Combimagnetron Sharp: ventilator oven doet het soms niet

Max1974

 • #1
Ik heb een 3 jaar geleden een Sharp RVS combimagnetron gekocht (dacht dat het een R-852 was).

Aangezien ik aan het verbouwen was, gebruik ik hem pas sinds begin dit jaar. Nu heb ik een probleem met de ventilator van de oven: tijdens het opwarmen van de oven slaat deze wel aan, maar als je daarna de oven gebruikt doet ie soms niets. De bovenkant wordt dan behoorlijk heet.

Zou het kunnen dat er niet genoeg ventilatie is? Ik heb boven de magnetron een schap gemaakt. Rondom heb ik 5 cm of meer ruimte. Aan de achterkant nog meer (25cm).

Warmte kan aan de achterkant langs de keukenkasten. In de achterwand van het schap heb ik nog een ventilatierooster gemaakt (15 x 50 cm).
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Het is op deze manier moeilijk te bepalen of het probleem wel of niet door de oven komt, of veroorzaakt wordt door te weinig ventilatie. Kijk in de gebruiksaanwijzing, welke eisen gesteld worden aan ventilatie en zorg dat de oven daaraan voldoet.

  Stel de oven tijdelijk op ergens waar volledige ventilatie aanwezig is, en probeer het opnieuw. Zo sluit je mogelijke oorzaken uit.

  Voor verdere informatie graag met zekerheid het juiste typenummer, en vermelden op wat voor soort programma die ventilator het af en toe wel of niet doet.
  Een combimagnetron heeft nu eenmaal meerdere functies, en we kunnen niet van afstand zien, of het niet ventileren een defect is, dan wel hoort bij het betreffende programma dat gebruikt wordt.
   

  Max1974

  • #3
  Exacte type nummer zal ik vanavond even opzoeken.

  De handleiding geeft aan dat er ruimte boven de magnetron 19cm moet zijn. Lijkt mij erg aan de grote kant.

  Tot nu toe treedt het alleen op als je de oven gebruikt, dus niet een combistand of voorgeprogrammeerd iets. Stel oven temperatuur in (welke maakt niet uit), oven wordt warm en ventilator doet het, zet eten in de oven en stel de tijd in > ventilator doet het soms niet.

  Vaak zet ik de oven dan uit, laat hem afkoelen en herhaal de gehele procedure. Dan gaat het meestal wel goed.
   

  Max1974

  • #4
  ...nu moet ik erbij zeggen dat ik de voorgeprogrammeerde standen en combi mogelijkheden nauwlijks gebruik.... :D
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Tijdens gebruik van de hetelucht oven hoort naar mijn idee de ventilator voortdurend te draaien. Die lijkt dus defect te zijn, maar dat zou ook in de aansturing kunnen zitten.

  In hoeverre de ventilator/aansturing het heeft begeven ten gevolge van overhitting, is moeilijk te zeggen. Wel zijn het in het algemeen flinke vermogens die bij hetelucht oven gebruikt worden, en is minder ventilatieruimte dan voorgeschreven niet verstandig.

  Normaal gesproken zou je na zo kort gebruik, ook al is de garantie-tijd (twee jaar op witgoed) voorbij, gewoon bij je leverancier zou moeten kunnen aankloppen, om in de vorm van een coulance-regeling alsnog een een soort beperkte garantie te krijgen.
  Een oven wordt geacht langer mee te gaan dan drie jaar en al helemaal als hij nauwelijks gebruikt is.

  Probleem daarbij is, dat wanneer je niet voldaan hebt aan de ventilatie-eisen volgens gebruiksaanwijzing, de leverancier / fabrikant elke garantie-aanspraak zal afwijzen, ook al ben je er nog zo overtuigd van, dat die eis overdreven is!
   

  Max1974

  • #6
  ...voor de volledigheid: type nummer is R-84ST. Bedankt voor de reacties zover.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu