Circulatiepomp defect?

Borisrj

 • #1
Beste forumleden,

Ik heb een probleem met mijn vaatwasser. De vaatwasser stond aan en op een gegeven moment rook ik een geur van verbrand plastic.

Ik heb de vaatwasser snel uitgezet en ben gaan onderzoeken wat het probleem is. Ik denk dat de circulatiepomp het water niet hard genoeg verpompt. Waarom ik dit denk:

Als ik de deurschakelaar omzeil en een programma start, zie ik dat er water de vaatwasser in komt stromen. Vervolgens komt er ook een heel zwak straaltje uit de onderste sproeiarm (deze draait niet eens rond). Doordat de druk zo laag is komt het water niet eens in de bovenste sproeiarm terecht waardoor hier geen water uit komt.

Ik denk dat de geur van het verbrande plastic kwam doordat het verwarmde water, dat door het verwarmingselement naar de bovenste sproeiarm moet gaan, maar niet kwijt kon en dit op een gegeven moment zo warm werd dat er IETS ging smeuen.

Nu heb ik de vaatwasser uit elkaar gehaald en ik kan vrij bij de circulatiepomp. Deze draait nog wel, ik weet niet of deze soepel genoeg draait.

Mijn vraag: Is de circulatiepomp kapot, of is het wellicht de condensator of een bepaald onderdeel van de pomp wat te vervangen is? (ik weet niet of de condensator alleen een functie heeft om bij het opstarten van de pomp een zet te geven, of ook gedurende het pompen.. de zet wordt dus wel gegeven).

Ik hoop dat iemand mij hierbij kan helpen.

Het gaat om een Zanussi ZDT5453 met PNC: 911635202/01.

Groeten,

Boris
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #2
  Je kan niet vrij bij de circulatiepomp tenzij je hem helemaal demonteert van het pomphuis.
  Je weet dat er een afvoer en circulatiepomp is?
  Vaak lekt de buis naar boven op de aansluiting naar de kuip , hierdoor lekt er water op de motor en gaat daardoor defect.
   

  Borisrj

  • #3
  Beste Soldeerbout,

  Klopt, zoals ik het zie is de afvoerpomp in orde. Deze verpompt het water onderin de kuip goed. Hierop is dan ook de afvoerslang aangesloten.

  Ik heb de circulatiepomp gedemonteerd van het pomphuis, zie ingevoegde afbeelding:  Klinkt dit als een kapotte circulatiepomp, of moet ik nog beter een paar dingen bekijken?
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #4


  Deze pijp als je deze volgt naar boven gaat hij daar de kuip in , dit is de plek waar hij vaak lekt omdat het schroefdraad gescheurd is.
  De pomp zou je gewoon op 230 kunnen aansluiten op die connector , wel met condensator.
  Mochten er nog gele draden zijn die zijn van de tacho achterop de motor maar dat kan ik niet goed zien.
  Aan de motor zou je dan toch een luchtje moeten ruiken aan de spoelkant.
   

  Borisrj

  • #5
  Ik zal morgen de pijp nalopen naar de beschreven plek. Er zijn inderdaad nog twee gele draden op de connector. Dan zet ik ook gelijk 230 V op de connectoren om te kijken of er een luchtje vanaf komt.
   

  Borisrj

  • #6
  Hallo Soldeerbout,

  Ik heb de pijp nagelopen en gekeken naar het schroefdraad waar het de machine weer in komt. Dit ziet er goed uit.

  Verder heb ik de motor getest door er 230 V op te zetten. De pomp draaide naar mijn mening te langzaam. Verder werd deze binnen zeer korte tijd erg warm, en de geur welke ik in het begin beschreef kwam uit de pomp.

  Ik ga maar een nieuwe bestellen.

  Bedankt voor het meedenken en de tips! Deze kan gesloten worden.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu