Check gevraagd WC/BAD afvoer op bestaande standleiding

MdeJongh

 • #1
Beste klussers!

Na een avond onderzoek te hebben gedaan naar hoe een afvoer van een hangend toilet aan te sluiten op een bestaande standleiding wil ik toch graag even een check vragen van de ervaren klussers op dit forum! Aantal weken geleden begonnen aan een badkamer verbouwing en nu is het toilet aan de beurt!

Allereerst de situatie waar we staan:
HuidigeSituatie.jpg


De standleiding komt dus linksonder de foto omhoog uit de vloer. Hierop moet het toilet (blauwe lijn) & de bad afvoer (rode lijn) aangesloten worden.

De situatie bij de standleiding zit er als volgt uit:
Zaaglocatie.jpg


Mijn plan:
Hoe het nu in elkaar zit lekt. Dagelijks kijk ik er nog naar en vraag me af of ze dachten "Als ge et niet meer wit, gebruik dan kit!". Ik wil het helemaal opnieuw opbouwen..
Ik wil de standleiding doorzagen op de blauwe lijn en de volgende opbouw maken:
opbouw.png

Dus met een reparatiemof in de oude standleiding. Daarin schuif ik een 110mm buis en d.m.v. een klemzadel een verbinding maken voor de badafvoer. Ik ga ervanuit dat ik daarvoor de ruimte heb en ook de benodigde afschot heb in mijn WC afvoerleiding. Dan op de eerder benoemde 110mm buis lijm ik een doorstroom t-stuk. Bovenin plaats ik een inwendige verloopring voor de ontluchting en in de horizontale aansluiting lijm ik wederom een 110mm buis om de afstand te overbruggen naar het inbouw reservoir.
In deze laatst genoemde 110mm buis lijm ik (linkerkant) een expansiemof om (d.m.v. manchetten - aan rechterkant) een verbinding te maken naar de bijgeleverde afvoerbuis (zwart - heb gelezen deze NIET te verlijmen) bij het reservoir te verbinden.

Ziet iemand hier problemen mee? Zo ja, dan hoor ik het heel graag! Zo nee... ja dan hoor ik dat ook graag eigenlijk! :lol:
 

ADDave

 • #2
Zadelstukken moet je echt niet aan beginnen. Zeker niet op een standleiding. Vroeg of laat gaat dat een keer lekken.
Probeer de ruimte te vinden om een t stuk te gebruiken.

Daarnaast is de beluchting ook te klein. Die hoort dezelfde maat te hebben als je standleiding
 

MdeJongh

 • #3
Bedankt voor je feedback! Ga eens kijken of ik een t stuk lak vinden. Maar zeg je nou dat de beluchting met 110mm naar het dak moet?
 

robdeb

 • #4
Eigenlijk wel ja. 70mm is wel zo’n beetje het minimum, maar liever dezelfde maat van de standleiding doorleggen.
 
 • Like
Waarderingen: MdeJongh

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
 • Like
Waarderingen: MdeJongh

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
1672233054058.png

De exspansie stuk niet zo gebruiken en T-stuk moet je in manchet maken.
Ik zit nog te kijken voor je aansluiting bad.
En hoe hoog wil je hart afstand hart afvoer wc hebben?
 
 • Like
Waarderingen: MdeJongh

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
Ik heb even wezen zoeken naar juiste aansluit materialen.
Van af t-stuk kan je ook met een sok manchet je verloop 110x90 van je reservoir in drukken
Onder in komt een insteek t-stuk 110x50( kan ook in 75) die inwendig in een buis word gedrukt en daar in komt een T-stuk zodat je je wc kunt aan sluiten
Naamloos.jpg
 
 • Like
Waarderingen: MdeJongh en robdeb

MdeJongh

 • #8
Bedankt voor het meedenken! Dan ga ik de beluchterdiameter vergroten naar 75mm! Ik kan helaas niet de badafvoer lager op de standleiding doen. De woonkamer zit direct onder de badkamer :).

Bedankt voor het zoeken naar materiaal Henk! Ik ga het zo overnemen. Ik zie dat alles met manchette is, ik heb geen idee hoor maar is dat beter als lijmen? En wat bedoel je met hart afstand hart afvoer wc? De hoogte van het hart van de wc afvoer aansluiting op de pot t.o.v. de hart van de T stuk die naar de pot gaat?
 

Dimkal

 • #9
Walker schreef:
Beluchting mag kleiner zijn. Minimaal 75 mm, voor het gemak wordt vaak de 110 mm doorgetrokken, ook ivm toekomstige uitbreiding (toilet op een hogere verdieping) Zie pagina 31:
Dit interpreteer je verkeerd. De diameter van de ontspanningsleiding dient minimaal net zo groot te zijn als de standleiding. In de praktijk zal het allemaal wel mee vallen maar de NEN3215 en het boekje van deze leverancier geven echt iets anders aan dan jij nu zegt.

812E7435-0620-4949-B2E7-29E79D6F20AE.jpeg
 
 • Like
Waarderingen: MdeJongh en robdeb

robdeb

 • #10
 • Like
Waarderingen: MdeJongh

MdeJongh

 • #11
Bedankt! Ik loop alleen nu wel even praktisch vast. De ontluchter dient dus volgens de norm minimaal dezelfde diameter te hebben als de stamleiding maar als ik naar de praktijk kijk, zie ik dus wat anders..? Geen enkel van onze buren heeft deze diameter als ontluchter (hij loopt namelijk door een koofje door de badkamer omhoog het plafond en dan dak in). Maar goed; wil het dus wel goed aanpakken.
 

Dimkal

 • #12
Dat klopt inderdaad want deze normen zijn de laatste jaren steeds verder aangepast. Zo is het bijvoorbeeld ook al jaren geleden dat er 90mm is voorgeschreven voor een WC aansluiting met de standaard 6 ltr spoeling. Maar hele hordes installateurs houden nog steeds vast aan 110mm. In de renovatie kom je natuurlijk van alles tegen en dat betekent niet dat dit allemaal fout is en of direct niet meer goed functioneert. Alleen als je een opstapeling van fouten in je installatie hebt zitten maakt het de kans op verstopping of het leegzuigen van sifons wel groter natuurlijk. Dus kijk ff goed wat haalbaar is, de set welke Henk afbeeld is super om mee aan de slag te gaan.
 
 • Like
Waarderingen: MdeJongh

MdeJongh

 • #13
Ah bedankt voor de uitleg Dimkal!

Nog 1 laatste vraag; als ik de set gebruik zoals Henk hem aangeeft krijg ik ongeveer dit:
opbouwV2.png

Gaat me even om het met rood omcirkelde. Dit loopt nu redelijk horizontaal met een lichte afschot. Omdat we dus 2 T-stukken gebruiken i.p.v. 1 & een klemzadel. Ik dacht altijd dat dit de bedoeling was:
vraag2.png

Voorzien jullie geen problemen met de 1e foto?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #14
Manchet verbinding is een goede verbinding mits je als het op de juiste manier verwerkt bv. schuine kant aan vijlen, bramen verwijderen en in vetten.
Kijk als je de wc op standaard 1m lijn zet dan is hart afstand afvoer reservoir tot de vloer 23 cm
Dus als je een inzet T-stuk plaats en een t-stuk met spie eind dan kan ie kort aan gesloten worden maar moet er een stukje buis tussen dan heb je een T-stuk met 3x mof nodig.
Naamloos.jpg
 
 • Like
Waarderingen: MdeJongh

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #15
Ik had gisteren vergeten op reactie te klikken :oops:

Daarom vroeg ik om de hart lijn.
Je bad afvoer laat je lopen over je tegels je kunt ook kiezen om tegels en smeer laag er af te halen zodat die afvoer lager komt.
Maar dan kan je t-stuk ook dieper in de vloer en dan kan je met bv een 30 graden bocht plaatsen zodat het bij je wc wat afloopt.
1672311251669.png
 
 • Like
Waarderingen: MdeJongh

Haplo

 • #16
vergeet bij het afstellen van je frame niet dat er nog tegels en lijm bij komt. Zal niet de 1e keer zijn dat men dit vergeet.
 
 • Informatief
 • Like
Waarderingen: MdeJongh en Henk253

MdeJongh

 • #17
Ah bedankt Henk! Ik heb de pot een paar cm hoger staan. Ik ga die spullen bestellen en dan eens zien hoe we uitkomen. En anders hakken we wat van die oude tegels en dekvloer weg, Bedankt voor de tip!

Ga ondertussen eens zoeken hoe je goed met manchette werkt. Ben gewend alles te neurotisch te schuren, ontvetten, en te lijmen :lol:

@Haplo, ja bedankt. Ik had dit heldere moment vlak voordat de boor de muur in ging haha! Mazzel..
 

MdeJongh

 • #19
Nou we zijn meters aan het maken! Uiteindelijk op aanraden van Henk de vloer verder uitgehakt en we komen nu mooi uit met de wc afvoer.

Maar nu... moet ik nou de pvc afvoer buis (110) verlijmen met die pvc mof met een overschuif stuk?... ik had die pvc mof met manchet (110 90) gekocht met de gedachte dat de 110mm buis daarin zou schuiven.. maar de buiten diameter van die pvc manchet mof heeft een buiten diameter van 110..

Word ik nou gek of heb ik het verkeerde gekocht?

20230111_211429.jpg
 

MdeJongh

 • #20
Ik had dus verwacht dat de afvoerbuis hier mooi in zou schuiven om te verlijmen.. of zeg ik nou iets raars?

20230111_212027.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu