stuquen, buiten opruimen, terras aanleggen (zelf)
Nu begint al meteen de "verwarring" bij mij waarom ik hier om hulp vraag bij de planning en allicht de uitvoering: Ik heb oa hier op het forum gelezen dat de dampwerende folie aan de BINNENzijde van het huis moet, aan de warme zijde van de isolatie dus. Zoals je in de planning hier boven ziet staan leek het ons dat het juist aan de kou zijde moest, zodat als er vocht van bijv regen in de muren trekt (komt niet veel voor, het is immers Zuid-Frankrijk. En het gebouw staat vol in de wind bovenop een heuvelrug) deze gestopt wordt voor deze in de isolatie kan trekken.

Tevens vroeg ik mij af wat voor manieren er zijn om de muren te isoleren. Ze bestaan uit enkelvoudige gasbetonblokken. Mijn idee was om binnenin een houtenskelet te bevestigen (spijkerpistool, flink oppervlakte, niet te schroeven: geen beginnen aan) en daartussen glaswool/rockwool te plaatsen. Hieroverheen gaan (nadat de elektriciteitskabels zijn getrokken) gipsplaten. Maar wellicht zijn er betere en vooral snellere en goedkopere manieren?

Het dak is recent helemaal gerenoveerd, volledig geïsoleerd. Bestaande uit platen van zo'n 15cm dik met isolatie en gipsplaat aan elkaar (plafond is perfect glad). De vloer is uitgegraven en vervolgens geniveleerd met grind. Hier zal beton op gestort worden. Maar daar is de volgende vraag: dient dit niet ook geïsoleerd te worden?

Het huis zal praktisch alleen maar in de zomer worden gebruikt, er zal dan ook geen verwarming worden aangelegd. Er komt wel een houtkachel die zeer warm en efficiënt branden. In de winter zal die opgestookt worden als we er zijn (minimaal eens per maand) om het vocht buiten te houden. Het is dan ook zaak dat het huis afdoende geïsoleerd is om die warmte binnen te houden in de tussenliggende perioden. (Ook daar vriest het hard in de winter)

Alvast heel erg dank voor de hulp! Ik zal persoonlijk het project gaan leiden ter plaatste (gaat toch altijd beter als je er echt bent). Voor mij een eerste keer, ook een eerste echte casco verbouwing. Maar eens moet de eerste keer zijn he!
Nog even ter verduidelijking: Bovenstaande zijn slechts grote lijnen, als het beter kan hoor ik het graag! Ik doe het graag direct goed!
 

Raphael

  • #2
Helaas kan ik mijn bericht niet meer wijzigen. Dus een kleine toevoeging:

Isolatie van de vloer lijkt ons niet nodig, ons woonhuis zelf daar heeft dat ook niet. Destijds niet gedaan door de aannemer om de simpele reden dat alles rotsgrond is en er dus praktisch geen vocht is. Wellicht een dampwerende folie plaatsen tussen het beton en de deklaag (tegels of epoxy vloer. afhankelijk van mogelijkheid tot levering daar en prijs)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Dit is een klusforum.
U bent bezig met bouwen op grote schaal, het is niet de bedoeling dat hier een stappenplan voor u gemaakt wordt.

Als u vragen over onderdelen van de bouw hebt zijn die vragen welkom maar niet in deze orde van grootte.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu