Combinatie groepenkast en verdeelkast

Tilbo

  • #1
Beste iedereen, ik vraag me af of het volgende kan/mag. Ik ben bezig met het opknappen van een oud pand. De bestaande groepenkast (3 groepen) is bij lange na niet toereikend, is oud en zit op een onhandige plek. Die wordt dus verplaatst naar een plek in de serre bij de voordeur. Omdat die voordeur weer ver weg zit van de meeste gebruikers wil ik elders in huis een verdeelkast plaatsen. De groepenkast (12 groepen) bevat de hoofdschakelaar, 3 aardlekschakelaars en 12 automaten. Vanuit de groepenkast lopen rechtstreeks leidingen naar de keuken vlakbij (voor oven, magnetron, koffieautomaat, vaatwasser en verlichting/WCD's in keuken) en 1 groep voor de serre/elektrische poort/buitenverlichting. Totaal 6 groepen. Voor de overige 6 groepen lopen de afgezekerde leidingen (1 groep per buis) naar de verdeelkast elders in huis. In de verdeelkast worden 2 buizen rechstreeks doorverbonden naar wasmachine resp. droger. De andere 4 groepen zijn bedoeld voor verlichting en WCD's voor de rest van het huis (netjes volgens centraaldoossysteem en/of via domotica).

De verdeelkast dient dus in dit geval alleen maar als een soort veredelde lasdoos, de zekering zit in de groepenkast. Zijn er bezwaren tegen deze manier van werken (verbinding tussen groepenkast en verdeelkast met 19mm buizen met 2,5mm draad). Installatie van groepenkast/verdeelkast laat ik door een installateur doen maar buizen leggen en draden trekken wil ik zelf doen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Wat bedoel je precies met verdeelkast en wat is dan de functie ervan?
Normaal gestoken is het niet toegestaan de leidingen van verschillende groepen samen te voegen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Zoals gezegd, verschillende groepen mogen NERGENS weer samenkomen in 1 lasdoos / verdeeldoos / hoe je het ook noemt.
 

Tilbo

  • #4
Sxnder schreef:
Wat bedoel je precies met verdeelkast en wat is dan de functie ervan?
Normaal gestoken is het niet toegestaan de leidingen van verschillende groepen samen te voegen.
Die verdeelkast is bedoeld om daar domotica-componenten (waarschijnlijk KNX, zoals schakelactoren te monteren) en vanaf die verdeelkast de 230V-leidingen te leggen naar de verbruikers zoals verlichting en WCD's in de diverse ruimtes. Naast het 230V netwerk komt er dus ook een apart KNX-bus of 24V netwerk maar dat laat ik even buiten beschouwing. Ik gebruik uiteraard per groep een aparte schakelactor of andere KNX-actor, de groepen die vanuit de groepenkast bij de voordeur komen worden dus niet gemengd in de verdeelkast en blijven daar gescheiden. De verdeelkast dient dus alleen als binnenkomst- en vertrekpunt voor alle leidingen. Vandaar mijn vergelijking met een lasdoos.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
En dus mag het niet. 1 groep per verdeelkast, en dan meerdere kasten, dat mag wel.
 

Tilbo

  • #6
OK, duidelijk. 4 kleine verdeelkastjes voor 4 groepen boven elkaar, uiteraard zonder dat ze met elkaar verbonden zijn, mag dat wel?

Wat is trouwens het verschil dan met https://www.klusidee.nl/Forum/topic/2e-groepenkast-voor-knx-componenten.78012/ waar het el kan/mag?

Ik vraag me trouwens wel af hoe je dat dan met een uitgebreide KNX installatie doet. In zo'n installatie ontkom je er niet aan dat je apparatuur, lichten of wcd's verspreid over meerdere groepen vanuit 1 punt/kast schakelt. Dat zou dus niet in een tweede verdeelkast zoals in mijn voorbeeld mogen, maar als je alle actoren in de groepenkast (dus geen aparte verdeelkast gebruikt) monteert mag dat weer wel?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Voor zover ik weet mag het niet. Maar in het topic dat je aanhaalt, wordt inderdaad iets anders beweerd.

Laten we even afwachten wat de rest er van vindt. (Headhunter?)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Mag Gewoon, duidelijk markeren wat bij welke groep hoort en gaan, en groepen niet door elkaar halen.

Mooiste is klemmen met de inkomende groepen boven in de kast en alle afgaande functies ook compleet met klemmen uitbedraden.

Dus groep 1 komt binnen op L1 en N en pe op een rail, en gaat er weer uit met klemmen L1 N/ L1-1 N /L1-2 N / L1-3 N. en een aantal Pe klemmen op de rail.

In de kast Bus en netspanning bij elkaar weghouden.
 

Tilbo

  • #9
Dank je wel voor je reactie, ik neem je idee mee in het ontwerp dat ik met de installateur bespreek.

Maar zou je deze in gewone mensentaal iets kunnen toelichten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Boven in de verdeelkast krijg je een rij kroonstenen waarop de kabels met spanning van je groepenkast komen.


En aan de andere kant een rij kroonstenen waar de geschakelde groepen weer uitkomen.
Je komt steeds met een fase en een nul binnen en je gaat met geschakeld en nul er weer uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu