Sharp R-939 (IN) combimagnetron, ovenprobleem

Mark-Speedmaster

  • #1
Hi allemaal,

Nadat we een paar weken geleden de combimagnetron van binnen hebben schoon gemaakt met spray en een vochtige doek klapt de aardlek eruit als de oven aan het opwarmen is. Naar 100 gr gaat goed maar bijvoorbeeld naar 200 gr dan valt de aardlek uit. Je zou dan verwachten een vochtprobleem maar dat is al wel opgedroogd na een paar weken.

De magnetronstand doet alles gewoon goed.

Ik heb hem afgelopen zaterdag open gemaakt maar geen zichtbaar defect gevonden.

Heeft iemand een idee wat dit kan zijn?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Draai de stekker eens om en kijk of het apparaat het dan wél doet. Zo verwissel je fase en nul en dat kán effect hebben op de lekstroom naar aarde.

Doet ie het dan weer, laat hem dan een flinke tijd draaien op hetelucht.

Doet ie het niet, dan is de kans groot, dat het verwarmingselement voor hetelucht een elektrisch lek heeft van element naar buitenkant ervan. Dan zou vervanging de enige oplossing zijn, maar je hebt dan wel te maken met reparatie van een oven, waarin een magnetronelement zit. Die heeft als voeding een hele hoge spanning en die spanning blijft aan de binnenkant op bepaalde onderdelen staan, ook als de stekker eruit is. Verder schrijven de fabrikanten voor, dat na elke reparatie een meting gedaan moet worden of er niet te veel magnetrongolven ontsnappen, doordat bijv. de behuizing niet goed gesloten is.

Dan is het voor dit apparaat, waarvan ik het fabrikagejaar schat op ca. 2008, waarschijnlijk niet meer rendabel om het te (laten) repareren.
 

Mark-Speedmaster

  • #3
Bedankt Kees voor je meedenken. Ik zal dat eens proberen met de stekker.

Stel dat het verwarmingselement een lekstroom heeft, zou je dan niet verwachten dat op elke temperatuur (of zelfs al bij het starten met verwarmen) de aardlek eruit zou slaan?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het is bij witgoedtechnici een bekend verschijnsel dat een verwarmingselement van bijv. een oven pas een aardlek gaat geven als het element heet is. Dat komt vooral doordat het element bij toenemende warmte uitzet.

Natuurlijk kan het zijn, dat een defect element na aanzetten al meteen een te grote lekstroom veroorzaakt, maar het hoeft dus niet altijd zo te zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Mark-Speedmaster

Mark-Speedmaster

  • #5
Ja dat klinkt logisch. Ik zal de test met de stekker omdraaien even proberen, ben benieuwd. Als dat niet werkt zal het denk ik toch een nieuwe moeten worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu