Circulatiepomp CV defect? II

Henktenoever

  • #1
Mijn probleem is hetzelfde als dat eerder besproken is. Ik heb een reeha quinta 28c.Probleem is dat ik de kamertemperatuur niet boven de 20 graden kan krijgen.Ik krijg de melding b 25 op mijn display. Ik heb alleen vloerverwarmijng is ons huis. In het verleden was dit wel het geval.
Het volgende is inmiddels vervangen.
1. Nieuwe pomp op ketel.
2. nieuwe pomp op vloerverwarming.
3. Nieuwe wisselaar.
4. Nieuwe driewegklep.
5. nieuw expansievat.
6. Leidingen door laten spoelen.

Uit een vorig onderwerp kwam de volgende suggestie naar voren; Doe de warmwater kraan eens open en laat de ketel goed stoken. Krijg je nu goed warmwater dan is de pomp 100% in orde. Dezelfde pomp wordt gebruikt door CV en WW. Zonder pomp geen WW.

Als je op de meest linkse knop drukt krijg je 1. en een waarde. Wat is deze waarde? Bij fabrieksinstelling is deze 90.

Het binnenwerk gaat bij indrukken niet heel licht, omdat je tegen de veer in moet drukken. Je kunt wel voelen of deze zonder hapering gaat en vloeiend terug gaat. Zoniet dan grote kans dat het binnen werk defect is.
Werkt de motor nu nog wel vervang deze dan snel, anders zal de motor ook defect raken.

Als je op reset drukt zal de motor eenmaal omlopen.

Is er wel stroming mogelijk over de cv installatie. Maw staan er voldoende kranen geopend?

Succes.
ik had deze parameter 1 staan op 70 en heb hem verhoogd naar 90, maar helpt niets. Heeft iemand een idee, want mijn installateur weet het ook niet meer.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Wat betekend storingscode b 25?
In mijn papieren staat deze code nl. niet.

Bij parameter 1 set je de maximale cv watertemperatuur van de ketel.
Jij hebt alleen vloerverwarming dus dan kan je deze laag houden 60 graden.

1e controle zou moeten zijn: Worden de leidngen naar de vloer set warm?
En is de retour van de vloerset heet of koud of lauw?

En hoe warm zijn de leidingen dan onder de ketel?

Zit er een thermostaatknop op de vloerset?
Zit er een Bypass in het systeem?
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #3
Vervang de sensoren eens.

b25 is een blokkering staat ergens in de handleiding wel beschreven.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Aan dit verhaal is niet duidelijk wat wel en niet is geprobeerd, wat er wel en niet werkt.
Om te beginnen: B25 betekent dat de maximale stijgsnelheid aanvoertemperatuur overschreden. Zie blz 28 van de technische informatie. Dus ofwel er is te weinig doorstroming, ofwel de sensoren of bekabeling doen rot. Wat er gebeurt, kun je bekijken door de kamerthermostaat hoog te zetten en zo'n 10 minuten bij de ketel te blijven. Eerst brandt de ketel zacht, na een minuut of 3 gaat de ketel harder branden. Als er te weinig doorstroming is, wordt de aanvoerleiding dan even heel warm (te voelen en aan de uitlezing te zien) en gaat de ketel dan in de deze blokkering.
Als de aanvoersensor slecht is, zie je de uitlezing op de ketel allerlei sprongen maken zonder dat de temperatuur van de aanvoerleiding zoveel verandert.
Als er vroeger radiatoren hebben gezeten, en nu niet meer, en de vloerset is veel geknepen, kan het best dat er te weinig doorstroming is. Is er al gecontroleerd of er doorstroming van de ketel naar de vloerset mogelijk is, ook als die wat warmer is geworden? Maak eens een foto van de vloerset.
Je hebt de vraag wel gesteld niet beantwoord: werkt warmwater wel goed?
Is al geprobeerd de pomp ook voor CV bedrijf op 100% te zetten? Wie weet gaat deze pomp bij 70% in de fout.
 

Henktenoever

  • #5
Warm water is prima, soms zelfs te heet. De buizen naar de pomp worden inderdaad zeer heet. En de nummers op het display volgen elkaar snel op. De pomp boven de vloerverwarming is nieuw. De monteur kon de vorige pomp stopzetten met een schroevedraaier waarna hij de pomp weer even op gang moest helpen. Zijn conclusie was dat de pomp waarschijnlijk aan vervanging toe was. We krijgen de temperatuur in onze wel op 20 graden. Maar warmer wil niet lukken. De thermostaat boven de vloerverwarming staat op 50. Toen alles goed werkte hadden wij hem altijd tussen 30 en 35 graden staan. De buizen onder de pomp en de pomp zelf worden niet heet.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Zit de nieuwe pomp wel juist gemonteerd?
Dus is de stromings richting van de pomp juist?
 

Bernhard

  • #7
De stromingrichting van de pomp bij een vloerset kan beide kanten op. mvgr bernhard
 

Kacheltje

  • #8
De stromingsrichting is naar de onderbalk van dit type, draai je het om dan neemt je retourtemperatuur in de retour naar de ketel toe en komt niet ten goede van het rendement van de ketel.

Bij het omdraaien zal je maximaalthermostaat ook niet juist werken en de regelthermostaat (regelt de aanvoertemperatuur van de vloergroepen).

Tevens wordt het water beter gemengd als deze eerst door de pomp gaat.

De stromingsrichting kun je dus niet zomaar omdraaien.
Controleer of de pijl achterop de pomp naar beneden wijst waar Obelix op wees.
Als de aanvoertemperatuur door de verdeler te hoog is dan is de mogelijkheid groot dat de pomp verkeerd gemonteerd zit.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #9
Die thermometer op de bovenste balk staat op 20 graden. Nu was het ook erg mooi weer vandaag...
Het is nog niet duidelijk of dat water, dat zo snel heet werd, ook bij de vloerverwarming terecht komt. In ieder geval bij die thermostaatknop rechtsboven. Wat bedoel je met 'de buizen naar de pomp' ? De pomp in de CV ketel of de pomp van de vloerverwarming?
Je kunt ook proberen wat er gebeurt met de stekker van de vloerverwarming er uit, dan hoort de ketel alleen het bovenste balkje te verwarmen. Als dit al niet lukt, dan wordt het met de vloer ook niks...
Helemaal linksboven op de foto, bij de pijp die naar de ketel terug gaat, lijkt een regelventiel te zitten.
kun je eens kijken of die voldoende open staat?
 

Henktenoever

  • #10
De pomp zit er goed in, de pijl staat naar beneden.
De thermometer op de bovenste balk staat inderdaad op 20 graden. Zou het zo moeten zijn dat indien de thermostaatknop rechts boven op 50 graden staat en de buis hierna toe zo loeiheet is dat je hem niet kunt vastpakken, de thermometer op de bovenste balk ook 50 graden moet aangeven.Dan zou ik denken dat de thermostaatknop defect is. Alles wat groen is, is altijd koud. alles boven thermostaatknop is heet. totdat de ketel op b25 gaat staan en weer afkoelt.
Wat is het regelventiel. Ik heb een foto gemaakt van de situatie linksboven. Ik zie nu ook dat deze water lekt, ik had het hier net droog gemaakt.
 

Kacheltje

  • #11
Als de bovenbalk heet wordt is het meestal zo dat de pomp niet draait. Doordat er geen stroming is wordt de bovenbalk, de retour dus net zo heet als de aanvoer van de ketel.

Kan ook zijn dat er niet voldoende doorstroom is, de aanvoer (De onderbalk) is dan ook net zo warm. Dan spreekt je maximaal thermostaat aan en dien je die te resetten.

Controleer dan ook je pompstand eens zo te zien heb je een standenregeling op de pomp zitten.

Dat het pennetje van de thermostaatknop wel terug komt hoeft nog niet te zeggen dat deze blijft plakken
Bij 50 graden ingesteld zal als de aanvoer van je cv voldoende warm is die 50 graden ook aangemaakt moeten kunnen worden, zo niet dan krijgt de verdeler iig te weinig aanvoer vanuit de ketel.
 

Bernhard

  • #12
Nieuwe pomp op de vloerset. Kans dat het regelventiel of de thermoafsluiter niet openstaat. De stroming mag links of rechtsom bij een vloerset de werking blijft gelijk.
mvgr bernhard.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #13
Wat idd vaak gebeurd bij het vervangen van de vloerpomp,
is dat ze de afsluiters dichtdraaien....en dan vergeten
ze weer open te draaien, maak het toch al gauw een paar
keer per jaar mee....
Dus dan nemen ze de werkelijke storing weg, maar maken
ongemerkt een andere met hetzelfde effect :wink:
 

Kacheltje

  • #14
Ik heb meer het idee dat er een hoop is vervangen om het probleem te verhelpen en het probleem zelf is blijven zitten. :?

de werking blijft niet gelijk Berhard. Zie voorgaande bericht.
 

Freekcv

  • #15
Zitten er ook radiatoren op deze installatie? En zo nee, zit er een avdo in de installatie geplaatst?
 

Xr8

  • #16
Als je thermostaatkop op de verdeler dicht gaat dan heb je geen stroming meer door je toestel. De aangegeven storing kan dan optreden. Voorgenoemde avdo kan uitkomst bieden.

Succes.
 

Henktenoever

  • #17
Vanmiddag de monteur gesproken. Ik heb hem de antwoorden van dit forum laten lezen en hij gaf idd het advies om de radiatoren op de verdieping open te zetten. En dan kijken of er doorstroming is zodat de melding b25 verdwenen is. Hij gaf ook aan een bypass/avdo te willen plaatsen als het probleem blijft. maar dat was volgens hem een grote ingreep.
De radiatoren op deze ketel zijn idd dit winter nooit open geweest. Oorzaak de warme winter. Nu maar afwachten of de vloer ook genoeg warmte gaat geven om de temperatuur in de kamer op 22 graden te krijgen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
Je monteur is een Druif.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #19
Ik dacht het, jij zegt het. Een avdo plaatsen een ingreep? Leeg maken en vullen is nog het meeste werk... Misschien tijd voor een monteur met verstand van zaken?
 

Henktenoever

  • #20
Er zijn veel zaken vervangen door de monteur, waaronder de driewegklep en wisselaar. De wisselaar is weer teruggezet en werkt prima. Ik twijfel of de driewegklep kapot is, hoe kun je zien of deze kapot is. Ik heb een foto gemaakt, Monteur zei dat het pinnetje scheef staat wat inhoud dat hij niet goed meer is.Ik kan hem gewoon indrukken en schiet dan gelijk weer terug. tevens zijn de circulatiepompen vervangen. Monteur draaide de schroef los en hield de moter met een schroevedraaier tegen. Volgens de monteur gaf de motor te weinig weerstand. Kan de moter zwakker worden en daardoor niet meer goed pompen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu