Complete elektra installatie aanleggen

Mike1993

  • #1
Hallo Mede-klussers!

Wij moeten in onze renovatie woning de gehele elektrische installatie vernieuwen, inclusief meterkast.


Nu vraag ik me af wat voor regels ik moet hanteren?
Is er een maximum aantal lichtpunten/stopcontactpunten die er op 1 groep aangesloten mogen worden?

Hoeveel inbouwdozen mag je met elkaar verbinden? Én moet je alle inbouwdozen apart voorzien van een stroomtoevoer vanuit een centraaldoos?(Die van je lichtpunt in het plafond?) Of mag je bij inbouwdoos nummer 1 beginne en dan van deze inbouwdoos doorgaan naar de volgende inbouwdoos, en weer naar de volgende?

Ik kreeg van iemand ook het advies echt ieder stroompunt (of dit nou een stopcontact of een lichtpunt is) aan te leggen vanuit de meterkast, en in de meterkast alles verdelen over de groepen. Echter lijkt me dit een onverstandige keuze, aangezien er dan zo'n 30-40 pvc buizen in de meterkast uitkomen?

Grootverbruikers zoals vaatwasser, droger, wasmachine, oven, aircoinstallatie en CVinstallatie krijgen uiteraard allemaal hun aparte groep.

Wat is daarbij de beste groepenverdeling?
Stopcontacten en lichtpunten van bijvoorbeeld de woonkamer op één dezelfde groep, of deze gescheiden houden?

Ik krijg graag tips en adviezen voordat wij beginnen aan het aanleggen van de gehele installatie!

Edit: Raden jullie daarbij voorbedraade flexbuizen aan om te gebruiken voor de gehele installatie, of harde pvcbuizen en daar zelf draden doorheen trekken? Ik weet dat ze in belgie vaak de voorbedraade flexbuizen gebruiken..
 

Maurice81

  • #2
Kan wel een paar tips geven.

Gebruik voor algemene verlichting en wcds iniedergeval bv 3 groepen en verdeel niet per verdieping maar bijvoorbeeld voorzijde en achterzijde en bijvoorbeeld hal/overloop/zolder en verdeel deze over liefst 3 aardlekschakelaars, op die manier houd je altijd verlichting op elke verdieping wanneer er een aardlek zou uitvallen.

Per wcd algemeen reken je 200watt, tot max 3680watt per groep.

Flex met draad kan je prima gebruiken, alleen draad trekken kan lastig worden als je ooit wat moet vervangen. Goed beugelen met ijzeren zadels is wel essentieel.
Lange lengtes of loze leidingen zou ik uitvoeren in vaste pijp als dat mogelijk is.
Verder is er geen enkel bezwaar om flex met draad te gebruiken.
 

Mike1993

  • #3
Allereerst bedankt voor je snelle reactie!

Goede tip wat betreft het verdelen van voor en achterzijde per groep, in plaats van één vertrek per groep.

Ik wil per stopcontact punt, twee wandcontactdozen plaatsen met ieder een enkele stopcontact ingang. Dit moet ik dus zien als 400watt per 'punt'? En mag er dan dus 9 met elkaar doorverbinden, of moeten deze allemaal afzonderlijk aangevoerd worden vanuit een centraaldoos? Bijvoorbeeld de centraaldoos in het plafond van het lichtpunt?


Een quote is niet wenselijk als de tekst er net boven staat, mod.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Een dubbele wcd onder 1 raam telt als 1 aansluitpunt.
Er is een maximaal aantal aansluitpunten per groep afhankelijk van het aantal eindgroepen.

Flexbuis is troep,

Misschien handig om ergens eerst een een cursus of basis boek te kopen?
De installatie moet voldoen aan de nen1010.
 

Maurice81

  • #5
Dat flex troep is is onzin, ben ik het echt niet mee eens zit dezelfde bedrading in en is meestal standaard al slagvast het is onzin dat je je hele installatie van vaste pijp moet maken om een betrouwbare installatie te maken.

Vaste pijp met slecht gebogen bochten en nie voldoende gebeugeld heb je minstens net zo veel problemen als je iets moet vervangen
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Wat veel niet weten is dat flex van 5/8 (16mm) een binnen doosnede heeft van 10,5mm, een gewone gladde elektrabuis van 5/8 heeft een binnen diameter van 13mm
Veel zullen zeggen ach die 2,5mm dat valt wel mee, maar ga je even wat verder kijken dan is het benutbare oppervlak van een flexbuis 78,39mm2
Reken je vervolgens het benutbare oppervlak uit van een normale buis dan dat 132,32 mm2
En dan maakt die 2,5mm toch wel heeeeel veel uit en is ook te verklaren waarom je minder en moeilijker draden in zo'n flexbuis kunt trekken.
Moet je dus later draden vervangen of toevoegen dan zal menigeen heel begrijpelijk flexbuis als troep bestempelen.
Ben je elektra monteur en heb je een hekel aan die buizen van 4m die maar moeilijk in je auto passen en is bochten buigen niet echt je hobby, dan is een rol van 100m een stuk makkelijker te vervoeren, kan de buigveer in de auto blijven en lijkt flex een goed alternatief.
Wil je echter flex gebruiken zonder het nadeel van de kleinere diameter dan moet je geen 16mm flex gebruiken maar 19mm en of flexbuis dan nog zoveel voordelen heeft?
Maar inderdaad kun je geen bochten buigen in gladde buis dan krijg je er nog steeds geen draden in. Echter de kans dat met flex een te strakke bocht wordt gemaakt is vele malen groter dan met gladde buis.
Voor wie het na wil rekenen hier een handig linkje
http://www.cirkelberekenen.be/oppervlaktecirkel.html
 

Maurice81

  • #7
Wat je zegt klopt ook wel,. Ik gebruik beide tijdens mijn werk afhankelijk van de klus die ik heb, zichtwerk gaat zowiso in vaste pijp. Maar ik heb ook vaak zat klussen waarbij het haast niet mogelijk is om het in vaste pijp te maken of waarbij het gewoon veel makkelijker is.

Als je veel keuken, badkamer, toilet renovatie klussen hebt kan je met je flex met draad gewoon een stuk sneller werken, ik gebruik wel flex van het in mijn ogen beste kabelmerk op de markt.
Hier kan je namelijk gemakkelijk nog een draad bij trekken of vervangen, dit gaat prima als de buis goed gebeugeld wordt of in een gleuf in de muur zit.
Ik weet dat dit niet bij alle soorten flex met draad gaat, ook daar heb ik ervaring mee.
M'n punt was dan ook dat de kwaliteit niet onder doet voor vaste pijp met draad.

3/4 flex heeft overigens ook een beperking, de meeste centraalsozen kan je alleen met een 5/8 leiding op aansluiten.

Er zijn in een installatie natuurlijk zat leidingen waar je nooit een draad meer bij gaat trekken, leidingen waar je dat mogelijk wel gaat doen is het ook inderdaad handig deze in vaste pijp te doen, dat geld natuurlijk ook als er veel bohhten in de leiding moeten komen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Dat bedoel ik dus met mijn vraag of 19mm dan nog wel voordelen heeft.
Veel aansluitingen op aansluitdozen ed. zijn er alleen maar in 16mm en dan heeft 19mm alleen maar nadelen.
Ga je dan toch 16mm flex gebruiken dan mis je gewoon bijna de helft aan oppervlakte en dus ruimte waar kabels hadden kunnen liggen.
Bij mijn vorige werkgever gold dan ook altijd de stelling "flexbuis is voor egoïstische installateurs"
(mijn werk is klaar en alles werkt en de eigenaar zit met de gebakken peren als hij later wat wil veranderen)
Vandaar dat hier nog steeds wordt aangehouden dat er standaard gladde buis wordt gelegd en alleen daar waar het niet anders kan wordt er flex gebruikt.
 

Maurice81

  • #9
Maar even realistisch gezien, een leiding die naar een wcd loopt ga je niet ineens een hotelschakeling in trekken, dus meer dan 3 aders komen er nooit in, dan kan je er wel een pijp van 40mm naartoe leggen 't heeft geen voordeel.
Je kan als goede installateur prima inschatten waarvoor je het kan gebruiken en waarvoor niet daar hoeft de klant echt de dupe niet van te zijn. Dat heet ook gewoon met je tijd mee gaan te maken, het is echt niet zo dat je er per definitie niets bij kan trekken of de draad niet kunt vervangen, je moet alleen geen goedkope zooi gebruiken maar dat geld voor alles
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu